Colectiv și Malmkrog

Ceci n’est pas un Chretien. Cine a văzut Malmkrog știe despre ce vorbesc.

Am văzut și io în sfârșit filmele românești ale anului 2020. Ca de obicei, presupun că cei doi cititori și jumătate le-au văzut deja, dar asta nu mă împiedică să am păreri despre ele. Când m-a putut împiedica pe mine vreodată cineva sau ceva să am păreri?

Colectiv. Genul programului: „Eroul pe care Gothamul îl merită, dar nu ăla de care are nevoie.”

Extrem de sec, dar structurat foarte eficient din scenariu: băeți buni contra sistemului, cu toate momentele subiectului operei literare și arcurile narative necesare.

Nu e despre Colectiv. E un pic despre sistemul medical. Titlul cel mai corect ar fi fost „Tolontan și Voiculescu”. Partea cu Cătălin Tolontan e ofertantă pentru că omul și echipa lui chiar au reușit niște scoop-uri jurnalistice de angajament și impact, deși nu mă înnebunesc după nivelarea stilistică insipidă a filmului. Din cum scrie, am avut întotdeauna impresia că Tolontan e nițeluș sentimental și ar fi vrut să fie scriitor-scriitor, iar titlurile anchetelor de la Gazeta Sporturilor erau mereu foarte emotive, astea nu sunt lucruri de rușine, sunt chestii care dau personalitate. GSP nu e Washington Post și nici nu trebuie să fie, de altfel faptul că Gazeta SPORTURILOR a făcut scoop-ul e un unghi mișto în sine, de care regizorul nu pare prea interesat.

Ce nu înțeleg e partea despre Vlad Voiculescu. Adică de ce e acolo. Stop trying to make fetch happen, ca să citez din clasici, mai ales că am văzut din film că și lui VV îi place romgleza. Pe tot parcursul feliei lui se miră că nu știe ce poa’să facă, că e persecutat de adversarii politici, iar după alegeri că e neînțeles și neapreciat de popor. Filmul îi dă aproape ultimul cuvânt deci din montaj pare că-i de acord cu el. Înțeleg că VV o fi avut un job aproximativ imposibil când l-a avut, dar într-un subiect ca ăsta, incendiu, morți, răniți, dezastru în spitale, mize imense etc. nu am timp să-mi pară rău pentru un ministru care se simte ca musca-n lapte, oricât de tânăr și bine intenționat ar fi el. Vlad Voiculescu râde nervos și e nebărbierit, whatever. Nu e el victima acolo și sincer frământările lui nu prea contează.

Plus că mi se pare bizar să văd un politician apărând pe covorul roșu în frac la festivaluri de film și promovând ca un star de cinema un documentar despre el.

Să zicem trei stele dar cu precauție. „Toto și surorile lui” de același regizor e mult mai bun.

Malmkrog. Genul programului: zombie movie

Cinci bogătani antipatici din secolu nouășpe pălăvrăgesc despicând firul în patru. Nivelul filozofelii e superficial și stupiduț dar plin de autosuficiență, cam genul de chestii pe care le discutau cei mai insuportabili colegi de facultate pe care i-ați avut vreodată când erau super fumați. Războiul e bun? Sau e rău? Să nu ucizi, a zis Dumnezău, dar oare chiar SĂ NU UCIZI niciodată, evăr? Moartea, domle, moartea e nasoală și toți murim. Oare un creștin are dreptul să? Sau ar trebui mai degrabă să nu? Care e diferența dintre un creștin și o ciupercă?

Nu sunt comunistă și nici violentă dar mi-am dorit intens tot filmul să intre un Lenin Robespierre ceva și să îi împuște pe toți. Dar n-o să facă Cristi Puiu așa chestie satisfăcătoare pentru public, am oftat în sinea mea.

Când colo,(SPOILER), chiar vine cineva și îi împușcă pe toți! Ah, Cristi Puiu!!! Mă surprinzi!

Doar că în scena următoare sunt iarăși vii și pălăvrăgeala continuă încă o oră jumate ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Tehnic impecabil, decor foarte mișto, să ai bani să filmezi în conacul ăla și cu DP-ul ăla și să faci filmul ăsta e chiar păcat anticreștinesc. Maxim 2 stele din 5, nu recomand. Singurul lucru bun e că un personaj a menționat clătite la un moment dat și Gogu și-a amintit să pună ouă pe lista de cumpărături.

2 gânduri despre „Colectiv și Malmkrog”

  1. S-a distrus și ultimul lucru bun din țara aia. Ceva de 1 Decembrie: Occident și Filantropica, aceste două filme caracterizează cel mai bine România.

    1. Aici ai rezon, dar ambele sunt prea specific locale ca sa ia premiile la festivaluri internationale si laudele care au facut Noul Val Romanesc. Pe cand mizerabilismul realist-socialist e un curent european mai larg.

Comentariile sunt închise.