Alegeri parlamentare 2020: ghidul electoral al diasporezului (II)

În episodul anterior: candidații independenți

Partidul AUR (Alianța pentru Unirea Românilor)

Lista de candidați: Dragoș Marcu, Ramona Lovin, Mihai Arnăutu, Cristina Butură (Senat), Boris Volosatîi, Alexandru-Eduard Nica, Filofteia Zamfira, Tudor-Călin Teglă, Vladica Roskanovic, Luminița Păceanu-Fernandes (Camera Deputaților)

USP: Cel mai „Isus și steagul” dintre partide

Cine sunt oamenii de pe listă?  Cel mai june, Alexandru-Eduard Nica, are 25 ani și e ploeștean ca Mița Baston, asociere pe care o invită chiar el invocând Republica de la Ploiești. Cam nici unul nu are poze de campanie profesioniste, în schimb au mereu un drapel în mână sau în spinare, purtat precum pelerina lui Superman. Postările lor de pe Feisbuc sunt foarte asemănătoare în ton și conținut: conspiraționită anti-carantină și măști, pro-Trump. Candidații AUR sunt promovați intens de un soi de televiziune pirat/amatoare (?) pentru românii din Spania intitulată Drăgoi Teve. Când am intrat pe site-ul lor tocmai se difuza un film sefe despre călătorii în timp și război interdimensional, care are nota 3.1 pe IMDB.

Nostalgiile unui candidat

Platforma electorală: Dacă aș face un Far Right Drinking Game cu programul Partidului AUR aș fi în comă alcoolică în maxim 10 minute. Ăsta e unul din motivele pentru care politica e plictisitoare: odată ce ți-ai dat seama în ce găleată e cineva, îi poți ghici 100% nu doar toate părerile despre absolut toate subiectele, dar și cuvintele în care le va formula, mot-a-mot (se aplică pentru orice orientare politică fidelă ideologic). E ca și cum ai sta de vorbă cu un robot telefonic.

Programul AUR e ocazional amuzant (granițele din 1923? Good luck with that), uneori distopic (lecții despre „cultura familiei tradiționale românești” în școli?), în general plictisitor (NEOMARXISM SEXOMARXISM MARXISM CULTURAL MARXISMOMARXISM AOLEO BAU BAU) dar în principal contradictoriu. Pe de o parte „libertate personală, religioasă, economică, politică”, pe de altă parte singura religie posibilă pare a fi creștinismul iar „ateismul e o rătăcire născută din aroganță”. Pe de o parte are „o viziune spiritualistă, pe care o opune categoric vederii plate a materialismului vulgar. Suntem încredințați că miza fundamentală a vieții noastre este una spirituală, fără legătură cu inepta ambiție a progresului material”. Pe de altă parte vicele Antonio Andrușceac, care a plecat cu tărăboi din Usere din cauză de declarații misogine și fraternizare cu Coaliția pentru Familie, îmi vorbește de pe pagina AUR UK despre dereglementare, stimularea mediului de afaceri și importanța antreprenorilor bogați pentru bunăstarea României. Păi, cum rămâne cu spiritualismu’, domnu’ Andrușceac?

Partidul Ecologist Român

Lista de candidați: Emanuel Onoriu, Robert-Liviu-Cătălin Răducescu, Maria-Emilia Stoicea (Senat), Niculița Ghiță, Radu-Octavian Moraru, Vasile Sînzianu, Alexandru Neacșu, Liliana Mihăilă (Camera Deputaților)

USP: Partidul în care a fost Remus Cernea, nu? Nu? E ălalalt? E ălalalt. La dracu.

Cine sunt oamenii de pe listă? Capul de listă Emanuel Onoriu e băiatul lu’ Gabi Luncă, așa că are un clip electoral alcătuit numai din Gabi Luncă cântând și poze cu Emanuel în chip de candidat pentru un partid necunoscut care nu e PER; în trecut, a fost și-n PRM.

Nici Radu-Octavian Moraru n-a fost încă informat complet că e în PER: site-ul lui îl recomandă în principal drept candidat independent la primăria Capitalei, de unde deduc că nu locuiește în diaspora. Printre calitățile care îl recomandă se numără cariera de controlor de trafic aerian și faptul că e tată de băiat (???). Al treilea candidat pe care l-am găsit pe net, Robert-Liviu-Cătălin etcetera, trăiește în Italia, are multe postări conspiraționiste despre Covid, cineva îl invită în Partidul AUR etc. M-am plictisit deja.

Platforma electorală: PER există de 30 ani, ceea ce mă surprinde pentru că nu prea am auzit de ei nici așa, nici altminteri. Ca să fur o glumă de la VICE, pare-se că se pricep în principal la reciclat oameni: pe listele partidului în alte circumscripții se găsesc muzicieni expirați (Sanda Ladoși și Marcel Pavel), fotbaliști expirați, și bineînțeles politicieni expirați (Rădulescu- Mitralieră, Șerban Nicolae, Cătălin Ivan– toți ex-PSD).

