Scrisoare către fata aia vai de ea a cărei scrisoare către patrie mi-a umplut azi Feisbucul

…Și care m-a făcut să râd copios, deși nu era prima dată când dădeam cu ochii de tărășenia cu pricina (click aici). Prima dată când am dat cu ochii de tărășenie a fost cu ocazia celebrității de 15 minute a unei alte fătuci pline de energii de româncă verde, Sabina aia persecutată de liftele păgâne de umbla cu bentița tricoloră pe devlă pe la Antene. Atunci mi-a apărut în Feisbuc scrisoarea ușor agramată, dar plină de sentiment a Domniței Dace Cristiana Mărcuș, iar astăzi, a apărut din nou, din mai multe direcții. Așa că, din postura mea de româncă ce locuiește de aproape trei ani în Londra, simt nevoia să scriu și eu o scrisoare acestei tinere dezorientate, pe care destinatara nu o va citi, dar nu-i așa că e un truc retoric mișto și la modă să scrii scrisori deschise unor destinatari închipuiți?

Deci, fată dragă. Aș putea să mă mir, cum se miră mulți dintre cetățenii care au postat articolul pe Feisbuc- că un om tânăr poate fi atât de închis la minte, sau că a ajuns să învețe la o universitate prestigioasă din Londra. Dar acești cetățeni au, de cele mai multe ori, cartierul general în România. Eu am văzut deja de nenumărate ori români, ajunși aici în vacanță sau la studii, care deși își doresc ca țara lor să o ducă la fel de bine ca vestul, strâmbă din nas iar și iar: „Ce de negri pe stradă! Ce de arabi! Ce de indieni! Vai, niște bărbați care se țin de mână! Vai, niște femei îmbrăcate cu haine comode, și nu aranjate ca scoase din cutie pentru plăcerea ochiului meu!” M-am obișnuit. Și știu și că universitățile din Marea Britanie primesc cam pe oricine are bani să plătească (iar fata din propoziție e fiica unui baștan și protagonist ocazional al tabloidelor românești). Așa că nu mă mir.

Aș putea să încep prin a-ți spune că te înșeli. Că rasismul, misoginismul și naționalismul stupid pe care îți bazezi analiza sunt eronate. Că oamenii cu pielea de altă culoare nu sunt dușmanii tăi, și că, indiferent cât de mult ți se pare, din căpșorul tău acoperit cu piele spălăcită și răsfățată, că acțiunile afirmative pe care le iau țările ca Marea Britanie ca să compenseze pentru secole de persecuție și sclavie sunt exagerate, sau corectitudine politică, n-au ajuns de fapt nici măcar aproape de cinci la sută în procesul de echilibrare a balanței. Că creștinismul nu e singura religie de pe fața Pământului, ba chiar că religia nu e obligatorie, ci o opțiune personală, așadar, că o societate multiculturală și preponderent laică precum Marea Britanie nu e obligată să facă mare caz de sărbătorile tale creștine sau de orice sărbătoare religioasă în general. Că oamenii cu alte orientări sexuale nu sunt dușmanii tăi, și că nu te afectează cu nimic libertatea lor de a iubi pe cine vor și cum vor. Că patriarhatul pe care îl lauzi te urăște, și că indiferent cât de mult te strofoci să susții rolurile sexelor (care sunt artificiale și se schimbă de la o cultură la alta și de la o epocă la alta), rolurile astea sunt împotriva ta, că misoginii nu te vor disprețui mai puțin doar pentru că te aliezi cu ei. Că singurul motiv pentru care poți să înveți la King’s College de la bun început e fiindcă există feminismul. Că avortul legal și sigur e un rău necesar. Că martirii și eroii români pe care îi venerezi au fost inventați în mare parte de manualele de istorie din care ai învățat, pentru că fiecare țară își fabrică istoria în favoarea sa așa cum crede de cuviință.

Dar mi-aș răci gura degeaba, mă foarte îndoiesc că ai înțelege. Așa cum mă foarte îndoiesc că cineva poate să cânte la pieptene un concert pentru pian și orchestră. Așa că în loc de asta, am să-ți spun că te înșeli în alt sens. Că egalitarismul pe care îl vezi tu nu există, din păcate, că Londra, și Marea Britanie în general, sunt pline de oameni ca tine. De rasiști, misogini, naționaliști, homofobi, patriotarzi cu tendințe fasciste, și așa mai departe. Destui sunt concentrați într-o grupare politică numită BNP- caut-o, te rog, s-ar putea să-ți placă. Mulți pot fi întâlniți în ziarul Daily Mail și forumurile aferente. Că deși Marea Britanie încearcă măcar, spre meritul ei, cât de cât, să se apropie de utopia pe care tu o descrii drept coșmar (sau măcar se preface că încearcă), oameni ca tine există și aici gârlă și vor exista mereu. Mai mult decât atât, ei sunt majoritari. De fapt, asta a fost dezamăgirea mea principală vizavi de vestul liberal: am venit aici crezând că voi găsi un paradis al minților deschise, dar realitatea a ieșit la suprafață destul de repede, de sub pojghița de politețe și corectitudine politică- cum îi zici tu, și alții ca tine (serios, n-am auzit niciodată un om care să vorbească cu dezgust despre “corectitudine politică” și care să nu fie un individ infect). Și aici, stai tu calmă, homosexualii sunt priviți cu coada ochiului și cu scârbă de marea masă a populației. Și aici femeile sunt pipăite în autobuz, judecate numai după cum arată, învinovățite în caz că sunt violate sau hărțuite, întrebate la interviuri de angajare dacă au de gând să rămână însărcinate, interogate încontinuu de ce nu s-au măritat încă, și așa mai departe- rolurile sexelor sunt nevătămate. Și aici oamenii de alte culori sau naționalități sunt priviți cu circumspecție și foarte des cu ostilitate. Așa cum ți-ar putea explica un coleg de origine indiană care, deși e născut și crescut în Londra și vorbește cu un foarte pronunțat accent din Londra de Est, trebuie, până în ziua de azi, să răspundă “India” la întrebarea “De unde ești?” ca să nu fie făcut mincinos. Așa cum ți-ar putea explica oricine a avut de-a face cu xenofobia și birocrația de la UK Border Agency, inclusiv eu.

Pentru că uite, fată dragă, eu pot să-ți explic de ce ești supărată. Supărarea ta nu e că Anglia nu e suficient de rasistă, naționalistă sau xenofobă. Nu ești revoltată fiindcă Anglia nu-i urăște pe Ceilalți, pe oamenii diferiți de cei care au puterea, suficient de mult. Ești revoltată pentru că, pentru prima dată în viață, Celălalt ești tu. Pentru că în Anglia nu mai faci parte din majoritatea care poate arăta cu degetul, care discriminează, care urăște. Nu, aici tu ești cel urât, ești străinul infractor, ești cel cu origine incertă, cu rasa incertă (căci nu toți englezii sunt convinși că românii sunt albi, oricât ai sări tu de cur în sus încercând să le explici că, da, suntem, și ăia maro sunt țiganii, și, și…), tu ești cel înapoiat, sălbatic. Și doare, nu-i așa? Doare să simți pe pielea ta că nu însemni nimic, că valorile culturii tale sunt disprețuite, că nu ești moțul pământului, că tot ce credeai despre tine e eronat. Și de-aia te strofoci. Normal că nu-ți place! E groaznic să fii ținta unor prejudecăți. Dar nu ești suficient de inteligentă să înveți din asta că trebuie să renunți la propriile prejudecăți, să empatizezi cu negrii ăștia, cu arabii, cu homosexualii, cu alte femei. Nu, tot ce-ți dorești e să te întorci în cuibușorul tău, ca să primești înapoi privilegiul majorității, și capacitatea de a-i lovi și arăta cu degetul pe alții. Și de asta, draga mea dragă, manifestul tău e o idioțenie, și banii pe care îi cheltuie părinții tăi ca să te țină acilea în Londra sunt bani irosiți.

Așa că eu îți doresc doar două lucruri. Primul e să-ți fie gura aurită. Fie ca analiza ta îngrozită a societății britanice să se îndeplinească. Fie ca oamenii de toate culorile să fie tratați la fel, fie ca nimeni să nu mai jignească pe nimeni, fie ca femeile să devină cu adevărat egale cu bărbații, homosexualii cu heterosexualii, rolurile sexelor să fie abolite, Dumnezeu și alte personaje imaginare de felul ăsta să dispară și Anglia să devină o utopie laică egalitaristă. Îmi doresc asta din tot corazonul, pentru că pentru mine asta sună a raiul pe Pământ. Și fie ca această utopie laică egalitaristă să se răspândească pe tot globul, și să cuprindă, în cele din urmă, și România.

Și-ți mai doresc să pui mâna pe o carte de gramatică din când în când. Sau pe o carte, de orice fel. E cam jenant când patriotismul entuziast se manifestă printr-o perorație care sună de parcă ar fi fost scrisă de textierul trupei Genius. Hai, să ne trăiești!

P.S. Comments are now closed. Explicația aici. 

252 de gânduri despre „Scrisoare către fata aia vai de ea a cărei scrisoare către patrie mi-a umplut azi Feisbucul”

  1. Reblogged this on and commented:
    Ați ajuns, oameni buni, sa nu mi aveti niciun discernamant, niciun fler, buni de dus de nas cu cârligul… După facatura mincinoasă cu „scrisoarea unui dascăl sârb din Voivodina” către națiunea română preluați acum „scrisoarea studentei din Anglia”, care chiar pare scrisa de aceeași pană ca cea a „profesorului sârb”…
    Facatura „scrisorii” e transparenta tocmai prin excesul de sirop patriotic pus in fraze care se vor gramatical impecabile. Pute a manipulare de la primele fraze, iar voi o sharuiți ca oile.
    Stilul e de vomat, iar conținutul incoerent si incult si provincial-acru. Cică : „Noi ne salutăm cu „Doamne ajută!” Pai asa se saluta si bavarezii si austriecii („Gruss Gott”) si arabii cu Allah despre care arătarea scrie cu dușmănie.
    Iata aici, la „Nadia bate campii”, o prima reacție sănătoasă…

    1. Si cred ca toate astea se invart in plasare de reclama( „Rosia Montana”)…

    2. gramatical impecabile?! cred că depinde de ochiul celui care citeşte. pe mine m-au zgîriat zdravăn pe retină nişte chestii. vreo opt, aşa. dar deh…
      în rest, de acord cu tine. nu ştiam de Gruss Gott 🙂

  2. Ca si domnisoara in scrisoarea cu pricina… si tu presupui ca stii ce este in capul celorlalti.
    Nu spun ca sunt de acord cu ea, doar ca unele lucruri pe care le-a mentionat ating subiecte sensibile la care Romania inca exceleaza (in ciuda aparentei de tara inapoiata). Nu, nu ma refer la vreo religie sau vreo minoritate cuturala. Ma gandesc la natura si la o legiferare excesiva.

    Si mai cred ca totusi – uneori – motivul pentru care nu iti place o tara occidentala nu este pentru ca simti ca nu te integrezi (am trecut prin asta si mi-am facut multi prieteni minunati in tari occidentale) ci pentru ca pur si simplu valorile lor (a se citi „majoritatii”) nu se suprapun cu ale tale. Nu vad nimic rau in a nu te regasi in valorile altora, atata timp cat le respecti daca nu iti lezeaza viata. Ca alegi sa te intorci in tara.. fiecare cu reactia sa la valorile altora.

    In alta ordine de idei, a ataca persoana si nu ideea nu mi se pare foarte onorabil. La fel cum a judeca un copil dupa actiunile parintilor mi se pare nedrept.

    1. Pentru că sunt o tocilară enervantă și am studiat argumentare la nivel academic, voi expune diferența dintre a ataca persoana și a ataca ideea:
      A. Argumentum ad hominem: „Ceea ce ai spus e o prostie, pentru că ești o fată de bani gata.” Propoziția 1 e dedusă în mod eronat din nr 2. Nu e un lucru verificabil că fetele de bani gata spun numai prostii, așa că un astfel de raționament ar fi invalid. Dar eu nu asta am făcut. Eu am făcut un:
      B. Atac la idee: „Ceea ce ai spus e o prostie, și ești o fată de bani gata.” Și e o conjuncție, așa că cele două ipoteze sunt independente. Am analizat pe rând fiecare din prostiile spuse de domnișoara cu pricina în text, așa că e destul de clar, cred, că am atacat ideea și nu persoana. Faptul că e fata răsfățată a unui baștan nu e un atac, e informație relevantă ca să înțelegem cum de a ajuns ea să studieze la Londra cu toate că se exprimă cu greu în limba română, necum în engleză. Serios acum, „Lumea discuta oameni, nimănui nu îi pasă ce gândeşti, ce simţi ce îţi doreşti” e o frază pe care până și cea mai slabă trupă dance din 1998 ar fi șters-o cu rușine dintr-o încercare de cântec.De asemenea e relevant ca să înțelegem ce privilegii a avut în România și de ce are motive puternice să le regrete.

      Aș mai adăuga că nu văd nimic rău în a nu te adapta într-o țară străină, sau în a te întoarce acasă, sau în a constata că unele lucruri merg mai bine la tine în țară (un copil sărac, de pildă, e condamnat la ignoranță în Anglia, unde învățământul de calitate e rezervat celor privilegiați social). Nici eu nu m-am adaptat exemplar aici. Dar asta nu înseamnă că e acceptabil să-ți exprimi nemulțumirea într-o perorație cu iz neofascist și habotnic.

      1. Iti iubesc logica ! Imi tresalta inima de bucurie cand vad pe cineva care stie sa faca diferentele astea intre tipurile de argumente si e in stare sa sustina o idee coerent, mai ales dupa ce am citit toate aberatiile din scrisoarea aia azi. Excelent articol.

      2. Oh goody, I love geeks. Să facem analiză pe text:
        – „(iar fata din propoziție e fiica unui baștan și protagonist ocazional al tabloidelor românești). Așa că nu mă mir.”
        – și banii pe care îi cheltuie părinții tăi ca să te țină acilea în Londra sunt bani irosiți. (ești sigură că nu are bursă?)
        – Ești revoltată pentru că, pentru prima dată în viață, Celălalt ești tu. (ești sigură că e pentru prima dată în viață?)
        – nu ești suficient de inteligentă să înveți din asta (există doar un tip de învățare și doar un rezultat posibil al procesului?)

        Știi gramatica destul de bine încât să folosești argumente tehnice. Frumos să vezi asta în zilele astea de trudă pt lb. română. La fel de bine cum ai folosit tehnici propagandistice de comunicare și ai lăsat nuante suficiente care îți reflectă propriile frustrări (evident, le poți reinterpreta cum vrei când ești întrebată).

