Anexă la integrala Liceenii

Cu sprijinul partenerului meu de viață Gogu, care e mare connaisseur în materie de filme românești, am descoperit că mai putem adăuga un episod la “Integrala Liceenii” blogărită mai adineauri în acest spațiu:

Liceenii în tranșee (aka Triunghiul morții), 1999

Mihai și Ionică sunt „Liceenii poc și bum”

Rezumat: Un film istoric care laudă eroismul românilor (cu excepția trădătorilor care s-au dat cu nemții) în Primul Război Mondial circa 1917, și mai ales laudă eroismul lui Sergiu Nicolaescu generalului Averescu… dar în care din senin apar prietenii noștri Liceenii Mihai și Ionică printre trupele nemțești. Sigur, îi cheamă Friț și Adolf sau ceva de genu’, dar sunt inconfundabil ei, la fel de neascultători și miștocari sub amenințarea morții și dezmembrării cum erau și când îi păștea corijența la mate. Mă rog, cronologic vorbind corijența e de fapt în viitor. De ce? Cum? Cine a luat hotărârea să-i nemțălească pe Liceeni și să-i adauge la Triunghiul Morții?

Cei doi apar cam 5 minute în total și la sfârșit se retrag din calea românilor, probabil pentru că Liceenii Explodând în Bucăți ar fi stricat atmosfera producției.

Continuitate: Nici o continuitate logică, dar ne putem imagina că se petrece o ciudățenie ca în „Blackadder”, unde aceleași personaje sunt reîncarnate în diferite ere istorice, păstrându-și esența personalității. Cum ar veni, “Liceenii goes forth”.

Ceaușescu a murit, sau n-a murit? Ceaușescu nu se născuse încă.  

Moment halucinant: Ecaterina Teodoroiu se vede pe ea însăși în rochie de mireasă înainte să fie împușcată pe front. Mi se pare normal ca gagica eroină de război nr 1 a României să fie redusă tot la rochițe și aspirații de miresică.

Morala: Ca în toate filmele lui Sergiu Nicolaescu, morala e că Sergiu Nicolaescu e personajul principal în istoria patriei și e un bărbat deștept, curajos, competent, onorabil, incoruptibil, devreme acasă, sexi, îi stă bine în uniformă militară, a salvat România de unul singur, a inventat penicilina, a inventat amfetamina, a

Alte observații: În ciuda deciziilor de casting în general SF-inexplicabile (pe lângă Liceeni, îl avem pe Mircea Badea în rol de martir mutilat), apreciez că Vlad Ivanov e Ion Antonescu. Vlad Ivanov concurează cu Gheorghe Dinică la trofeul Cel mai bun rău din istoria cinematografiei românești, dar e încă departe. Trebuie să acumuleze cât mai mulți răi, atât istorici cât și fictivi, dacă e să aibă vreo șansă în competiție, iar Antonescu e un specimen de calitate pentru colecție. Desigur, în filmul ăsta nu face nimic memorabil, iar Sergiu Nicolaescu era oricum un fanboy al lui nenea mareșalul, așa că nu l-ar vedea drept personaj negativ, dar înțelegeți ce vreau să spun.

P.S. Gogu a sugerat că următoarea cineintegrală românească pe blog ar trebui să fie Comisarii lui Sergiu, ce părere aveți? Am vorbit demult despre Comisarul care Acuză, iar mai deunăzi ne uitam la Revanșa și am aflat că unul din scenariști se numește Vintilă Corbul, ceea ce mi se pare de interes.

Gogu către mine: Ei, cu siguranță era un pseudonim. Nu există om pe care să-l cheme în acte Vintilă Corbul.

Eu: Pe Wikipedia scrie că numele complet era Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu.

Gogu: ….

P.S. 2. Nu-i așa că vă bazați pe mine să aflați știri importante din Marea Britanie? După păunul care a distrus un BMW și oaia care a însoțit un cal la dentist, acum BBC Niuz vă aduce:

Pui de arici salvat era de fapt un ciucure de la o căciulă

Oamenii de la sanctuarul de arici i-au pus o farfurie de mâncare și-au avut grijă de el oricum, pentru că astea sunt standardele în Marea Britanie: ciucurii primesc îngrijiri medicale înaintea oamenilor.

2 gânduri despre „Anexă la integrala Liceenii”

    1. Am văzut deja toți Comisarii, inclusiv ăla cel mai recent în care Comisarul tânăr e jucat de un străinez dublat cu vocea lui Serge moș. Rămâne doar să am timp să scriu despre ei!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.