Alegeri parlamentare 2020: ghidul electoral al diasporezului (III)

În episoadele anterioare, candidați independenți și partide mai mici.

Alianța USR-Plus

Lista de candidați: Radu Mihail, Marius Cobianu, Ina Georgescu, Lucian Sângeorgean (Senat), Iulian Lorincz, Simina Tulbure, Marius Olaru, Ionuț Aionițoaiei, Georgian-Liviu Catrina, Pamela Chiricheu (Camera Deputaților)

USP: Jos Pesede, stârpim corupția, Haștag Rezist. Partidul oamenilor care lucrează în IT și publicitate.

Cine sunt oamenii de pe listă? Să dăm Cezarului ce-i al Usereului: s-a obosit să facă un site pentru diaspora, ceea ce a redus semnificativ din timpul irosit cu ei pentru articolul ăsta (mersi Usere!). Biografiile candidaților sunt la un clic distanță- numai vreo 2 IT-iști, ceea ce mă surprinde. Radu Mihail e deja parlamentar pentru Diaspora și vrea să se realeagă, ca cetățean român din circumscripția lui recunosc că n-am auzit de el niciodată.

Adevărata poveste interesantă e cine nu e pe listă: un băiat pe nume Vlad Teohari câștigase alegerile interne ale filialei Diaspora ca să fie nr 1 la Deputați, dar pentru că a fluierat în biserică, a fost trimis la plimbare. Pare-se că Teohari îl criticase pe Dan Barna, iar Barna și prietenul lui bogătan care seamănă leit cu Mr Bean au vrut pe liste numai prieteni de-ai lor și MĂ SCUZAȚI, PARDON, AM MINȚIT, povestea asta nu e interesantă deloc. E doar încă o ciondăneală internă a Usereului. Iar să auzi despre ciondănelile lor e ca și cum ai avea o cunoștință care s-a apucat de ceva hobby obscur și tu l-ai ascultat pălăvrăgind despre asta, din politețe, de vreo 2 ori, dar el a înțeles că ești super entuziasmat și acum îți trimite enșpe linkuri și clipulețe toată ziua numai despre hobby-ul lui obscur.

Platforma politică: După am tot vorbit despre diasporezi, Usereul ține să mă contrazică, cică termenul e Diasporean. Printre propunerile lor: cărți de identitate pentru stranieri, registru digital, o Celulă de Criză, și bineînțeles s-a cântat și antreprenoriat (Diaspora Start-Up!). E un program electoral cu dedicație pentru clasa de mijloc cu ceva bani și interes pentru digital, dar asta e ceva normal, până la urmă: fiecare partid își are publicul-țintă și e logic să vorbească în principal cu ei, iar cu restul alegătorilor mai puțin spre deloc. Cât despre sloganul O Românie Fără Hoție, e amuzant că pesedeii s-au simțit direct vizați, dar când vine la pachet cu clipuri jenibile ca ăsta de mai jos nu știu ce să zic. Usereul e deja de câțiva ani în politică, poate e cazul să se mai poziționeze și altfel decât „Nu suntem ăilalți.”

Partidul Mișcarea Populară (PMP)

Lista de candidați: Marian-Cătălin Avramescu, Loretta Handrabura, Adrian Bengean, Ciprian-Dumitru Jitaru (Senat), Constantin Codreanu, Alexandru Leșco, Constantin-Dorin Coman, Cecilia Jora, Oleg Chicu (Camera Deputaților)

USP: Pentru moldoveni, nostalgici după era Băsesciană și Trumpiști care ascultă Wagner (și sunt deci prea classy pentru Partidul AUR)

Cine sunt oamenii de pe listă? Constantin Codreanu e alt actual parlamentar care candidează ca să se realeagă, nici de el n-am auzit. Cătălin Avramescu e un vechi acolit băsescian care predă la Facultatea de Științe Politice, dar are cunoștiințe de științe politice atât de slabe încât crede că bătrânelul centrist american Joe Biden e un înflăcărat revoluționar bolșevic. Oarecum amuzant, acest candidat care e de părere că studiul „egalității de șanse” e un delir ideologic comparabil cu viziunile Babei Vanga e urmat pe listă de Loretta Handrabura, pe care am găsit-o pe net cu mai multe interviuri despre importanța egalității de gen. Nu mai puțin de 4 oameni de pe listă sunt din Republica Moldova, inclusiv un fost membru al grupului lui Ilie Ilașcu. Pe listele naționale găsim personalități precum EBă și pseudojurnalistul care a „moderat” dezbaterea prezidențială dintre tătuca și Mihaela Dragostea Mea, desigur, dar unde e Mike Neamțu? A migrat deja la alt partid și am pierdut eu socoteala?