        Ai încercat să desființezi autoarea prin acțiunile familiei și prin statutul ei. (De parcă asta ar conta într-o argumentație de calitate…)

        Revenind la oile noastre: da, este bine să fie reacții constructive și te felicit pentru inițiativă.

      3. @Marian: Întâmplător, am studiat și tehnici propagandistice la nivel academic. Analiza ta însă scoate lucrurile din context. Statutul economic privilegiat e un factor care ne afectează perspectiva și părerile, așa că nu văd de ce nu l-aș fi pomenit. Close, but no cigar.

      4. Nadia, imi pare rau ca nu ai inteles ca Domnita Daca a exagerat tocmai pt a scoate in evidenta nedreptatile Occidentului. Atunci cand un musulman taie gatul unui soldat britanic, ziua in amiaza mare in Londra, toata lumea incearca sa minimalizeze evenimentul, dar, cand sunt gasiti niste cersetori tigani in Park Lane, suntem toti, 20 de milioane de romani, facuti tigani si hoti. Ea, cel putin, avut curajul de a risca sa devina „patetica” si sa scrie din suflet.

      5. Draga Nadia, un pic mai jos de nivelul academic se studiaza rolul si uzul punctuatiei; in general, lumea nu face caz de-atita lucru, dar cind cineva gaseste de cuviinta sa se laude cu background-ul lui academic si sa puna la podea pe oricine nu se pozitioneaza la aceeasi altitudine gramaticala, e cazul sa nu dea chix cu nicio virgula.

      6. Nadia, subscriu la ideea Ioanei!!
        De azi inainte am sa urmaresc periodic cum ”bati campii”.. 😀

      7. si este, de asemenea, important de mentionat statutul social al fetei pentru a mai diminua din superioritatea „studentului la Londra”
        Nadia are dreptate, poti fi student aproape oriunde daca ai bani.

      8. Scuze va trebui sa te cobori putin din turnul de faux-fildes (cred ca e de fapt email dentar) si sa intelegi ca in cadrul falsitatilor logice si a argumentelor ad hominem, pe care in mod evident le stapanesti ca pe reflexul masticatiei, exista niste subtipuri. Uite, de la wikipedia citire (din pacate „n-am dictionarul de buzunar al falsitatilor logice explicate pe intelesul bloggerilor” la mine): „Poisoning the well – a type of ad hominem where adverse information about a target is presented with the intention of discrediting everything that the target person says”. Ceea ce se poate regasi in text in cateva instante distincte, e.g. „Și știu și că universitățile din Marea Britanie primesc cam pe oricine are bani să plătească (iar fata din propoziție e fiica unui baștan și protagonist ocazional al tabloidelor românești).” Ceea ce e oricum si apel la starea financiara a individului, daca nu esti multumita doar cu atat. Dar nu ai doar poisoning the well, ai si ad hominem de rasa pura, e.g. „Dar nu ești suficient de inteligentă să înveți din asta că trebuie să renunți la propriile prejudecăți, să empatizezi cu negrii ăștia, cu arabii, cu homosexualii, cu alte femei.” Deci nu e suficient de inteligenta. Right, ok, asta e probabil o observatie obiectiva tu stiind exact cat de inteligenta este. Daca as avea mai mult timp la dispozitie, ceea ce nu am pentru ca… er.. am o viata, ti-as mai gasi vreo 4-5 tipuri de falsitati logice (red herringuri afumate, nu sushi) incepand cu argumente ad populum (de tip „in vest e asa de zeci de ani, deci e normal) si terminand cu falsitati prin asociere (e.g. „Marea Britanie în general, sunt pline de oameni ca tine. De rasiști, misogini, naționaliști, homofobi, patriotarzi cu tendințe fasciste, și așa mai departe.”) De fapt recitind ultima parte, e de-a dreptul reductio ad Hitlerum.
        Asta evident trecand peste insiruirea ideatica liberalisto-feministo-ecologisto-homofilo-paranoida, vomitiva pe alocuri si cu miasma de activism de camin, dar altfel plina de entuziasm.
        Unde ziceai ca ai studiat argumentare la nivel academic? Eu am studiat pe wikipedia.

      9. Draga mea, in momentul in care spui „Dar nu ești suficient de inteligentă să înveți din asta că trebuie să renunți la propriile prejudecăți” ….etc… se numeste atac la persoana, si asta este doar un exemplu, in scrisoarea ta care se vrea „politically correct” sunt multe alte exemple. nu poti judeca inteligenta unei persoane dupa ce ai citit o scrisoare… ai intra deja in „hasty generalization” pe care o studenta asa de tocilara ca tine o cunoaste, Daca ai citit bine scrisoarea fetei ai fi vazut ca nu e homofoba, ci doar crede ca societatea moderna inclina balanta ceva mai incolo de drepturi, si ca asa zisa corectitudine se exagereaza. Nu sunt de acord, pentru ca oamenii sunt produse ale societatii pana la preferinta sexuala, asta nu ti-o dicteaza nimeni, dar de aici la acuzatia de homofobie sunt ceva pasi. Nu sunt de acord cu multe din punctele fetei, dar cu siguranta tu esti in cealalta extrema. Sunt multi cei care au studiat in Anglia, si crede-ma ca adevarul „majoritatii” este undeva intre spusele tale si ale ei. Daca ai scoate putin capul din norii de superioritate si ai observa cu adevarat poate ai vedea ca nu ma insel

    2. @Cristina
      Cum anume exceleaza Romania in materie de natura si legiferare excesiva, in comparatie cu Anglia – care are Nature reserves pe toate drumurile si sunt, culmea, si respectate, sau care are limite foarte stricte de constructie si urbanizare si nu poate orice netrebnic cu bani si relatii sa-si ridice casoaie hidoase pe pajisti si prin poieni…

    3. @Cristina/Nadia – Sunteți punctul luminos al acestui articol la fel de părtinitor ca și cel căruia răspunde. E relaxant să vezi că mai există echilibru și o încercare de analiză reală, nu inflamatoare.

    1. Eh, eu mai amarat, sunt prin TImisoara. Pot sa fiu si eu de acord fara sa fiu plecat din tara?
      Oricum, Naida, good job 😉

  3. Daca as crede in dzeu, as spune ca prea multi i-au sarit gradina. Insa, cum nu cred, nu-mi ramane sa spun decat ca teoria evolutiei nu e valabila pt toti.

  4. Probabil că „scrisorica” aia e o făcătură, cum spune Dan Alexe. Teamă mi-e, însă, că o bună parte dintre românii plecați aiurea judecă exact în felul ăsta societățile în care trăiesc. Am stat o vreme la Londra, într-un cartier doldora de negri, ba chiar în preajma faimoasei moschei a lui Abu Hamza. Yup, Finsbury :-). Vecinele – destule, musulmane – mă luau peste picior pentru că mănînc întruna și nu mă îngraș. Rusoaica de la care îmi luam fructe m-a întrebat ce mai e prin Iași și m-a făcut de rușine: am recunoscut că nu călcasem pe-acolo. Libanezul care ținea împreună cu întreaga familie un off-licence (un soi de chioșc cu de toate de pe la noi) îmi punea zilnic deoparte ziarul preferat și cîteva brioșe cu afine – observase că mă dau în vînt după ele la numai cîteva zile după ce m-am mutat în zonă. M-am întors acasă pe patru cărări pe la vreo trei dimineața și puștanii care pierdeau vremea prin preajmă m-au salutat cu „Hey, mate, glad you made it home!”. În buricul tîrgului, la o terasă, un alt client mi-a dibuit accentul și m-a întrebat de unde sunt. După ce i-am spus, mi-a cîntat de pe telefonul lui „Balada” lui Porumbescu – avea un prieten violonist care l-a pus s-o asculte. Din orice loc, dar mai ales dintr-o ditamai metropola, trebuie să știi ce s-alegi. Mă prăpădesc după Londra, mi-e ciudă pe toți cei care n-o merită.

    1. Scrisoarea nu e o făcătură, cunosc pe cineva care a avut ocazia să asculte părerile fetei și pe alte teme. Și într-adevăr, din păcate sunt foarte mulți români care nu înțeleg deloc ce și cât au de câștigat din interacțiunea cu oameni din culturi diferite.

    2. Filip, esti minunat in afirmatii si nu pot decat sa laud modul tau de gandire si traire …cand multi se plafoneaza ,in fata necunoscutului ,tu l-ai infruntat si cucerit ,felicitari .Iubesc Londra si tot ce ofera ea ,trebuie doar sa vezi realitatea si ..vorba ta :trebuie sa stii ce s-alegi…frumos spus .

    3. Filip, vreau sa te felicit pentru rândurile scrise. Într-adevăr tot ceea ce ai descris este adevărat, eu studiez de 3 ani în Londra și am avut parte de același fel de tratament. Mi-am făcut chiar prieteni de nădejde, din toate părțile lumii, și mă înscriu în categoria celor care se „prăpădesc după Londra, mi-e ciudă pe toți cei care n-o merită.”

    4. filip, şi eu mă prăpădesc după londra şi după tipi care ştiu să privească/gîndească, aşa ca tine 🙂 aşadar, dă-mi voie să subscriu la comentariul tău.

  5. Nu vreau sa incit la argumente acide ca raspuns. Parerea mea este urmatoarea postata intr-un comment pe facebook. Mi se pare ca ii dam atentie exagerata. Asa:
    well nu e homofoba… nu a zis moarte gay-ilor. A zis ca i se pare care e cauza pentru care oamenii sunt. Nu is de acord dar e dreptul ei. Daca posta asa ceva as fi vazut dar chiar daca nu ii plac si nu intelege nu vrea sa ii omoare cu pietre. Mi se pare ca denaturam ce a scris o fatuca care se simte Praslea cel Voinic. E doar o duduie cu o parere careia i se da PREA MULTA ATENTIE. Is atatea stringente si ne uitam in, pardon, curu ei atat de mult pentru un rahat de scris si pentru ca si-a zis „domnita daca”. Are 20 de ani lasat-o sa se viseze regina Patagoniei daca vrea. Is altii mai rai decat ea. Cum sa zic, e o gagica cu o parere si un pic de melodrama. Asa vede ea lumea… Basescu ne vedea neatinsi de criza si totusi ne-a lovit din plin si nu ne-am agitat asa
    Nu o apar dar mi se pare amuzant ca ne cramponam atat de ea, e la varsta aia la care e boema, si eu sunt si cativa din cei de aici sunt. Pe asta o mananca in directia nationalismului lasati gagica sa se scarpine cu ambele maini daca o mananca. Nu a sarit sa bata niciun gay, ma ingrijoreaza aia care o fac, repet noua dreapta si legionarii. Da e greu si unii reusesc, altii nu, unii se plang altii nu, unii au noroc sau depun efort si reusesc si altii nu, unii fura, toti au cate o parere… era o vorba filosofica pana nu imi ingradesti libertatea cu actiunile tale si in mod direct parerea ta nu imi aduci niciun prejudiciu. Cand mi-o inchide usa in nas in drum spre chiuretaj o sa ii trag o palma si am incheiat ca imi sta intre minte si drepturile mele ca femeie. Revenind la ideea de dinainte, asa e in lume, nu exista sanse egale, tari cu acelsi nivel de trai. Iti place aici, bine, nu iti place poti sa incerci sa pleci sau sa cauti ce nu ai gasit aici altundeva. Ea are tot ce vrea… ma bucur pentru ea. Cum sa zic nu e vina ei ca asa i se pare romania tinand cont norocul, banii, sanatatea, etc etc pe care le are. Pentru un bolnav de cancer romania poate fi groapa sa sau cosciugul. Na, depinde. Is multe hibe in tarisoara asta, asta e. O sa reparam din ele, o sa se mai duca, o sa vedem. Ce sa zic… de afara auzi si regrete si bucurie ca au plecat de aici. Fiecare are o poveste unica si parerea lui. Asta e buba, avem pareri. Nu ai ce sa faci, mai comunist e sa ii refuzi cuiva parerea mai ales ca nu a facut nimic si e asa un cacat cu muste problema blogului sau articolului ei…
    asta e, nu pot sa fie toti fericiti sau nefericiti, avem nuante. Mai da-o naibii cu articolul ei. Numa asta vad pe facebook si e comentat de parca e scris de kierkegaard si mare epifanie mare sau mare revelatie. Numai un google search pe keywords si gasim zeci de bloguri cu acelsi continut. SI-a zis si eaparerea si nu ii plac persoanele homosexuale, e crestina convinsa si e moarta dupa patria muma si nu ii place ce e in afara. Ignorand ipocrizia, ca ipocrita e, negru pe alb, e o gagica cu o parere, ca mine, ca tine si se face atata fas ca duduia din snagov UN INS din ditai populatia asta crede. E ultima mea grija. Sa isi scarpine nevoile in pace. Nu pot sa ma supar pe ea…
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Asta e parerea mea, acum agramatismul nu ai ce sa faci cu el, o fi exprimarea mai grea. Dar daca e atat de prost si atat de deplorabil nu cred ca i se cuvine atata caz si atata tevatura de parca a vorbit duhul sfant si a si gresit o propozitie.

      1. Amice, e o prescurtare folosita de mine atunci cand scriu rapid pe internet. Este un regionalism, o forma a lui „sunt” folosita in limbajul oral. Imi place sa o folosesc si in limbajul vorbit, dat fiind ca ma exprima rapid si foarte stufos/detaliat am dezvoltat o antipatie fata de sunt cand vreau sa fiu foarte fluida in discurs.

      2. Inseamna ca nu ai trait in Banat/Crisana. Aici se spune „îs” sau „m-is”.

        Ex.:
        – Cine Popescu?
        – Io m-is ala.

      3. Sorin, cred ca te-a facut sa te simti bine la adresa gramaticii ei. Chiar era necesar?

      4. is e de la sunt sau sint. E o forma prescurtata folosita sigur, in zona Moldovei, in rest nu stiu exact.

  6. Apreciez insa raspunsul critic oferit articolului ei dar totusi e o fetiscana cu o parere. Mi se pare un caz UMIL, mic si neinsemnat.

    1. Ea e o fetișcană cu o părere, eu sunt altă fetișcană cu altă părere. În virtutea dreptului la liberă exprimare, care există atât în România, cât și în Anglia, amândouă ne-am exprimat părerea. Dreptul ei nu îl anulează pe al meu, și nici viceversa, deci nu înțeleg unde e problema. Dacă te enervează acest subiect, atunci de ce ai mai citit? Ce cauți aici?