Site-ul lor are pe prima pagină multe poze cu un nene chel și pe alocuri diverse produse agro-alimentare de zici că e supermarket online. Programul lor de guvernare e stufos și scris într-un limbaj cam lemnos (sic!). Sincer, un partid ecologist din 2020 ar trebui să aibă un capitol separat despre criza climatică, faptul că n-au mă face să nu-i prea iau în serios. În secțiunea Românii de pretutindeni care face directă referință la ăștia ca mine, prima prioritate e „Reconsiderarea poziţiei membrilor diaspora şi acordarea acestora titlul de Investitor în România.” S-a cântat investitori, prieteni! Cum o să ni se acorde titlul ăsta? Insigne? Apoi, ni se promit tot soiul de scutiri de taxe și impozite. „Familiile rămase în ţară să beneficieze d reducere de impozit pe salarii în situaţia în care se angajează la firmele înfiinţate pe banii sosiţi de la rudele din diaspota [sic].” Deci stai, să-mi desfrunzesc mintea (sic!): înființez o companie în patrie cu banii mei câștigați în Anglia…și o angajez pe verișoar-mea, să zicem, și ei i se reduc taxele? Dar altor angajați nu? Ce-i asta, Discount pe Nepotism?

Pro România

Lista de candidați: Veaceslav Șaramet, Claudiu-Răzvan Daba, Adriana Țuluca-Marina, Bogdan-Marius Badea (Senat), Ștefan Stănășel, Alexandra-Raluca Roșca-Cismaru, Adriana-Ana Pantea, Leonard-Florin Petre, Ionuț-Mădălin Gheorghe, Constantin-Răzvan Banu (Camera Deputaților)

USP: Victor Ponta Fan Club.

Cine sunt oamenii de pe listă? Capul de listă de la Senat e din Republica Moldova și a fost Secretar de Stat pentru Românii de Pretutindeni în guvernul Grindeanu (în Ministerul retrogradat între timp de Orban la Departamente). Capul de listă de la Camera Deputaților e descris de știripesurse drept „cunoscutul Ștefan Stănășel din Italia”, deci o fi cunoscut în Italia, cine știe. Cu siguranță mărimea pozei de pe site sugerează că vrea să fie cunoscut. Dintre ceilalți candidați găsiți pe net, unul zice că locuiește în București și altul e consilier local în Oltenița și are un site unde Oltenița e menționată de 6 ori numai pe prima pagină, așa că expertiza lor în chestiuni diasporeze nu mi-e foarte clară.

Platforma electorală: Pro România e partidul lui Ponta, am zis deja, nu? Site-ul lor nu te lasă să uiți chestia asta, fiind format din aproximativ 540 de poze cu Ponta și articole despre Ponta, în general despre ce referințe pop-culture a mai scos Ponta de la naftalină ca să îl (citez) înțepe pe Orban. Știați că Ponta citește Stephen King? Știați că mesajul piesei „Another brick in the wall”, în videoclipul căreia școlile sunt înfățișate drept mașini de tocat carne, e de fapt „Trimiteți copiii la școală”?

Pe măsură ce politicienii despre care vorbim sunt mai experimentați și mai cu pretenții de locuri în parlament, programele lor electorale devin mai voluminoase și mai puțin amuzante. Pro România are o viziune în 19 secțiuni. Aia despre Diaspora e coordonată de Corina Crețu (demisionară cu cântec din Pesede și din funcția de comisar european pe politici regionale). Propunerile includ asistență socială pentru copiii oamenilor plecați la muncă în străinătate, înființarea de centre comunitare de sprijin în diaspora și alte chestii care sună OK mai ales dacă nu ai ști că e partidul lui Ponta, un om care ar spune absolut orice ca să se bage în față, de la „vreau să construiesc stânga europeană modernă” la „Soroș e un pericol pentru țara noastră”.

În episodul următor, Pesede, Penele, Usere și Pemepe. 

-VA URMA-

8 gânduri despre „Alegeri parlamentare 2020: ghidul electoral al diasporezului (II)”

  1. Roskanovic, Volosatîi, Șaramet:
    „Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;
    Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
    Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
    Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
    Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!”

      1. Asta am observat mai demult. Si aici toti ultra-nationalistii au nume slave de exemplu Kalbitz. E un turc infiat de o familie germana Atilla Hildemann care e cel mai celebru nationalist in Berlin. Si mai e un cantaret negru foarte vehement impotriva strainilor Xavier Naidoo. Dolfi era austriac, tatuca Stalin era georgian (ambii aveau in realitate alt nume de familie). Boris al vostru are un bunic bulgar din cate imi aduc aminte. Asa si cu astia din lista PUR. Unu ca Roskanovic poate fi nationalist cel mult in Serbia.

    1. Deci vreau sa zic ca sunt foarte dezamagita, toata lumea din bula mea de feisbuc se plangea dupa alegeri ca nu au auzit de AUR, si eu am scris despre AUR inainte de alegeri, inseamna ca lumea nu-mi citeste blogul? Care mai e rostul meu in viata?

  2. Eu de la tine știu despre ei. Păcat ca nu ai devenit jurnalistă. Simionescu e la fel de bronzat ca și unii extremiști germani. Sa le zică cineva că dacă traiau în anii 40′ in regimul idolilor lor, ținând cont de cât de bronzați sunt, sfârșeau sigur în cuptor.

Comentariile sunt închise.