Platforma politică: PMP-ul are un program extrem de JOS TAXELE JOS AJUTOARELE SOCIALE TOATĂ LUMEA LA MUNCĂ, iar „toată lumea la muncă” e repetat atât de agresiv încât mai au un pic și trimit copiii la curățat hornuri ca într-un roman de Dickens. Spre deosebire de alte partide, nu prea pare să bată toba cu Diaspora tragică/lăcrămoasă care a lăsat în spate familii cu inimi frânte și sectoare profesionale întregi în criză de personal, din motive oarecum obiective, presupun: tătuca lor a fost mereu foarte pro-emigrare și lumea s-a cărat pe capete în timpul mandatelor lui de președinte. Sau poate tătuca e totuși îngrijorat pe subiect? Cine mai ține socoteala trendurilor pe care le urmează părerile lu’ tătuca?

Nu am reușit să găsesc mare lucru în materie de conținut pemepist care să ni se adreseze nouă, diasporezilor. Pagina de Facebook PMP Diaspora n-a mai postat din 2018. În programul de pe site, „Românii din străinătate” sunt înghesuiți alături de „Europa, atlantism” pe o pagină care e 90% despre complicațiuni de politică externă: NATO, războiul din Siria, pactul strategic cu Azerbaidjan, Unirea cu Rep. Moldova, și 2 liniuțe despre diaspora dintre care una e despre înființarea votului prin corespondență. Care există deja.

PSD

Lista de candidați: Nicoleta Istrate-Neagoe, Răducu Popescu, Emil-Florin Bogdan, Gheorghe Cristescu (Senat), Emil Ciubotariu, Andrei-Bogdănel Murariu, Antoniu Tudor, Mihaela Bulz, Cătălin Șerbu (Camera Deputaților).

USP: Stalinskaya- pentru cei puternici.

Cine sunt oamenii de pe listă? De fapt la coledziul ăsta PSDul nu sunt deloc boșii și barosanii, Diaspora nu poate să-i sufere. Capul de listă de la Deputați, Ciubotariu, e omul Coaliției pentru Familie, băgat în față de penticostali pe singurul loc considerat eligibil, în detrimentul altora mai merituoși, zic gurile rele. E, bineînțeles, Trumpist și anti-măsuri Covidice (am obosit cu ăștia, serios. Zici că sunt trași la xerox). Răducu Popescu e un apropiat al lui Radu Mazăre, ceea ce ne spune tot ce trebuie să știm despre el. Andrei-Bogdănel Murariu trăiește într-o dimensiune paralelă în care românii se întorc buluc din Vest pentru că Pesedeul le-a făcut viața din patrie mai prosperă. Șeful Pesede Diaspora se laudă că anul ăsta toți catindații chiar sunt din diaspora, ceea ce mi se pare un standard de excelență cam îngăduitor.

Platforma politică: Pe site-ul PSD sunt enșpe zeci de pagini despre comitete, comiții și alte sinecure organizaționale, dar ideile politice sunt împrăștiate în prea multe bucăți. M-am uitat și la Proiectul PSD (cu un banner foarte Soviet-style), și la Direcția Noastră Politică, și la Valorile Noastre (care menționează foarte des că dreptacii sunt egoiști și vor să ne fure pâinea de la gură), și la Programul de Guvernare (care are 300 pagini, mă scuzați că nu l-am citit în întregime) și n-am găsit mare lucru despre Diaspora, în afară de „promovarea limbii, culturii și civilizației românești în rândul diasporei române” și deschiderea de noi lectorate de limba română în universitățile din străinătate. Foarte amuzante mi se par mențiunile constante ale importanței egalităților și anti-discriminărilor de tot soiul, dacă ne amintim cum vorbesc parlamentarii PSD cu femeile de la alte partide.