      1. desi sustin libera exprimare mi se pare ipocrita fata in articolul curent. Pana acum nu am dat decat de aprobari ale articolului ei sau contraargumente nefinisate si/sau combateri fie prea slabe, fie incapabile sa tina piept valului, trendului care i-a cuprins scrierea. Mi s-a parut prima reactie alcatuita bine, sistematica, logica impotriva cuvantului ei. Acum tu nu uita care iti sunt suporterii si combatantii si nu te napusti asupra unui comment care nu facea decat sa exprime parerea ca un „nonsubiect” a ajuns cap de afis pe o retea de socializare la tinerii romani. Nu ma ataca si da dovada de discernamant si stapanire de sine. Ca sa conchid: nu mi se pare in regula faptul ca ne anima asa tare o scriere atat de slaba si de lacunara si de lipsita de substanta dar si ipocrita si defaimatoare pentru minoritati. De asta ma intriga cum de oamenii ii iau partea sau o discuta atat de intens. Mi se pare redundanta. Tocmai asta mi-a sporit interesul sa vad daca apare o combatere mai acatarea

      2. Crede-mă că sunt calmă, dar nu știu ce altceva pot să-ți spun, dacă ești de părere că opinia ei a fost una insignifiantă care nu merită băgată în seamă. Ce pot să răspund la asta? „OK, dar eu am băgat-o deja în seamă, ce fraieră sunt”? Pentru că din moment ce a ajuns să fie atât de discutată, înseamnă că e ceva care merită băgat în seamă. Odată ce un subiect a devenit cap de afiș, e prea târziu să-l declari nonsubiect. Multă lume are păreri similare cu ale autoarei articolului inițial, de aia a și ajuns să fie atât de discutat și de circulat. Nu e doar o fetișcană care a zis ceva la nimereală, e vorba de niște tendințe ale societății. (Homofobie, de pildă, nu înseamnă doar să dorești personal moartea homosexualilor, ci include discursuri din acestea care construiesc o atmosferă de dezgust și neîncredere împotriva grupului vizat, picătură cu picătură.)

      3. Mi se pare insignifianta in contextul in care sunt alte miliarde de pareri similare, si le stim, le cunoastem, nu ne plac dar sunt atat de comune si de dezbatute si reluate… Ea a batut doar fierul rece, nu l-a incalzit ca sa zica/faca ceva nou. Si atunci de ce a rabufnit asa? Ehh aici e cheia… pentru ca e frumoasa, carismatica, femeie, pentru ca e tanara, bogata? Daca si facea ceva, o actiune era groasa pentru ca atunci cand treci la fapte de asemenea fel imi incalci din libertati mie. Asta ma intriga de ce ceva spus de n ori de p oameni devine un „boom” abia cand insul v a respus-o? Aici e de cautat… de ce i se valorifica asa tare articolul ei si nu celelalte 100000. In ochii mei cel putin e un nonsubiect pentru ca a reluat ceva epuizat, o polemica epuizata si obosita si s-a purtat ca un papagal.

  7. Scrisoarea ei a fost doar un status pe facebook scris de pe tel mobil, nu cu penelul pe hartie, erori apar cand tastezi si asta nu o face pe fata agramata, arunci cu pietre fara rost, publicatiile au preluat un status de facebook. Statusul ei are impact mai mare decat ce o sa scrii tu cu toate argumentele de logica / semantica in viata ta, pentru ca tu nu ai inteles nimic din ce a scris ea acolo. Vrei doar un pic de trafic pe blog ca deh, esti in umbra tare pe blogosfera.. ramai linistita in anglia ca Romania nu a pierdut nimic cu plecarea ta acolo – nu imi pasa daca nu aprobi comentariul, e doar parerea mea pt tine si stiu ca acum o citesti

    1. Uitați, copii, abia acesta este un argument ad hominem. Valoare argumentativă zero, sută la sută atac la persoană și nu la idee. 😀
      Normal că ți-am aprobat comentariul, dragul meu. Spre deosebire de tine și de prietena ta, eu pun mare preț pe dezbatere. Dar ți-am scos linkul, pentru că traficul pentru blog și alte d-astea sunt pentru suflete meschine ca mine.

      1. Daca raspunsul precedent (valesecanu) ti s-a parut atac la persoana inseamna ca nu stii ce vorbesti. Scrisoarea ta e toata plina de otrava, in viatra mea nu am vazut un raspuns mai inversunat, mai veninos, mai plin de epitete, comparatii si metafore jignitoare, unele de-a dreptul fantasmagorice. Fata aia, pana sa scrie scrisoarea ei trista s-a gandit, insa tu, i-ai raspuns in pripa, „din pix” cum ar zice probabil trupa Genius si ai facut-o in fel si chip, in mod gratuit…ce urat…probabil ca ai adunat atata ura in tot timpul asta cat ai stat departe de casa incat a asteptat cireasa de pe tort sa „vomiti” toata treaba aia…uff ce trist…ce spuneai despre corectitudine? In fine, Doamne Ajuta 🙂

    2. Fascismul nu a disparut. Scrisoarea aceea si toti cei care-o pretuiesc fac dovada.

    3. Sorin, valesecanuv: Nu vad nimic emotionant la scrisorica/statusul ei. Ce ma emotioneaza (ironic..) e inadaptarea persoanei care a scris-o, lipsa de cunoastere a mediului in care traieste (Romania idealizata si Occidentul diabolizat..) si frustrarea, homofobia, plus superficialitatea cu care tantica judeca o lume in care relatiile la serviciu sunt profesionale, oamenii sunt liberi sa fie cine vor, unde n-ai cum sa fugi cu nasul. Dap, civilizatia sperie multi romani. 🙂

      Din punctul meu de vedere, daca nu ii convine unde e, sa revina in Romania. Apoi, „noi fugim ca vitele în Occident?” pai da, toata lumea pleaca undeva unde le este mai bine , unde vecinu’ nu se mai uita peste gard sa vada daca a murit capra vecinului sau nu, locuri de munca pauza .
      „De ce acceptăm ideile occidentale cu braţele deschise?” as intreba-o : tu de ce ai plecat in Anglia ?oare cumva sa evoluezi? poate asta ar fi unul din motivele pt care imbratisam ideile occidentale.
      „În Occident unde pleacă bieţii romani să facă o pâine, germanii, francezii, englezii îi tratează ca pe nişte sclavi, fiind roman eşti privit ca o subrasa(..)” Apai, daca te porti ca si cum ai venit de pe alta planeta si nu ai un minim de bun simt, cred ca esti tratat ca o subrasa. Pe unde am fost si am spus ca sunt din Romania,nu m-au tratat in asa fel incat sa ma simt ca o subrasa.(eu stau temporar in USA), dar am fost in Franta, Portugalia,Anglia.
      „Puţini mai ştiu să iubească, feminismul distruge relaţiile bărbat femeie tot mai mult, gender role este considerat învăţat aşa că nu mai învăţăm copiii de mici să se comporte ca băietei sau fetiţe ci îi lăsăm pe ei să îşi aleagă ce sex vor să aibă, ajungându-se la un nr imens de homosexuali creaţi de societate.” cu toate studiile ei, dpdv al meu, fata asta e dezinformata si crede ca homosexualitatea e o alegere si nu este asa . 🙂

  8. P.S. Am șters însă comentariul altcuiva pentru că nu am ce discuta cu imbecili care au impresia că „feministă” e un cuvânt de insultă. Sunt lipsiți de speranță, deci dezbaterea e imposibilă.

    1. Pai cum asa ? Un cuvint de insulta ? Doar eu am atacat ideea nu omul cum ai facut si tu mai sus. Cum mai e acum cu argumentarea academica ??

      1. Uneori am chef de argumentare, alteori nu. Un blog e un spațiu în care proprietarul e dictator, așa că ești afară din noroc, cum ar zice englezu’.

  9. Sa nu mai zic de ipocrizia care e infloare. Se incadreaza fix in sintagma ochelari de cal- ea nu vede nici in laturi, nici cu ochelarii altora nu face proba, nici nu incearca sa vada ALTCEVA decat restul, sa surprinda alt aspect si se chinuie sa NU cumva sa isi largeasca orizonturile… dar asa is toti ca ea sau grosul aia 10000 de care am vorbit (sunt mai multi evident). Dar de ce sa ajunga ea un fenomen? Unde e cheia?

    1. Ce-i drept, n-aș ști să-ți spun de ce discursul ăsta a ajuns viral și nu altul. Nu cred că e neapărat vorba de tinerețea și vino-ncoa-ul autoarei, mulți nici nu știau de la cine a pornit mesajul inițial, dacă e bărbat sau femeie, sau dacă există. 😀 N-am reușit niciodată să înțeleg de ce unele lucruri sunt populare și altele nu. Opinia publică e aproape un organism viu cu viață proprie, care se manifestă în feluri neînțelese.

      1. Pt. că identitatea noastră națională zdrențuită are mereu nevoie de reconfirmări, și asta dintotdeauna. am admirat veșnic Occidentul, incercand să-l imităm și având, în același timp, răbufniri de revoltă și „nesupunere” la adesa lui. Aceste luari de pozitie „occidento-fobe” și ultra-naționaliste devin, după părerea mea, și mai populare azi, când trebuie să ne supunem condiționărilor UE. E o formă de îmbunare a orgoliului național zdrențuit, dupa cum ziceam…

  10. Bon, ar trebui ca scrisoarea ta sa ajunga la fel de faimoasa pe feibuc presupun.Ca deh, chiar era nevoie de un drept la replica, din perspectiva unei persoane care locuieste de 3 ani la Londra.Fata si-a spus parerea, poate ca e prea visatoare si nu pricepe Diversitatea asa cum o pricepi tu, dar de ce sarila jugulara ei imediat catalogand-o din start- rasfatata si fiica de mogul.Primele impresii ale scrisorii tale denota clar ca esti inca romanca in gandire si te bucuri sa improsti cu noroi.Sa intelegem si alt punct de vedere.Puteai sa formulezi pe un ton mai putin insultator.Oricum, facand referire la titlul articolului original Dumnezeu a murit in occident, parerea mea este ca Dumnezeu a muri si in Romania, pt ca doar pt faptul ca suntem o tara ortodoxa nu ne garanteaza ca avem un Dumneeu.Si nu e bine a arata cu degetul al avorturile din curtea englezului, cand noi romanii suntem pe locul I.Dar, din nou , domnisoara poate nu cunoaste toate detaliile, ea si-a spus parerea personala.
    Cat despre diversitate , cine vrea sa o inteleaga in deplinatatea ei, sa faca o mica escapada prin SUA.Abia acolo o intelegi :)) Good day!!

    1. Dumnezeu nu există, iar lucrurile care nu există nu pot muri. Și din nou, pentru a enșpea oară: fata și-a dat cu părerea, și eu la fel, amândouă avem dreptul să facem asta, etc. etc. Cât despre argumentul tonului și moderației, care e un trolling clasic, cred că e cazul să pricepi că părerea ei e de asemenea plină de insulte: la adresa minorităților etnice, la adresa oamenilor cu alte orientări sexuale, la adresa femeilor și bărbaților care resping rolurile tradiționale ale sexelor, la adresa ateilor și oamenilor de alte religii decât cea creștin-ortodoxă, la adresa feministelor, la adresa femeilor care au făcut avorturi și a doctorilor și asistentelor care au făcut avorturi, la adresa persoanelor cu identitate sexuală ambiguă, la adresa britanicilor și a celor care au prieteni britanici, ba chiar și la adresa oamenilor care și-au cunoscut perechea prin Internet. Discursul ei e plin de spume la gură împotriva unei game largi de oameni. Te-ai gândit că poate fac parte din una sau mai multe dintre aceste categorii, și am răspuns, pur și simplu, cu vehemența adecvată? (Te rog să-mi arăți însă unde am insultat-o eu pe fata cu pricina. Dezorientată? Fătucă? Ok, nu e un apelativ binevoitor, dar nici propriu-zis o insultă. Cu pielea spălăcită? Hai să zicem, dar pentru cineva care vorbește despre supremație rasială ar trebui să fie un compliment. Am spus că articolul ei e o idioțenie agramată, dar ăsta e un atac la articol și nu la persoană. Că tatăl ei e bogat și ea răsfățată, astea sunt fapte, nu insulte. Deci? Aștept.)
      Doar pentru că pe tine personal nu te jignește nimic din ce a spus fata asta, nu înseamnă că ea nu a spus nimic jignitor.

      1. Mi-a placut mult textul tau, mi se pare foarte bun si just, adreseaza fix cauza problemei. Mie, ca feminista, nu-mi plac insa diminutivele astea gen „fatuca” si „capsor” adresate de o femeie alteia, pentru ca se inscriu chiar in logica dispretului si condescendentei masculiniste si merg pe alierea aia automata cu patriarhatul in care mi-am propus sa nu mai cad pe negandite. Asta nu tine de ton si moderatie, cred ca sunt destule modalitati de a fi cat vrem noi de dure fara sa picam si noi in capcana.

      2. „Dumnezeu nu există” cam indrazneata afirmatie pentru o „agramata” in filozofie, istorie …. apologetica etc. Tocmai ai ofensat crestinii de pretutindeni, sa punem dreptul meu de a spune ca homosexualitatea e gresita in balanta cu dreptul tau de a spune ca Dumnezeu nu e exista ? cine judeca ce e corect si cine are dreptate ? Societatea ? Educatia ? Propriul tau cod moral care nu e cu nimic mai presus decat un cod moral format in jurul nazistilor, pentru ca nu e nimeni sa judece raul de bine, e un subiect prea complicat.. in care nu am sa insist . Fara Dumnezeu moralitatea e subiectiva si relativa.. nu ma astept sa intelegi, ci doar sa-ti arati ignoranta fata de lucrurile pe care nu le cunosti, iti suna cunoscut ?

      3. Insulta ar fi „Homoxesualii sunt niste fiinte lipsite de orice valoare care vor sa atraga atentia celorlalti” sau „Femeile care fac avorturi sunt lipsite de orice urma de umanitate”… Astea sunt insulte, si mentionez ca nu exprima defel parerea mea ci sunt exprimate doar cu caracter strict exemplificativ.

        „feminismul distruge relaţiile bărbat femeie tot mai mult, gender role este considerat învăţat aşa că nu mai învăţăm copiii de mici să se comporte ca băietei sau fetiţe ci îi lăsăm pe ei să îşi aleagă ce sex vor să aibă, ajungându-se la un nr imens de homosexuali creaţi de societate,” asta nu este o insulta ci o parere.

        Se observa diferenta?

        ” avortul fiind văzut că o metodă contraceptivă în loc să i se spună crimă” – din nou parere personala insa in anumite contexte este un fapt, nu este o crima din punct de vedere legal insa la o adica poate fi considerat astfel din alte puncte de vedere.

        „Crăciunul şi Pastele precum şi alte tradiţii străvechi subt doar un prilej de marketing , aici nu există nici un pic de profunzime,; relaţiile dintre oameni sunt pur profesionale, prietenia, iubirea sunt toate o afacere, tot ce facem e pentrut CV şi când vrem să ne căsătorim găsim noi pe perfectmatch.com ceva nu?” – nu vad nici aici insulta… tot o colectie de opinii personale..