Pagina de Feisbuc a PSD Diaspora e cam bizară și neprofesionistă, cu tot soiul de postări pline de CAPS LOCK și semne de exclamare („GUVERNULE ORBAN, SISTEMUL VOSTRU PNL-ist, ar trebui să LUCREZE ȘI PENTRU FEMEI ȘI PENTRU COPII LOR!”) sau glumițe ca aceasta:

PNL

Lista de candidați: Viorel-Riceard Badea, Mihăiță Dohotar, Cecilia Kaplan, Antoniu Robert Nyerjak (Senat), Valentin-Ilie Făgărășian, Toader Ciuta, Radu Lupu, Nicolae Dina, Valentin Bârzu (Camera Deputaților)

USP: „Partidul lui Brătianu” și al oamenilor care își imaginează că în interbelic ar fi fumat trabuce la Capșa în loc să rânească grajduri ca majoritatea populației. Iohannis e de la ei. USL-ul nu a existat, ați visat urât.

Cine sunt oamenii de pe listă? Viorel Badea e al treilea actual parlamentar diasporez care caută realegerea, precum și raportor la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. (Nu, n-am auzit nici de el.) E în post de multă vreme, inițial din partea PDL. Despre el am aflat de pe net că a cerut restituirea tezaurului de la ruși mai demult, ceva zvonuri cum că are prea mulți prieteni din PSD pe care-i aduce în PNL, precum și ceva tămbălău când post-Colectiv nu și-a pus destulă cenușă în cap și s-a dus la un chef în Grecia. Valentin Făgărășian e afacerist (Italia, construcții), activ într-un proiect de Repatriere prin Antreprenoriat, care pare un soi de ghid pentru oamenii care vor să-și extindă biznisurile din străinătățuri în patrie cu fonduri de la stat sau de la UE, dar nu mă citați, nu mă pricep la biznis.

Platforma politică: Și Peneleul are un site pentru diaspora, dar e mai mult site-ul lui Viorel Badea, care ne zice că vrea să obțină dublă cetățenie pentru românii din Spania (Spania nu permite cetățenii duble pentru ne-nativi). In spirit liberal-individualist, Valentin Făgărășian are propriul site cu propuneri, printre care, pe lângă subiectele obișnuite (digitalizare, antreprenoriat, Isus și steagul) propune ca diasporezii să promoveze turismul în patrie (plătiți? dacă da, mă bag) și angajații de la consulate să fie recrutați chiar din diaspora (e adevărat că unii funcționari de la ghișeul Consulatului din Londra nu păreau să știe cum să se comporte cu oameni care locuiesc de ani de zile printre englezi). Pe site-ul principal PNL găsim, evident, poze cu Brătienii și cuvântul liberalism de aproximativ 1457 ori, ideologia e cea obișnuită, stat minimal, piața face totul, etcetera, etcetera. PNL, un partid de un liberalism intens; membrii lui au inclusiv dreptul la una-două minore traficate, că așa e piața, cerere și ofertă. (Nu uit. Și nici ei nu trebuie lăsați să uite.)

That’s all, folks! Pe buletinele de vot pentru Camera Deputaților mai apar niște candidați din partea variilor minorități etnice, pe care nu i-am mai tratat în aceste rânduri pentru că  sunt de formă, 1. oricum nu-i votează nimeni care nu e din minoritatea respectivă (și nici dintre ăia care sunt nu cred că-i votează toți, și oricum sunt foarte puțini în cazul unora, de exemplu minoritatea italiană), 2. n-am avut chef. Toate listele de candidați sunt de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. 

Acum allez, să votăm*. Cum zicea cineva de pe net, votul nu e ca atunci când îți găsești iubirea vieții, jumătatea perfectă. E ca atunci când aștepți autobuzul și îl iei pe ăla care merge cel mai aproape de destinația ta, chiar dacă nu te lasă nici unul în fața ușii.

*Eu și Gogu am votat deja prin corespondență- un exercițiu de dezlipit și lipit abțibilduri similar cu albumele Panini din copilărie. 

3 gânduri despre „Alegeri parlamentare 2020: ghidul electoral al diasporezului (III)”

  1. Cred că obsesia pentru diaspora pleacă de la faptul că în curând or sa fie mai mulți romani in străinătate decât în țară. Se joaca tare pe diaspora si credinciosi. Mă miră că cei mai înverșunați ortodocși sunt pesediști. Uita ca bunicuța Iliescu era liber cugetatoare și cam toți urmașii lui până la coana Firea (care numa fata cuminte nu a fost). Acum ceva ani un rus imi zicea ca ii e scârbă de kagebistul Putin care își face cruce cu amândouă mâinile. Ala a speculat primul potențialul credincioșilor înaintea lui Trump si a pesedeului.

Comentariile sunt închise.