      4. „Dumnezeu nu există, iar lucrurile care nu există nu pot muri” cata siguranta de sine tipica sfertodoctilor cu „atitudine” si blog, care in umila lor admiratie fata de „marii” illuminati propagandisti contemporani si nu numai, le insusesc parerile extaziati.Ma intreb oare pe ce te bazezi cand faci o astfel de afirmatie si cum este posibil sa vina ea tocmai din partea unei sustinatoare a „dezbaterilor argumentative”? „Pentru că sunt o tocilară…” din pacate da, ceea ce ai scris mai sus este produsul unei „salate” de informatii preluate de la altii si trecute printr-un filtru personal foarte precar, condimentate din plin cu frustrari si megalomanie.Titlul textului iti contureaza perfect profilul psihologic, tocmai de asta o sa ma rezum doar la acest singur comentariu pentru ca orice alta tentativa de dezbatere ar fi o pierdere de timp.Toate cele bune!

      5. o mică observație tehnică, fără a contrazice vreo altă idee din această pagină:
        într-un asemenea context, orice diminutiv adresat unei persoane are un caracter depreciativ.
        deci fătucă chiar este o insultă.
        fătucă îi asociază persoanei vizate ideea de copil, sugerând că ar fi infantilă.

      6. Dumnezeu are in acceptiunea larga conotatie sacra. Conceptul exista insa sub denumiri diverse si in randul minoritatilor atee. Membrii acestor comunitati il percep ca un set de valori profane dupa care se ghideaza in interactiunea lor cu societatea. Not that there’s anything wrong with that.
        Cand vorbim de moartea lui Dumnezeu intelegem , daca plecam de la ipoteza de mai sus, moartea sau alterarea unui set de valori. “Fatuca” pune de fapt in antiteza doua seturi de valori, deranjand astfel una sau mai multe minoritati. Ea insa ii indeamana la autoobservare mai ales pe membrii comunitatii din care face parte si atunci nu inteleg atacul virulent. N-as spune ca ataca feminismul, comunitatea pro-avort etc. Dezaproba intr-o forma constient aleasa (zic eu) o anumita orientare, incercand sa trezeasca sentimente nationale in randul comunitatii din care face parte (comunitate deschisa,oricine avand acces la informatie). In categoria din care ea face parte Dumnezeu are o stransa legatura cu natia si tot ce vine la pachet cu acest termen. UK este, intardevar, locul geometric de confluenta a diferitelor etnii, comunitati, religii si probabil acolo subiectul national nu este la fel de pregnant (cu toate ca putem dezbate si aici). Dar hai sa facem un pas peste Canalul Manecii si sa vedem care este situatia pe teritoriul marilor puteri din Europa continentala (Franta, Germania).
        Sigur, curente si ideologii au modelat si aceste societati de-a lungul timpului (Lutheranismul, feminismul,flower power, miscarea gay etc). Dar a existat intodeauna un zid peste care nu s-a trecut: constiinta nationala. E mai solid decat Marele Zid Chinezesc si nu va putea fi daramat niciodata.
        Feminismul a avut efectul scontat prin prisma faptului ca exista in constiinta popoarelor de mii de ani. A fost nevoie de 10 ani de militantism ca femeiei sa-i fie pe deplin recunoscute drepturile in societate. In traditionalismul romanesc femeia a avut intodeauna un rol central si recunoscut (cu mici exceptii ).
        Miscarea gay s-a produs intr-un context neprielnic, dar intr-un final ( 20 years timeframe) le vor fi recunoscute marea majoritate a drepturilor pentru care lupta. Mai putin cele care se vor lovi de zidul de care pomeneam mai sus.
        Problema avortului mi se pare cea mai sensibila. Astazi nicio societate europeana (la nivel de dezbatere) nu reuseste sa impinga ferm balanta intr-o parte sau in alta (cum de altfel nici eu nu stiu in ce parte ma aflu si prefer sa am opinii pe caz in parte; nu pot generaliza). Crezul meu este ca, spre stupoarea multora, tari cu influenta majora in fenomenul globalizarii si amalgamarii natiilor vor schimba macazul neasteptat de repede. Isi vor da seama ca puterea lor sta de fapt in propria resursa umana. Sa nu credeti ca neamtul isi va invada constient tara cu alte natiii si termenul de german va aparea doar pe Wikipedia. Germania va continua sa existe ca tara, natie, traditii. Si atunci pragmatismul german va incadra foarte strict problema avortului (nu vor anula , dar atentia va fi mult sporita). E bine? E rau? Vom trai si vom vedea.
        Cine crede in Statele Unite ale Europei (si aici sunt aspru) nu cunoaste istorie. E o minciuna repetata pe toate canalele cu rolul de a sminti mintile. E cel mai “civilizat” razboi pentru retrasarea granitelor intre natii( dar care nu va afecta imperiile – alea au frontiere fixe). Europa continentala e mult mai complexa decat imperiul britanic. Tine de geopolitica.
        Si revenind la subiectul initial, eu, desi nu-mi place forma, apreciez mesajul indirect al acestei “fatuci”. Si cred ca are intentia de a-i trezi pe romanii care, ASTAZI, doar stiu sa scrie si sa vorbeasca romaneste (dexteritati care se pierd intr-o generatie, cel mult doua – a fi roman inseamna mai mult decat atat).

      7. Draga Nadia,
        Se intampla uneori sa imi atraga atentia mai mult decat ar fi cazul stridentele emise de cineva. De obicei sunt prea lenes ca sa ma bag in seama, dar uneori „I just can’t help myself”.
        Un astfel de strigat strident este replica ta la scrisoarea acelei persoane si asta mi-a dat de gandit. Am avut senzatia – si citind printre raspunsurile pe care le dai unuia si altuia acel sentiment nu-mi dispare – ca ma aflu in fata unui demonizat care, intrat in contact cu o prezenta divina (fie ea si numai la nivel de concept), face spume la gura, se tavaleste spasmodic si urla cat il tin rarunchii.
        Desi clamezi cele scoli mari, sofismele pe care le introduci cu pretentia de logica pot sa-i prosteasca doar pe prosti (replica unui alt mare clasic in viata …). Se vede clar ca iei la misto, ca vrei sa jignesti si sa desfiintezi …
        Ceea ce transpare insa este de fapt sufletul tau chinuit si tu acolo incerci sa te convingi mai degraba pe tine … desi la cat de desteapta te crezi probabil nu realizezi asta.
        Stii cu siguranta ca intr-o masura extrem de importanta suntem, dincolo de mostenirea genetica lasata de inaintasi, rodul mediului in care ne-am nascut si am crescut.
        Ori la tine exact asta e problema: modelul antagonic pe care ti l-au oferit parintii tai in ceea ce priveste raportarea la divin si-a pus amprenta pe sufletul tau … iar tu, la acest capitol ai ales the easy way … Aparent easy, pentru ca e greu sa dai mereu cu sutul in tepusa.
        Imi cer scuze daca ceva dintre cele de mai sus te-a ofensat, dar te anunt ca nu sunt interesat sa fac polemica, asa ca nici nu ma intereseaza daca stergi sau nu comentariul. Pur si simplu am simtit ca trebuie sa-ti spun asta in ideea de a te trezi un pic …
        Regards

      8. Îți mulțumesc că în inteligența-ți infinită de om care nu mă cunoaște mi-ai făcut psihanaliza și mi-ai dat sfaturi nesolicitate. Mă înclin în fața ta, o, geniu neînțeles!

      1. Oho, si inca cum! Musteste in noi atitudinea resentimentara, mai rau e insa faptul ca ne tine loc de identitate. Problema au descris-o altii, cu mai multa competenta, e practic boala natiunilor mici si periferice.

  11. Reblogged this on Lora Matei and commented:
    Pentru că prostia e uneori mai periculoasă decât orice altă armă. O replică pertinentă la efuziunile naționaliste ale Domniței Dace.

  12. Lasand deoparte continutul ambelor scrisori, dar neputand sa las deoparte aceasta lauda de nemasurat a unora.. ei bine fata draga – inainte de SAU nu se pune virgula 😉

    1. Am observat și eu treaba cu virgulă înainte de sau. În primul caz, sincer, deși pare puțin forțat, îi văd rostul: oferă o pauză în discurs. Personal mi se pare o pauză naturală, pe care o fac și eu adesea, pentru a asemăna cât mai mult discursul scris cu felul în care mă exprim oral; expresiv, cum s-ar spune 🙂

      În al doilea caz însă mi se pare și mie C-A CĂlcat puțin pe bec. Dar vorba domnișoarei, e blogul ei, ea e dictatorul câmpilor pe care îi bate (și-i bate fain de tot, cred că s-a mai ales cu un abonat în persoana-mi).

    2. eroare partiala
      cand „sau” e obiectul unei enumerari( esti sau ocupata, sau nelinistita, sau doar dezorientata” – am dat un exemplu absolut la intamplare – virgula e in drepturile ei

  13. Ce usor e sa bati campii si sa afisezi toate studiile tale academice.
    Fatuca asta , cum o numesti tu, e undeva mult sub nivelul tau, mai ales ca ti-a mai „povestit” cineva despre ea …
    Sunt convinsa ca esti o persoana foarte desteapta dar esti departe de esenta poporului roman si bag mana in foc ca ai crescut la bloc si la biblioteca,(nu ca ar fi ceva rau dar esti rupta de anumite realitati).

    1. Da, m-ai nimerit. Am crescut la bloc. La bibliotecă, mai puțin, că aveau ai mei suficiente cărți acasă.

  14. exceptand „n-am auzit niciodată un om care să vorbească cu dezgust despre “corectitudine politică” și care să nu fie un individ infect” m-am amuzat.
    Consider ca aceasta „corectitudine politica” de care se vorbeste in ultimul timp, este de fapt un atac la adresa populatiei majoritare. Din pacate oamenii nu-s facuti sa accepte ce este diferit, asa ca, pentru PC trebuie sa spargi niste oua.
    Sunt pro egalitate in drepturi, dar sa fie egalitate, nu sa avem o egalitate mai mare intr-o zona. Fie ca majoritara fie ca minoritara

    Pana la urma a fost buna scrisoarea tipei. Au aparut reactii misto si amuzante. Plus ca am ras la scrisoare.
    Nu sunt de acord cu antevoribitorii, care se legau de naivitate si incercau sa minimalizeze impactul. Problema este ca apar destui noidreptaci si alte natii de nationalisti, care se leaga de absolut orice prostie pentru a mai face unu doi prozeliti.

    1. Problema cu corectitudinea politică e că de fapt poate să însemne 2 lucruri: 1. ipocrizie care maschează niște probleme adânci despre care nu vrei să vorbești, 2. sensul în care îl folosesc cei care se plâng de ea în general, și anume orice drept obținut de o minoritate, care acum li se pare lor că le ia din dreptul lor de a fi nasoi cu minoritatea cu pricina. Sunt unii care cred că acum nu mai au voie să-și hărțuiască sexual colegele de serviciu din cauza corectitudinii politice, nu pentru că ar fi ceva în neregulă cu hărțuirea sexuală, de exemplu. Așa că corectitudinea politică în felul în care e aplicată în Anglia intră în general în categoria 1, dar oamenii care se plâng de ea o înțeleg în general drept categoria 2, și de-aia, sunt niște indivizi infecți.

  15. Nu stiu care din voi e mai penibil. Tipic romanesc ce se intampla pe blog-ul asta, oameni mici care stau si discuta alti oameni mici. Cand o sa trecem si noi peste acest prag de incultura unde ti se pare ok sa incepi sa critici pe cineva doar pentru ca nu are aceleasi idei ca ale tale o sa ne fie mai bine.

  16. Nadia, mie mi se par fascinante reactiile la scrisoarea studentei cu pricina. Mai fascinante decat scrisoarea in sine. Puteti voi spune ca ceea ce simte un om este corect sau nu? Stiti voi prin ce experiente a trecut? V-ati pus etalon al „simtirii corecte” si altii nu au aflat? Este atat de greu sa acceptam ca altii simt, reactioneaza diferit si valorizeaza alte lucruri decat noi. Poate ca tie, Nadia, inteligenta cognitiva iti este bine crescuta, dar cea emotionala mai are putin de lucru. 🙂

    Si mai este un lucru pe care l-am remarcat in randul celor care nu-s de acord cu cele scrise in scrisoare – veninul si atacurile personale. Mai trista mi se pare maniera in care reactionati voi cei maturi si trecuti prin viata, decat naivitatea unei studente. Poate ca etichetele pe care i le puneti ei sunt dezlipite de pe fruntile voastre.

    Pentru clarificare: si mie mi se par exagerate unele idei din scrisoare, dar asta nu inseamna ca pot eu sa ii pun o eticheta de frustrata si inadaptata. E doar un prilej de analiza.

    1. Eu nu sunt matură și trecută prin viață. Am 25 de ani. Fata are, probabil,20 sau 21. Suntem practic aceeași generație, și probabil la fel de naive și de imature. N-am pretins niciodată că eu aș fi matură.
      Și nici n-am spus că e frustrată sau neadaptată. Nu văd nimic rău în asta. E normal, ca imigrant, să te simți frustrat și/sau neadaptat. Am spus că este habotnică și a tras concluziile greșite. Asta e cu totul altceva.

      1. Nadia, modul in care ti-ai dorit sa dai replica acelei scrisori arata o tendinta de a te pretinde matura si superioara. Mai slabut stai cu argumentatia, pe care zici ca ai studiat-o, apeland adeseori la exemple extreme si nepotrivite pentru a-ti argumenta ideile. Singura diferenta intre voi, ambele inca naive, este ca tu esti mult prea inveninata pentru varsta ta. Si e pacat.

  17. In sfarsit o reactie normala! Fatuca asta e naiva si idealista. Nici nu trebuia mentionat ca e fata de „bastan”, se vede din context si din modul de exprimare ca n-a fost nevoie sa munceasca pentru bani, ca nu stie ce e aia viata grea sau macar viata omului de rand din Romania. Asa ca ii doresc sa vina ea inapoi si sa-si creasca copiii in sistemul asta educational, sa-si gaseasca o slujba „bine” platita si sa scape odata de calvarul pe care il traieste la Londra, pe banii parintilor. Psihologic vorbind (ei na, ca dadurati si peste un psiholog), reiese din tot ceea ce spune ca nu s-a integrat cu succes si/sau a experimentat respingeri, ca parerile ei n-au fost luate in serios si asta a facut-o sa sufere, ca nu i se mai acorda importanta care i se dadea inainte, ca este privita ca „doar” o alta fata si, mai mult, ca o romanca (adica, nu cu cea mai mare bunavointa)…. iar asta o jigneste si o infurie, ca nu are cui sa i se confeseze si ca nu si-a facut prieteni apropiati care sa o ajute sa treaca peste greutati. Inteleg ca nivelul de frustrare a atins cote de la care fata poate trece in depresie si ca scrisoarea ei arata cat de nefericita e in Anglia. Daca nu a avut mintea deschisa pentru o alta cultura si doreste sa vina acasa, asta e cea mai buna solutie. Sa se intoarca in zona de comfort, dar sa fie constienta ca viata nu se traieste mereu pe banii parintilor.

  18. faptul ca exista reactii la scrisoare, demonstreaza ca aceasta opinie a reusit sa atinga niste corzi sensibile. Nu stiu cine este Cristina Marcus, dar am experimentat pe propria piele dorul de casa si instrainarea, dar si sentimentul ca, intr-adevar, „europenizarea” cetatenilor europeni le-a sters din identitate. Despre Nadia : trebuia neaparat sa fii un pic de muratura, sa pui putin otet, sa taie gustul scrisorii? Serios, inteleg, faci trafic pe un subiect actual. Bucuria de a arunca noroi peste altcineva se vede la tine. Scrii neelegant ca sa atragi atentia. Catre nimic.

    1. N-am avut nici o intenție să fac trafic. Am blogul ăsta de șapte ani, și scriu foarte des chestii la nervi, pe diverse subiecte. N-am promovat articolul ăsta în mod deosebit. N-am avut nici o dorință să devină viral.

  19. Mult venin si cinism in analiza ta, Nadia… Pacat. Atitudinea ta mi se pare simptomatica pentru multi romani, plecati sau nu, iar aciditatea fata de fatuca aia e evidenta pentru mine. De ce atata rautate? Ce ti-a facut? Are si ea o parere, exaltata, e drept. Dar ea nu s-a luat de nimeni, si-a spus ofu’. Tu din pacate ai facut altceva, sub umbrela ‘argumentatiei academice’. Ce treaba ai tu cu cine e ta-su, daca are bani si cum a ajuns acolo? A, vrei sa dai la o parte dramatismu’ si sa-i scuturi un pic pe cei care lacrimeaza deja si fac din misiva ei un nou manifest al patriotismului? Super tare! Dar nu iti discredita mesajul cu rautati mioritice. Vezi mai bine de unde vine atata resentiment si daca vrei sa fii autentica, spune-o pe bune pe blog, nu te ascunde dupa ‘argumentatii’ si logica. Parerea mea…. 🙂 Toate bune si inspiratie!

      1. Acuma ce-i prea mult e prea mult. Nu stiu în UK dar în Benelux „pãrerea” asta inocentã a tinerei naive ar fi imediat catlogatã a instigare la urã rasialã, confesionalã si homofobã = €250+€250+€250 amdendã! Sunt de acord cã oricine are dreptul sã-si exprime pãrerea dar când pãrerea încalcã legea si bunul simt necesar oricãrei convietuiri eu nu zic putem mãcar s-o criticãm în mod decent, nu?

  20. domnisoarei marcus, autoarea textului patriotic, ii prevad o cariera de parlamentar roman, desigur

  21. Nadia, lăsând la o parte subiectul principal (care, sincer, este ca dezbaterile tv: toată lumea are dreptate și nu se rezolvă niciodată nimic – no offense!), mi-a atras atenția partea cu ateismul, la tine. Este interesant cum un om cu inima bună (hai, recunoaște, o ai! 😉 ) poate fi ateu. Nici eu nu sunt pro-religie, ba chiar am o vorbă „nu o să lad nicio religie să stea între mine și divin”, însă sunt doar curios: dacă nu există o MINTE SUPERIOARĂ care să susțină atât conceptul cât și fenomenul intitulat „viață”, ce logică are viața? La ce folosește? Cui? 🙂

    1. Nu cred că am o inimă bună. Dar mă străduiesc să fac cât mai puțin rău posibil.
      Nu știu ce logică are viața. Probabil, niciuna.

  22. Sper ca exista cat mai multi romani care sa gandeasca ca tine. Felicitari pentru articol, fiecare cuvintel m-a uns la suflet.

  23. E fascinanta fata asta cu scrisoarea: e neo-legionara, fana Corneliu Zelea Codreanu, iubitoare a literaturii fasciste si pseudo-elitista cu tatele pe afara.
    Pai, daca nu o prinde BNP-ul si o face mar pe undeva prin Peckham, o va mirosi cineva pana la urma si o expulzeaza cu tot cu manelele ei cu tot.
    Cum dracu’ ajung oameni din astia in strainatate? Why?BUT WHYYYY???

  24. word up, Nadia.
    in general cand dam peste o scrisoare de felul celei careia ii raspunzi tu, pufnim suficient si ne spunem ca e vorba de inca un idiot patriotard doldora de prejudecati, iar apoi trecem mai departe.
    e bine ca te-ai oprit sa-i spui cat de ridicola e, raspunsul tau mi-a placut.
    succes.

  25. Si tu ar trebui sa pui mana pe o carte de gramatica, „a-ti”, etc. In rest iti doresc sa ai multe „sucesuri” alaturi de homosexuali, pardon gay ca sa nu se supere minoritatea si de minunatele femei din UK lovite de misandrie.

  26. Imi place sa gasesc astfel de oameni; oameni care cinstesc argumentul. Este foarte dificil a rezona cu persoane care nu isi modifica felul de a gandi, ori macar ideea, in urma dobandirii/aflarii unor informatii noi. Felicitari pentru felul in care ai demontat aceasta scrisoare… banuiesc ca scrisorile pot fi si de o asemnea speta, chiar daca mi se pare un sacrilegiu.
    Probabil ca egalita intre oameni, recunoscuta de lege si societate, nu o vom prinde noi, dar ea v-a aparea atunci cand nu va mai fi existat patriotismul, aceasta boala, iar respectul de sine si fata de cel de langa tine, acest „de langa tine”, care poate insemna mile, nu va mai fi sporadic. Va fi innascut si nealterat de devenire….lunga cale.. poate.
    De la egal la egal, in ceea ce priveste trasaturile pe care nu suntem capabili a le modifica.

    Cu drag.

  27. Sincer… de ce va certati? De ce vorbiti cu superioritate? Si daca a scris o scrisoare din care reiese clar ca ii este dor de casa, ce? Si daca a primit un raspuns de la o persoana care clar se crede superioara, ce? Va cautati stres si cearta din absolut… nimic. Pentru ce? De dragul de a va spune parerea? De ce nu va apucati sa scrieti carti? Acolo va puteti spune parerea, si cine va fi interesat, va cumpara cartea. Nu o sa puteti controla niciodata un om, dar din cauza asta va aprindeti in halul asta de fapt…. pentru ca nu puteti sa impuneti gandirea voastra in mintile altora. Aveti mereu dorinta de a controla, de a deveni superiori. Facand asta, nu sunteti cu nimic mai buni decat cei care ne conduc tara, care ne fura, isi bat joc de noi si ne scuipa in fata. Nici unul dintre noi nu este mai bun. Suntem la fel de rai pentru ca nu stim sa imbratisam pacea. LET IT GO, ca sa o zic pe engleza (ca tot vorbim de Anglia nu?). Aveti alte probleme pe cap, de ce va zbateti cu „cearta” dintre doua fete? Gata, si-au spus parerea, la revedere. In loc sa va intoarceti unul impotriva celuilalt, de ce nu ne unim cu totii ca sa ne luam tara inapoi din mainile rromilor si din mainile mafiei? Si noi putem fi la fel de speciali ca si alte tari… de fapt suntem numai ca am devenit atat de negativisti incat totul pare negru. Aruncati o privire pe geam. E soare, e frumos afara… Hai gata! Pupati-va si impacati-va… nu are rost sa ne certam :). Viata este frumoasa si orice necaz se iveste acum, va fi dat uitarii in scurt timp :). :*:*:*:* Muahhh

    1. Eu nu mă cert cu nimeni. Am scris pe blogul meu personal, pe care scriu de șapte ani. Nu e vina mea că treaba a devenit virală. Vezi că ți se vede mania persecuției acolo cu țara aflată în mâinile romilor și a mafiei.

  28. mie imi place felul in care subliniaza ca este la una dintre cele mai bune scoli europene. king’s college, war studies? Nu sunt impresionata.
    in alta ordine de idei, e o tanara care pur si simplu nu s-a adaptat la noul ei mediu.
    As vrea sa o vad cand se intoarce inapoi ce anume o sa faca cu studiile ei.
    eu personal iubesc Londra si ii gasesc parerile exagerate. Dimpotriva, in uk esti respectat ca si student. as putea da multe exemple despre experientele placute avute aici
    Sunt destule persoane care ori nu se descurca cu limba engleza, ori nu reusesc sa isi faca prieteni aici si nu vorbesc decat despre ziua in care se vor intoarce inapoi.
    cine stie, o vedem in cativa ani ca se razgandeste. Nu m-ar mira atat de tare.

  29. Frustat autorul scrisorii de fata. Greu de citit scrisori ale persoanele din ”categoria d-voastra sau dumitale” (e indiferent din cate observ din scrisoare). Probabil duci o viata de cosmar alaturi de asa o minte ”ilustra” care tinde sa stabileasca granite si categorii intre tine si oamenii care au o parere diferita. Deci, tu aici iti permiti sa-i elimini pe acei oameni care se simt ofensati in MB ( cel putin chiar si de aceasta campanie http://www.youtube.com/watch?v=yaPK8oVsT_I) si impartasesc o perceptie diferita fata de lumea inconjuratoare, doar pentru ca ”preailuminatele idei ale mariei tale” sunt diferite.

    P.s. sa-ti fie de bine in ”categoria ta” ”preaslavita” autoare.

  30. Am stat un an la Londra si m-am intorsc scarbit… de vreme!
    DOAR de vreme. 🙂
    Fata „noastra” bate campii, dar e normal. Unii pot sa accepte, altii nu. Ea nu poate.
    Multi au dat like/share = nici ei nu pot accepta.
    Altii pot = acestia nu au dat like/share – nu ii putem contoriza.

    Pana la urma, e o singura scrisoare produsa intr-o mare de oameni plecati care o duc bine-mersi „afara”.
    UN OM versus… cati au plecat? UN MILION?

  31. Bravo! Sa nu lasam prostii nezeflemisiti. Eu n-am fost decat in Brazilia – asa, mai consistent – si n-am sa scriu replici decât daca vreun român tâmpit de pe acolo ma va stârni. E bine sa mentinem un dialog deschis cu semenii nostri prosti si fuduli. Asta ne face sa fim vii. Iti multumesc pentru inteligenta pe care ai dovedit-o in scris, pentru timpul pe care l-ai consumat aparându-ti practic poporul de o magarie venita din interior, dar mai ales pentru ca existi asa cum existi. Jos palaria!

  32. Partea trista este ca scrisoarea domnisoarei a ajuns sa fie „sharuita” de prea multi oameni care se identifica cu ea…

  33. Ce am inteles eu din scrisoarea cu pricina? Daca ai bani, cumperi orice. Cumperi o masca de om cult, desi nu stii sa scrii cum trebuie. Cumperi o masca de student exemplar la una dintre marile universitati londoneze, desi ti-a fost dificil sa termini un liceu de nivel mediu din Bucuresti. Cumperi o masca de om cu tinuta morala, desi esti superficial si ipocrit in orice. Cumperi o masca de om puternic, desi nu ai facut absolut nimic pe cont propriu. Si mai trist decat faptul ca oamenii se lasa pacaliti de masti, e ca ajungi sa crezi ca masca face parte din tine, ca ai castigat-o si ca o meriti.

    Nadia, te felicit pentru coerenta, logica si eleganta in dezbatere!

  34. De ce incerci sa-ti faci publicitate prin curajul altora de a se afirma? Daca te considerai de la inceput mai presus, publicai ceva din proprie initiativa nu ca si critica la gandurile sau experientele altora. Nici nu m-am obosit sa citesc toata prostia asta pentru ca un om care isi cauta merite pe spatele muncii altora nu merita nicio atentie.

  35. „Dumnezeu nu există…” Foarete interesant! Şi emiterea sentinţelor tot la nivel academic aţi studiat-o?

    1. Nu. Aia am spus-o doar așa, să văd cine se enervează. Evident că habar n-am dacă există sau nu. Dar mi-a plăcut că s-a enervat multă lume. Trolling is fun.

      1. M-am intors sa citesc mai multe reactii cu privire la articolul tau, sincer am fost uimita sa vad ca nu mi-ai acceptat comentariul, dar oarecum inteleg de ce.
        Imi dau seama ca am atins o coarda sensibila 🙂
        Oricum din ceea ce ai scris se poate deduce usor orientarea sexuala asa ca nu m-am gandit ca nu ai facut-o publicata (probabil imi dadeam seama daca citeam si restul articolelor, n-am facut-o si nici n-am de gand)
        E urat sa spui ca nu exista Dumnezeu. Intradevar Biserica Ortodoxa te invatata ca El te va pedepsi daca nu respecti regulile, dar trebuie sa vezi dincolo de biserici si preoti (si nu, nu sunt „pocaita”, sunt ortodoxa, dar cu credinta in Dumnezeu si nu in institutia bisericii)
        Sper ca intr-o zi o sa incepi sa-ti apreciezi si tara ta, nu e cu nimic mai rea decat restul

      2. Nici nu mai știu care era comentariul tău. Am 400 comentarii în așteptare. În curând le voi șterge la nimereală, din 2 în 2, pentru că n-am timp să le citesc pe toate. Așa că nu trebuie s-o iei personal, neapărat.
        Am să te rog însă să nu vorbești ca și cum m-ai cunoaște. Habar n-ai cum și dacă îmi apreciez eu țara.

  36. E clar ca fatuca ce a invadat feisbucul a atins un subiect sensibil pentru toata lumea. Am citit cateva comentarii si am observat ca majoritatea pierd vederea de ansamblu a probemei, privesc strict din punctul lor de vedere, ceea ce nu e anormal dar e cam limitativ.
    Intrebarea esentiala pe care fiecare roman e dator sa si-o puna este: de ce eu ca roman nu pot trai decent in tara mea care are toate resursele posibile si trebuie sa plec?
    Apoi :de ce nu iau atitudine? De ce accept mizerii si plec, unde intalnesc si accept alte mizerii? De ce am renuntat? De ce sunt las/lasa? De ce acceptam sa fim cobai in diverse experimente de masa? etc etc etc
    Fiecare roman are credinta ferma ca el ar putea trai foarte bine in tara lui.
    Globalizare= uniformizare (pierderea identitatii)=open minded? I’m not sure….
    Globalizare = experiment in mase = cobai?
    Trebuie sa fim constienti ca in vremurile pe care le traim nu se mai opereaza cu baioneta, ci cu arme invizibile mult mai periculoase, razboiul puterilor nu e nici pe departe terminat.

    1. Eu trăiam decent în România. Am plecat din motive personale. S-ar putea să mă întorc, tot din motive personale. Așa că mai lasă-mă cu banii și armele invizibile, zău așa.

  37. Sunt fascinat …, doar cei indoctrinati pot contraargumenta spusele tale . Ma bucur nespus de mult ca am dat peste acest articol si sper sa intalnesc cat mai multi oameni ca tine ,.. .

  38. The most perfidious way of harming a cause consists of defending it deliberately with faulty arguments. – Friedrich Nietzsche

    Poate ca pana la urma fatuca asta (Cristiana Maria Mărcuș) face -fara sa stie- un bine promovand in mod atat de incompetent (dar nu deliberat incompetent, sunt sigur!) „rasismul, misoginismul și naționalismul stupid”. (-:

  39. Vai da cat tam tam se face :))…suntem multi care au avut norocul sa treaca un picior dincolo de granita noastra, unii cu experietente faine, altii cu experiente de cacao. Daca omului nu i-a placut ceva, nu s-a acomodat, doar pentru ca e vorba de alta tara decat tarisoara noastra draga si isi exprima nemultumirile, asta nu inseamna ca trebuie sa ii dam in cap. Sa fim putin realisti si dupa cum multi spun nici dincolo cainii nu umbla cu covrigii in coada si atunci nu vad de ce sa laudam ceva doar de dragul de a pastra o imagine pe care o avem despre acea tara. Am multi prieteni care stau in Italia si Spania de multi ani si care ar veni oricand inapoi pentru ca se simt ca acasa doar ca aici din pacate nu ar reusi sa aiba acelasi trai decent. Am prieteni care au fost in America la munca si s-au intors cat de repede s-a putut pentru ca au nimerit unde nu trebuie, insa sunt si o parte care au avut noroc de bine.
    Daca ai noroc si te mai si duce capu cred ca poti reusi si in tara noastra si la vecinii din apropiere dar si peste ocean.

    1. Dar cine i-a dat în cap, mamă dragă? Zău, după gândirea a jumate din comentatorii de la articolul ăsta, se pare că să critici pe cineva e echivalent cu a-l omorî, mai nou.

  40. Nadia, multumesc! Splendid articol, exceptionale reactii! Sunt in asentimentul tau: toleranta fata de prostie si ignoranta isi are si ea limitele ei. Bravo!

  41. mai fetelor, voi nu mai puteti de bine. ce cautati voi acolo? diplome? diplome sa dau si la noi. cate vrei. da ceva spirit, actiune, valori… astea se leaga de voi. de la 5000 de scoliti prin strainataturi si intorsi acasa, ar trebui sa nu mai existe loc pentru trogloditi. ar trebui sa faceti ce nu au facut generatii intregi. sa schimbati fata romaniei. nu-mi spuneti ca nu sunteti lasati. asta sa i-o spuneti lu’ mutu. cu asta trebuie sa veniti de acolo. cu spiritul de a actiona, de a face treaba. elocientele de care faceti parada nu aduc nici parale nici cultura nici nici buna stare. doar ridica „radio sant” la alt nivel. asta e valoarea adaugata?

    1. E treaba mea ce caut aici. Și a ei, de asemenea. În UE suntem liberi să ne ducem unde vrem, cel puțin în teorie.

      1. ce raspuns jenant! si te mai afli in treaba vrei sa fii lider de opinie pe un subiect de fitze.

  42. Draga Nadia, eu nu o sa ma lansez in aceasta polemica ‘inutila’ (imi pare rau dar nu am gasit alt cuvant mai bun). Vreau doar sa imi exprim admiratia pt gandirea ta libera si logica, cu care sunt – nu total (ar fi ipocrizie si lipsa de personalitate), dar in mare parte de acord.
    Thank you for making my days brighter. All the best!

  43. Salut!

    Am vazut intamplator acest post al tau si l-am citit..si apoi am citit si motivul …

    La a doua citire a scrisorii „fatucei” mi-am dat seama cat de lipsit de continut este ravasul ei. Este doar un avant muncitoresc i-as spune. Mie imi este destul de clar ca tipa nu are mai mult de..maxim 25 de ani ca varsta si 1-2 ani de stat la Londra, daca nu chiar mai putin. Ca sa nu mai spun ca la nivel de educatie sau chiar si IQ, dupa modul in care ii este structurat discursul, este probabil la un nivel mediu, fara prea multe pretentii. Si de aici vine si intrebarea mea: de ce iti bati capul? Eu cred in echilibru. Ceea ce spune ea este probabil putin extrem (nu as merge pana acolo incat sa o numesc fascista homofoba, etc si am sa revin mai jos si asupra motivului), dar la fel este ce sustii si tu. Romania n-o fi ea cea mai cea tara, dar chiar este frumoasa si plina de spiritualitate. Ma opresc aici. Pe de alta parte, este fain sa fim toleranti si open-minded, insa trebuie sa recunosti si tu ca uneori in zilele de azi, tocmai din cauza globalizarii, s-a ajuns la niste situatii ridicole din cauza lui „politically correct” (scurt exemplu scoaterea cuvintelor „mama” si „tata” din dictionar din cauza cuplurilor de acelasi sex, etc – nu intru, din nou, in detalii).

    Sunt de acord cu unele lucruri pe care le spune domnisoara, asa cum sunt de acord si cu unele lucruri pe care le sustii tu. Nu exista un adevar absolut. Exista opinii.

    Nu as putea sa nu remarc insa ca Romania chiar sufera de o lipsa de oameni din astia…de calitate, sa le spun asa, pentru ca multi pleaca; si prin asta nu as vrea sa o dau pe domnisoara exemplu, as vrea sa te dau pe tine: om cultivat, bataios, neinfricat, neindoctrinat.

    Acum, cheia discursului meu: si eu suntplecata de vreo 6 ani aproape, dar in Germania. Si simt cum pamantul ma cheama inapoi. Dar nu doresc sa plec pentru ca Germania a inceput sa imi puta, plec inapoi pentru ca imi dau seama ca port responsabilitatea viitorului tarii in care m-am nascut, plec inapoi pentru ca am invatat cam tot ce am putut bun de la natia asta si, in ciuda variatiei si frumusetii ei, imi lipseste spiritul romanesc. Si inainte sa improsti acest cuvant, „spirit”, iti marturisesc ca nu ma refer la religie, la balcanisme, la mici si bere. 🙂 Ma refer la frumusetea si complexitatea oamenilor care, nu as spune ca este unica in lume, dar este oricum destul de rara.
    Eu cred ca este gresit sa ne credem cei mai cei, dupa cum o face domnisoara aceea. Dar nici sa incercam sa ne mulam pe idealurile altcuiva, pe societatea sau cultura altcuiva. Cred ca trebuie sa invatam din ele si apoi, cu intelepciune, trebuie sa le aplicam in propria ograda. Cred ca asta inseamna cu adevarat evolutie sau iubire de tara sau .. intelepciune.

    1. Oana, exitstã fasciscti si homofobi (ex fata respectivã) si existã persoane care „they mean well” dar cred prea usor în dusmani imaginari (foarte probabil exemplul tãu). Mamã si tatã nu se va scoate din dictionar, stai linistitã, si dacã vor fi scoase vreodatã CU SIGURANTÃ nu va fi vina cuplurilor de acelasi sex, al atotputernicului lobby gay, evereisc si alte ineptii. Dacã te lasi cuprinsã de fricã pt ca poate într-o zi pe declaratia de taxe a cuplului tãu vei avea coloana partener 1 si partener 2 în loc de bãrbat si muiere, aminteste-ti cã pt multi e o dovadã de respect pt restul societãtii. Cu tot respectul (repet, am senzatia cã ai intentii foarte bune) îmi amintesti de nationalistii care se temeau cã nu vor mai întelege unde merg în Ardeal dacã administratia pune plãcute bilingve românã/maghiarã 🙂

  44. Eu am fost complet socat când am citit scrisoarea cu pricina ieri. Recunosc cã mi s-a mai întâmplat sã cunosc studenti/tineri profestionisti români (în putine ce-i drept, dar memorabile cazuri) ale cãror opinii mi-au amintit de sportul national „Hai sã spargem gheata hulind câte o minoritate”. De 3 ori am fost vizat direct, interlocutorii mei presupunând cã fac parte din majoritate 😀 Cu toate cã pot sã îmi explic obiectiv cum oamenii ãstia dezvoltã asfel de tendinte (aici am apreciat f mult explicatia ta, Nadia, este vorba de a fi în sfârsit o minoritate cu potential de stigmatizare) mãrturisesc cã mã întristeazã groaznic de tare sã vãd în tineri moralitatea asta de fatadã care ascunde purã urã si frustrare. Am senzatia de a mã confrunta cu aceeasi problemã ca si generatia bunicilor/pãrintilor mei…I cannot help at wonder chiar nu avansãm deloc? trece asa progresul pe lângã noi ca valiza prin garã?

  45. Ai perfecta dreptate, mentalitatile astea conservatoare si stupide opresc Romania in a accede spre o evolutie naturala si benefica.

  46. Pace! 🙂 Ce bine ca se mai discuta si astfel de subiecte, pe langa cele cu dragusanca, prodanca si tot murdarul showbiz romanesc!

    Important e sa extragem ceea ce ne identifica pe noi din cele doua scrisori si sa incercam sa ne punem intrebari, pentru ca numai asa mintea merge si ii antrenam si pe altii la un spectacol privind teme reale ale societatii: discriminare, patriotism, egalitate de sanse!

    Multumesc!

  47. Tu zici bine ce zici, doar că pe alocuri n-o prea nimerești, după cum au observat și alții mai sus. De exemplu:

    (serios, n-am auzit niciodată un om care să vorbească cu dezgust despre “corectitudine politică” și care să nu fie un individ infect)

    Că tot îți place argumentarea: ceea ce faci tu se cheamă raționament inductiv, care nu-i musai să fie și valid. N-o să stau să încerc să îți explic pe larg de ce corectitudinea politică e o idee proastă, pari destul de convinsă de faptul că nu-i și nu caut să te conving că-i altfel (la urma urmei dezbaterea e deschisă). Îți fac însă o trimitere către regimul comunist, cu care ești probabil familiară (măcar din auzite) și pe vremea căruia erau considerate nepotrivite anumite atitudini față de anumite entități, sau anumite cuvinte din vocabular etc., chestie care nu-i foarte departe de fascismul lingvistic. În lumina asta, aș zice că problema corectitudinii politice devine oleacă mai complicată decât o expui tu.

    1. Problema corectitudinii politice e FOARTE complicată. Ideea e că în general oamenii care se plâng de ea nu se plâng de ipocrizia menită să ascundă probleme reale prin ștergerea oricărei dezbateri pe tema lor (că asta e, de fapt, corectitudinea politică, așa cum e aplicată în UK), ci se plâng de orice drept obținut de o minoritate și îl cataloghează drept corectitudine politică.

  48. Catre autorul articolului.

    1. Daca esti fericita in Anglia iti doresc din tot sufletul sa iei cetatenia si sa apoi sa renunti la cea romana, e mai bine pt toata lumea. Uita de tara asta, a fost o greseala ca te-ai nascut aici dar poti sa o corectezi!
    2. Cele scrise de in scrisoarea originala sunt foarte adevarate! Occidentul e perfect din punct de vedere gramatical, administrativ, politic..pana si bordurile sunt aliniate perfect acolo, ai bani esti protejat, ai drepturile omului tot ce vrei …mai putin …mai putin ce?
    3. Ce te face sa scrii pe un blog in romana si nu pe un blog englez?
    4. Nu trebuia sa te chinui sa scrii atat in romana pt romani si Romania..poti sa scrii pt Anglia, englezi, britanici pt mareata uniune Europeana, dar lipseste ceva nu? ce?..
    5. Nu e nevoie sa imi raspunzi, nu tin sa am dreptate, tu ai ..scrisoarea aia e o porcarie pt tine si o imbecilitate…tu esti in londra o duci bine si ai pantofi ocidentali..si ceva lipsa.
    6. Ma ierti nu am citit tot articolul tau ..prea multe contra argumente perfecte fara a putea fi combatute asa cum e Occidentul ca o lume creonata de Dali: perfecta dar fada fara viata.
    7. Am fost in Istambul si sincer nu as da un cartier din orasul ala pe tot occidentul, acolo simti ca sunt oameni vii, in occident ai parte de roboti.

    P.S. Imi cer scuze pt eventualele greseli gramaticale sau daca nu m-am descurcat suficient de bine sa plasez virgula, aici la noi in estul Europei nu obisnuim sa lustruim atat de bine ambalaju, dar ne place sa savuram continutu asa cu firmituri in coltul gurii!

  49. Ui ca in sf cineva Io zice in fata( Io ardelean) m-au umplut de muci postand cu stima acea scrisoare neincercand sa o rumege un pic boi si vacile….daca nu am ieșit decât sa stam la cozi , sa cantam „30 decenii de impliniri marețe ” , ne șocheaza lumina, si cum la noi ( in tara) e tot stinsa nu putem sa schimbam postu de radio…..o dăm monden (ca e la moda) inainte cu ideologii de bunici( din fericire si ei aveau mintea mai deschisă)

  50. Nu am putut intelege niciodata de ce atunci cand nu ne convine o idee, sau nu suntem de acord cu ea trebuie sa criticam pe cel care a sustinut-o si nu ideea in sine. Ce conteaza cine a scris acea scrisoare, ce conteaza daca este „fiica unui baștan și protagonist ocazional al tabloidelor românești” ? Da, e drept ca mediul influenteaza foarte mult dezvoltarea personala dar aici nu o analizam pe Cristiana Marcus, cred ca doreai sa aduci o critica sau sa iti spui parerea in legatura cu scrisoarea, sau in legatura cu opiniile exprimate in scrisoare. Ori facem o analiza pe text si o combatem aducand contraargumente valide ori atacam autorul si incercam astfel sa combatem ideile exprimate in text. Cred ca prima cale este cea mai indicata in contextul de fata de vreme ce a doua cale nu este tocmai admirabila. Daca un cersetor vine cu o idee de altmiteri stralucita dar cu care tu nu esti de acord nu cred ca vei reusi sa ii combati ideea spunand ca este un „ignorant care nu a avut parte de educatie”. Daca ideea acestuia este buna nu conteaza cine a spus-o sau din ce mediu provine, sau ce educatie are.

    Mai mult decat atat autoarea si-a exprimat parerea personala si nici macar nu a intentionat sa faca un articol legat de asta, sau sa reprezinte altceva decat parerea ei personala. Daca eu as fi rasista si mi-as exprima parerea pe facebook si cineva ar incerca sa imi combata ideea mea nu ar reusi mare lucru atacandu-ma pe mine personal. Trebuie sa invatam sa discutam doar ideile si nu persoanele din spatele ideilor daca dorim sa oferim o critica obiectiva,

    „Aș putea să încep prin a-ți spune că te înșeli. Că rasismul, misoginismul și naționalismul stupid pe care îți bazezi analiza sunt eronate.” Si o sa pun intrebarea simpla si stupida „de ce?”. De unde ai ajuns la concluzia ca rasismul, misoginismul si nationalismul stupid sunt eronate? Pentru ca nu esti tu de acord cu ele? Pentru ca ai la baza argumente valide care sa iti sustina afirmatia? (si daca ai la baza acele argumente frumos ar fi sa le enumeri acolo ca baza pentru ceea ce ai spus ca asa afirmatia ta nu este mai presus cu nimic) In final se pare ca nu ai acele argumente necesare pentru ca afirmatiile pe care le aduci apoi nu sustin deloc ceea ce ai spus. Sunt doar pareri personale si in mare parte le sustii afirmand ca opiniile tinerei sunt o simpla perere izvorata „din căpșorul tău acoperit cu piele spălăcită și răsfățată”. Din nou un atac la persoana care nu isi avea rostul si care nu iti ajuta argumentarea deloc.

    Tot ce ai scris se vrea a fi un raspuns inteligent dat de o persoana deschisa la minte destinat a aduce lumina in capsorul unei „tinere dezorientate” un tanar „închis la minte” care „a ajuns să învețe la o universitate prestigioasă din Londra” doar pentru ca „e fiica unui baștan și protagonist ocazional al tabloidelor românești”. Dar in final nu ai reusit sa dai un raspuns inteligent. Este pur si simplu un atac la persoana insotit de cateva pareri strict personale care nu combat cu nimic ceea ce respectiva tanara a spus tot ca o colectie de pareri personale. Diferenta dintre voi este ca scrisoarea ta este un amalgam de atacuri personale fara rost pe cand scrisoarea tinerei respective nu aduce injurii nimanui, nici homosexualilor, nici celor de alte religii, nici femeilor care fac avorturi. Poti fi impotriva avortului, poti fi impotriva homosexualilor fara sa ii ataci personal, esti impotriva unei idei, impotriva unui curent anume care ti se pare tie ca strica ordinea pe care tu o vezi a fi cea corecta (desi poate fi incorecta de altfel). Este totul o parere personala si atata vreme cat nu te apuci sa elimini cu violenta aceste „elemente” care iti perturba ordinea atunci nu vad care este problema.

    Nu vreau sa interpretez eu scrisoarea tinerei si sa incerc sa iti spun care a vrut sa fie ideea ei pentru ca ar fi doar interpretarea mea, dar pot sa spun ca nu ai reusit sa extragi ideea care a determinat-o sa scrie ceea ce a scris. Analiza ta este desprinsa de context si ideile sunt duse la extrem pentru a putea sa le ataci mai usor. Pentru ca desigur daca eu spun ca „minoritatile au pretentii prea mari” inseamna ca sunt xenofoba, ca nu sta nimeni sa analizeze contextul in care as fi spus acea afirmatie, chiar daca ar fi fost sa fie urmat de o argumentare solida. Nu, s-ar lua acea propozitie si s-ar sustine sus si tare ca sunt xenofoba pentru ca este mult mai usor sa ataci o propozitie decat o idee.

    Nu mai stau sa analizez mai departe desi analiza ta asupra motivelor supararii domnisoarei este foarte comica, dar este doar comica, nu cred ca ai intentionat sa iti sustii ideea cu asa ceva. Sper.

    O zi buna!

  51. jenal articol … am citit si eu prima scrisoare, si am stat si eu prin vest ceva luni … si cam are dreptate, … oameni se schimba, dar nu in bine din pacate

  52. Dupa ceva ani traiti in Oslo, nu pot decat sa spun Amin acestui blestem ” Fie ca oamenii de toate culorile să fie tratați la fel, fie ca nimeni să nu mai jignească pe nimeni, fie ca femeile să devină cu adevărat egale cu bărbații, homosexualii cu heterosexualii, rolurile sexelor să fie abolite, Dumnezeu și alte personaje imaginare de felul ăsta să dispară și Anglia să devină o utopie laică egalitaristă.”

  53. uite că Nadia nu bate câmpii de data asta. nu ştiu în alte dăţi, că am ajuns în premieră pe la tine. acuma, studenta aia, care probabil nu-i decât o invenţie a cuiva, nu are nimic cu un om sănătos la cap. fost-am pe meleaguri britanice, văzut-am cu ce se mănâncă, şi nu suntem defel mai breji ca ei. singura diferenţă e că acolo se poate trăi decent dintr-un salariu, ceea ce la noi nu e cazul. şi uite aşa nu simt defel nevoia să empatizez cu acea studentă sau ce o fi fiind autorul scrisorii cu pricina; poate şi pentru faptul că fiind parte a unei majorităţi aici, în România, asta nu îmi face viaţa mai bună; pentru că nu mă interesează absolut deloc dacă vecinul meu e catolic, musulman sau ateu, asta e până la urmă alegerea lui, iar eu nu am ce căuta acolo; poate şi pentru că nu am nimic împotriva minorităţilor sexuale sau de altă natură. şi poate şi pentru că, deşi recunosc că îmi era dor de România cât am fost acolo, de anumite locuri care îmi sunt tare dragi, nu mi-a fost deloc dor de ţopârlanii pe care îi găseşti pe toate gardurile, de un nivel de trai ca vai de mama lui şi de multe, multe altele. prin urmare, eu zic aşa (iar cacofonia e intenţionată):
    foaie verde ca cum glia,
    m-am născut în România.
    biiiiig mistake!!!

  54. „Ea e o fetișcană cu o părere, eu sunt altă fetișcană cu altă părere.” – ea si-a dat parerea pe fb, pe contul ei personal. Asta ma face sa cred ca defapt tu esti o fetiscana ce are doar nevoie de vizitatori pe blog, si a prins ocazia. E o oportunitate buna, e adevarat, nu multi s-au gandit la asta.

    „Dumnezeu nu există, iar lucrurile care nu există nu pot muri.” – asta e un fapt, sau e tot parerea ta? Nu de alta, dar nu s-a inteles prea bine. Argumentarea studiata de tine la nivel academic mai trebuie putin slefuita.

    „Postura ta de romanca ce locuieste de aproape trei ani la Londra” crezi ca e in masura sa comenteze faptele unei „fete-de-bani-gata” care probabil a calatorit suficient incat sa isi formeze o parere? Poate si tu ai fost norocoasa si ai calatorit, dar nu vad sa fi exprimat asta in textul de mai sus (e drept, l-am citit printre randuri, mea culpa – ma plictisesc aberatiile), iar afirmatia asta imi aduce aminte de 90% din romanii pe care i-am cunoscut cand imi faceam studiile intr-o alta tara, oameni proaspat veniti dintr-un sat din care n-au mai iesit pana atunci, si care venerau tara in care au ajuns. Si sa fereasca Dumnezeu sau Destinul sa zica cineva ceva frumos de Romania, ca hop sareau sa ii ia gatul.

    Textul de mai sus denota clar faptul ca te oftica ceva. Nu am inteles exact ce: faptul ca fata aia are bani, faptul ca si-a exprimat parerea cu privire la homosexualitate, faptul ca ea e genul de om caruia ii place sa isi pastreze traditiile, faptul ca ea crede in Dumnezeu, faptul ca ea are respect cand intalneste pe cineva pe strada…ce anume te-a atins unde te doare?

    Da, sunt de accord cu cel care a zis mai sus ca e mai bine sa ramai acolo unde esti. Nu cred ca de oameni ca tine (cu tot cu studiile tale) are nevoie Romania. Si nici nu cred ca dintre tine sau cealalta fata care a scris scrisoare, tu esti cea cu care o sa se mandreasca vreun roman vreodata.

  55. Draga, Nadia,

    Nu stiu cum sa-ti spun, dar dupa articolul asta si comentariile tale la articol, tin mult sa-ti zic ca-mi place extra despre tine. 🙂 Si de cum argumentezi. Si de cum i-ai raspuns mademoisellei (sper eu mult sa citeasca ea articolul asta).

    O sa ma mai intorc la tine pe blog, imi place tare mult ce gasesc! 🙂

  56. Wow Nadia, subscriu..
    Ador logica ta si stilul tau argumentativ !! Si da, scrisoarea domnisoarei studentei e plina de insulte si afiseaza un aer de superioriate care e ridicol avand mai ales in vedere mentalitatea ei limitata.. atat de limitata incat ma intristeaza ..
    Iti multumesc pt scrisoarea ta (raspuns) – it made my morning :))

  57. Iti multumesc! Mi ai scris gandurile pe hartie iar cum zice britanicul domnisoarei cu pricina ii urez si eu urmatoarele : Go Home! You’re Drunk!

  58. mda… in Romania mereu a fost la moda sa fii oricine altcineva decat roman. Pacat…suntem totusi un popor stravechi, cu traditii si ar trebui sa pretuim acest lucru, nu sa abandonam valorile transmise din mos-stramos pentru o moda de o zi-globalizarea .
    Draga autor,ciocul mic la epigonii !!! Pe cine crezi ca intereseaza scrisoarea ta de 2 bani ? stiu ca e mai simplu sa repeti ca papagalii ceea ce spun altii decat sa fii tu insuti si, tocmai asta e motivul pentru care e mai bine sa stai chitic acolo, impreuna cu toti frustratii care parasesc tara si sa nu iesi in evidenta
    .

  59. wow..mersi.. chiar simteam nevoia sa scriu si eu un astfel de raspuns dar cred ca i-ai facut justice tu xD

  60. O sa treaca si asta, nu cred ca e părerea majorității in Romania. Scrisorica este un articol din Libertatea cate s-a scris singur.

    Am avut ocazia sa mă duc prin Anglia, si nu doar un pic in jurul Londrei si, recunosc, experienta mi-a deschis ochii si mi-a ridicat părerea despre România repede-repede. Din păcate, desi sentimentul general e in aceeași direcție, justificarea este mult, mult diferita.

    Ce mi s-a părut mie cel mai șocant in scrisoarea fetei nu este ca valorile ei arhaice dinspre Biblie încă trăiesc sau ca sunt gresite. Ce mă șochează pe mine, ca ateu, este ca eu înțeleg ceva despre credința pe care o credincioasă a scăpat-o: nimeni nu poate sa facă nimic relativ la religie si credinta pentru ca adevarata credinta e intre tine si pe cine tii tu drag. Nu e treaba vestului sa îl tine pe Isus pe Life support. E treaba ei.

  61. Din tot articolul tau, pare ca esti cam pe un high horse, fiind la fel de ignoranta ca persoana in cauza, a carei scrisoare o critici. Ce e in avantajul tau e insa faptul ca spre deosebire de ea, tu iti poti exprima parerile intr-un mod coerent si estetic. Putina modestie nu strica niciodata.

  62. dRAGA nADIA,

    admir pozitia ta nu insa si aroganta cu care ti-o expui. nu poti sa critici atit de vehement gramatica unei semi-analfabete si tu insati sa faci greseli impardonabile. daca se mai permite pe ici pe colo cite o cacofonie, acordul este subtila demonstratie a unei bune pregatiri in domeniul limbii. asa ca pune-ti cenusa in cap sau cere-ti scuze de la cea un pic mai agratata decit tine.
    „procesul de echilibrare al balanței”

  63. Daca esti TU atat de ”deschisa la minte”, de ce nu lasi cuiva dreptul la EXPRIMARE LIBERA?? Atitudinea ta arata de fapt MAHALAGISM. Ceea ce e cel mai important: PUNE SI TU MANA PE O CARTE DE GRAMATICA !! Iti lipseste, se vede, uzul corect al limbii ! ( asta pentru ca tot de dai tu mare filolog ! )

  64. Inca o tirada plictisitoare a hipsterismului feminist. Am trait 19 ani in intr-un cartier de tigani, si ma simt de 10 ori mai in siguranta decat in Bruxelles sau la marginea Londrei. Si de-abia astept sa vedem cat de „politically correct” veti mai fi cand negrii si arabii vor fi majoritari in Europa. Civilizatia supravietuitoare nu va fi aceea a tolerantei oarbe, ci cea a fundamentalismului religiei. Istorie e plina de exemple. Exact religia si limba, au fost cele care ne-au asigurat supravietuirea ca popor in timpul slavilor, ungurilor si turcilor. Da, stiu, e neplacut sa auzi asa ceva. Adevarul doare. Discursul domnitei din Anglia nu e o cerere de reintoarcere la habotnicia ortodoxa, e o cerere de reintoarcere de la consumerism la spiritualitate. Caci altfel, ne indreptam incet dar sigur cu steagul globalizarii in mana spre stadiul de baterie din Matrix. Astept sa te vad in burqa, Nadia !!!

  65. Sincer, si poate am sa rectific acest lucru, nu am fost in stare sa citesc toata „scrisoarea” domnisoarei pentru ca m-a enerva tot mai mult dupa fiecare propozitie (sa nu zic cuvant…).
    Am citit aceasta in schimb si DA. Tocmai ai facut ce au vrut sa faca multi dar care nu au nici un fel de stil al redactarii sau pur si simplu au prea multa lene sa-si bata capul (ex: EU).
    Asadar, MULTUMESC! Mi-a facut placere sa citesc scrisoarea ta si sunt de acord cu ea 100%. Have fun and great success in the UK 😉

  66. Lasa scumpa, empatizeaza tu si pentru noi cu negrii, arabii, homosexualii si alte asemenea chestii. Esti numai buna pentru ei!

  67. fiecare are dreptul la parerea lui dar mie nu mi se pare că sa tii nenumarati pakistanezi sau alte neamuri care nici macar nu se obosesc sa invete engleza pe o gramada de beneficii si in acelasi timp sa impui restrictii unui european inseamna ”acțiunile afirmative pe care le iau țările ca Marea Britanie ca să compenseze pentru secole de persecuție și sclavie ”.in rest….parti adevarate sau mai putin adevarate in fiecare scrisoare

      1. Da, exact asta vreau să spun. Nu ai dreptul la beneficii automat doar pentru că ai aterizat aici. Trebuie mai întâi 1. să capeți drept de muncă, 2. să muncești o vreme.

      2. darling, eu iti garantez ca majoritatea tiganilor romani, ca si alti romani, de altfel, sta pe beneficii din secunda in care au aterizat. poti aplica pentru insurance number ca si solicitant de beneficii: „If you need to claim benefits and/or tax credits (or if your partner needs to claim benefits and/or tax credits for you) you will need a National Insurance number. Your application will be made as part of the benefit claim process.”
        http://www.hmrc.gov.uk/ni/intro/number.htm

  68. Fetita aceea rasfatata vrea inapoi in Romania, in tara unde platesti taxe peste taxe, jumatate din salariul tau catre stat si nu beneficiezi de nimic, in tara in care peste 70% din salariul se duce pe cosul zilnic, in tara in care muncesti ca sclavul sa-ti platesti ratele la banci ca sa nu ajungi in strada si nu mai stii ce-i aia vacanta, in tara in care daca inveti carte si citesti ajungi sa mori de foame, in tara in care toti stiu managementulu furtului discret sau pe fata, in tara in care socialistii sunt la putere si te obliga sa dai taxe de 100 de ori mai multe prin legi mascate, in tara in care iti rupi masina pe fiecare drum, in tara in care nici la un CASCO nu te mai poti gandi, ca te bazezi pe iscusinta ta, si vrei sa ignori „iscusinta”altora ca si asa te omoara la buzunar benzina, in tara in care mai toti scuipa seminte si arunca din mainile de babuini toate resturile si as mai continua, dar nu mai am timp, dar sincer aici D-zeu si-a facut bagajul si a plecat de mult in Occident!!!!!!!

  69. ma pana la urma va contraziceti pe aici degeaba..sufletul nu este materie…duhul este ceea ce vindeca sau imbolnaveste materia..materia se satisface in occident iar sufletul iti ramane in tara de bastina pe care o detesti…Dati-va foc la valiza cu occidentalismul vostru!

  70. buna, nu inteleg exact faza cu corectitudinea politica, pentru ca pare ca nu o sustii si ca vezi ca e o chestie de fatada si o prostie dupa care oamenii speriati de subiecte sociale tabu se ascund, dar ce e intre paranteze dupa, de acolo se intelege ca a fi dezgustat de corectitudinea politica e o chestie intalnita la oamenii infecti. so, sunt niste cuvinte lipsa? sunt eu obosita si am citit aiurea? nu inteleg pentru ca per total sunt de acord cu tine, mai ales dupa un an de stat in Statele Unite, si chestia asta nu o revad in viziunea mea?

    bun articol, felicitari.
    ti-as multumi mult daca m-ai putea lamuri.
    bafta pe viitor 🙂

    1. Am mai explicat mai sus. Oamenii care se plâng de corectitudine politică se plâng, în general, de cu totul altceva, și anume de orice drept obținut de o minoritate. „N-am voie să o ciupesc de cur pe colega fără să fiu dat în judecată?? Discriminare! Corectitudine politică! ” Pentru că sunt foarte puțini ăia care înțeleg ce e aia corectitudine politică, și de ce e nașpa.

  71. Sincer, pana acum nu stiam de scrisoare dar dupa o prima lectura am ajuns la aceleasi concluzii. Prima reactie a fost sa ma enervez pentru ca mi-am dat seama ce prostii vorbeste autoarea care:
    – e o incuiata
    – e probabil superstitioasa ortodoxa
    – uraste ungurii dein Transilvania (desi nu a cunoscut vreodata unul)
    – vrea inapoi Moldova (desi nu cred ca a fost vreodata acolo)
    – e impotriva avortului (nu ii doresc sa ajunga in situatia in care sa fie pusa in fata unei decizii de acest gen)
    – a invatat istoria doar la scoala din manualele mega corecte (il adora pe Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Matei Corvinul, Vlad Tepes si Paul Chinezul) 🙂
    – ii este dor de casa (hai ca asta nu e un lucru rau dar totusi…)
    – nu suporta negrii, arabii, indienii si pe toti care nu arata ca niste romani pentru ca nu a vazut din astia decat la televizor
    – merge la biserica si sta 3 zile la coada si se bate cu crestinii sa atinga moastele unui sfant
    – nu a are prieteni homosexuali
    – va urla la copii cand va avea si va considera ca e normal sa ii dai una la fund ca na, asa se face la romani

    Si partea cea mai trista e ca am descris o mare parte din romani. Multi dintre ei nici nu au fost in viata lor in strainatate si nu stiu ca sunt asa dar citind articolul/scrisoarea sunt total de acord cu ea. Tot ce nu e ca acasa e de kkt. (scuzati expresia)

    Dar stiti ce? Pe urma m-am relaxat si mi-am dat seama: mie personal, care am plecat din tara (si nu am de gand sa ma intorc decat maxim in concedii) MI SE RUPE de cat de prajita e. Din cauza oamenilor ca ea am plecat (printre altele) si nu imi pare rau o secunda!

    Deci? Noi sa fim sanatosi! Sa se intoarca in tara pentru ca ne face de ras in Anglia.

    1. Excelent Mircea si eu m-am gândit imediat cine stie cât activism antimaghiar a fãcut asta în România ?! 😀 Si pt mine, faptul cã existã o grãmadã de oameni ca ea e motivul principal pt care nici nu concep sã mã mut în România!

  72. Nota 100 pentru articol 🙂

    Io am o singura chestie de zis catre fatuca asta: daca-i vestu’ atat de nasol, cine doamne iarta-ma o tine acolo? Is inca zboruri spre tara din Londra (ma gandesc), sa-l ia pe primul

  73. Mai nene care esti orator si de tara iubitor. Cumpara-ti frate o insula si duteeee…..

  74. Sincera sa fiu, sunt de acord cu ambele, pana la un anumit punct.

    Cu cealalta fata sunt de acord in legatura cu faptul ca majoritatea sunt extrem de egoisti si reci in Vest, iar nimanui nu-i pasa de altii. Dar cred ca asta se gaseste din plin si in Romania…

    In rest, sunt de acord cu aceasta autoare, Nadia. Ca femeie, sunt mai fericita in Vest decat in Romania. Exista misogini cu duiumul si aici in Germania, dar macar femeia este protejata prin lege. Ma bucur pentru faptul ca pot sa ies din casa imbracata comod, fara machiaj fara sa fiu judecata pentru faptul ca nu sunt imbracata de parca ma duc la club sau la vreo nunta. Okay, am inteles ca e mai grav in Anglia la capitolul pipait in autobuz si hartuire, aici nu mi s-a intimplat asa ceva, nu indrazneste nimeni sa faca asta in comparatie cu ce a trebuit sa rabd in Romania. Oamenii te apreciaza asa cum esti, pentru frumusetea ta naturala, cel putin aici.

    Rasismul e la fel si aici ca si in Anglia. Si mie mi se par nemtii foarte aroganti si plini de prejudecata, dar asta e, problema lor, nu a mea. Si eu eram razvratita impotriva lor o perioada, dar mi-am dat seama ca na, e usor sa fii ignorant si sa ai impresia ca le stii pe toate cand tu pui urechea numai la ce gasesti in mass media. Lucruri frumoase nu sunt spuse despre Romani aici…Si sincera sa fiu, sunt multi care sunt amestecati in infractiuni si societati dubioase, deci, nu ma mir de faptul ca localnicii ii vad intr-un anume fel.

    Tot ce poti face tu ca roman aici e sa-ti vezi de viata ta, fa tot posibilul sa-ti atingi scopul, be the best that you can be, iar altii te vor vedea precum esti, iar daca nu, din nou, problema lor. Eu nu mai iau in seama comentariile rautacioase la adresa mea de catre nemti…ca mi s-a intimplat de vreo doua ori sa zica cineva ceva urat legat de nationalitatea mea. A durut, dar ce pot sa fac? Sa ma cobor la nivelul lor de oameni cu prejudecati si cu complex de superioritate?

    Viata ti-o faci cum vrei tu. Daca te decizi sa privesti lucrurile dintr-un punct negativ, atunci vei ajunge ca fata din cealalta scrisoare. Eu aleg sa fac parte din aceasta societate, sa fiu un om civilizat si sa ma incadrez. Cred ca oamenii sunt aproape la fel peste tot, oricum. Misogini, homofobi, rasisti, xenofobi sunt si in Romania, si in Germania, si in Anglia. Care e rostul in a ne agita si a crea ditamai melodrama din asta? Doar nu se va schimba societatea pentru tine (ma refer la general). Cheia e in a fi versatil, in a te putea adapta in orice situatie.

    1. Gianna, sa am pardon. Nu pot sa fiu de acord ca vesticii sunt mai egoisti si mai reci. Cand cineva cade pe strada sau i se face rau, unde are sanse mai mari sa fie ajutat/a? Cand o mama vrea sa urce cu carutul in autobuz si are nevoie de ajutor, unde are sanse mai mari sa il primeasca? In 20 de ani de locuit in Romania nu am vazut decat o singura data ca o femeie sa fie ajutata de altcineva sa urce cu caruciorul cu copil in autobuz. In 20 de ani nu mi-a tinut nimeni usa, in semn de politete.

    2. Mie nu mi se par oamenii din Vest egoiști și reci în mod deosebit. Oameni egoiști și reci există peste tot.

  75. wohoho cata aberatie in scris din toate partile…
    uitam sa facem un amar de bine cuiva, dar stim sa ne dam cu parerea despre absolut orice!
    bafta in a va exprima literar si a va simti destepti, banuiesc ca asta va va face pe toti mai fericiti in the end!

      1. Mai sus ati oferit doar urmatoarele implicatii ale CP:

        1. ipocrizie care maschează niște probleme adânci despre care nu vrei să vorbești, 2. sensul în care îl folosesc cei care se plâng de ea în general, și anume orice drept obținut de o minoritate, care acum li se pare lor că le ia din dreptul lor de a fi nasoi cu minoritatea cu pricina.

        Nu v-ati referit, insa, deloc la caracterul ideologic, pe care nu-l sesizati (poate n-ati facut efortul de a citi articolul oferit de mine, dar va recomand s-o faceti) sau la faptul ca „noua toleranta” a CP este o falsa toleranta. Nu vorbim aici doar despre ipocrizia limbajului de lemn politic corect – faza initiala a ideologizarii -, ci de formularea CP in legi/constitutii si terminand cu formarea unei noi mentalitati totalitariste.

        “In conclusion, America today is in the throws of the greatest and direst transformation in its history. We are becoming an ideological state, a country with an official state ideology enforced by the power of the state. In “hate crimes” we now have people serving jail sentences for political thoughts. And the Congress is now moving to expand that category ever further. Affirmative action is part of it. The terror against anyone who dissents from Political Correctness on campus is part of it. It’s exactly what we have seen happen in Russia, in Germany, in Italy, in China, and now it’s coming here. And we don’t recognize it because we call it Political Correctness and laugh it off. My message today is that it’s not funny, it’s here, it’s growing and it will eventually destroy, as it seeks to destroy, everything that we have ever defined as our freedom and our culture.”

    1. Doru’ mamii, tu ai citit si -mai ales!- ai inteles ceva din articolul pe care l-ai link-uit, sau l-ai Google-it doar si l-ai dat cu flit pentru ca e publicat pe un site a carui nume suna bine? Autorul este un conservator care apara intr-un limbaj pretentios( citeste “imbarligat”) status-quo-ul in care barbatii albi si crestini sunt grupul dominant, dar pretinde ca asta nu e ideologie, asa cum este tot restul („I would note that conservatism correctly understood is not an ideology”).

      “Politically correct” inseamna basically sa nu-l faci pe om “negroteu”, “muiere”, “terorist” (doar pentru ca e mai bronzat), etc., si “mai mult decat basically” ca toti oamenii sa fie tratati daca nu egal macar decent. (Personal eu as extinde asta si la animale.)

      1. Ce este atat de imbarligat la limbajul domnului cu pricina? Vreau sa’mi dati un exemplu de asa-zis „pretension” care va deranjeaza in acel articol. Fara generalizari. Eu unul nu prea o sesisez, asa cum nu sesizez nici tenta ideologica pe care o incriminati.

        La fel, nu ma intereseaza varianta „basically” pe care mi’o oferiti despre CP ca mijloc „for making a better world”, „for opening people’s minds”, etc. Daca ne referim la minoritati sexuale, bunaoara, termenul „LGBT” relativ recent introdus ar trebui sa’i protejeze pe gay, lesbiene, bisexuali si transsexuali de „injosire” sau „bias”. Ce se intampla, insa cand vine vorba de un crestin oarecare, trecut la categoria „idolatrie”? Chiar nefiind o persoana religioasa, vad in cultura crestina ceva mai mult decat atat.

  76. Mi-a plăcut foarte mult abordarea ta și răspunsul. Unii zic nemotivat ca tu sari la jugulara domnișoarei, eu cred că e mai mult un amuzament de originea părerii și backgroundul ei, mai ales că este de o ipocrizie generoasă, din punctul meu de vedere. Nu pot decât să aplaud acest tip de comportament (al tău). Trebuia un răspuns pentru că scrisori din aceastea negândite duc la evenimente nedorite. Plus că din ce în ce mai mulți tineri nu gândesc asupra consecințelor cuvintelor ce le ies din gură sau tastatură.
    Foarte bine zis! Jos pălăria!

  77. Mă bucur că ți-ai rupt din timp să postezi un răspuns la acea scrisoare. Sper ca peste vreo câțiva ani fătuca asta să realizeze ce enormități a putut să debiteze și ce viziune obtuză și înapoiată a avut. Felicitări pt un articol bine scris și argumentat.

  78. Atit scrisoarea fetei cit si raspunsul tau mi se par la fel de patetice, naive si pline de clisee care ar fi trebuit trecute prin filtrul gindirii proprii. Presupun ca virsta e de vina.

  79. „Dumnezeu nu exista”…pe ce te bazezi cand spui asta ?
    Si cu fraza asta ai spus totul „Că deși Marea Britanie încearcă măcar, spre meritul ei, cât de cât, să se apropie de utopia pe care tu o descrii drept coșmar (sau măcar se preface că încearcă)”. Si ma refer in special la partea „sau macar se preface ca incearca”.
    E mult prea multa impocrizie in jur…

  80. Buna Nadia. In primul rand, da-mi voie sa repostez acest articol pe http://www.romaninlondra.com ca raspuns la articolul cu pricina de la domnisoara Marcus, este interesant sa vedem doi oameni cu principii diferite si mai ales cu moduri diferite de a vedea viata in Londra. Referitor la articolul initial, personal mi-a placut ”patriotismul desantat” in comparatie cu stirile mult prea mediatizate de presa romana si britanica de genul „doi romani au” ” o romanca a” ” un grup de romani au”. Cred ca este important sa ne spunem parerea ca oameni in primul rand, vis-a-vis de ce sentimente incercam intr-un oras cum este Londra, departe de casa si cei dragi. Stilul jurnalistic cu care ne-am obisnuit din presa nu poate fi redat de fiecare, mare parte din noi chiar daca au sentimente, se exprima mai greu in scris si poate fac si greseli de exprimare/ortografie. Parerea mea este ca meritam sa fim ascultati fiecare, cu cuvinte putine si poate exprimari mai putin academice sau jurnalistice, dar totusi, oglinzi ale sufletului nostru in aceasta incercare. Continutul articolului respectiv nu-l comentez. Stiu cine la scris, nu o cunosc personal pe domnisoara Marcus, dar am avut ocazia sa ne incrucisam sabiile pe cateva postari referitoare la interzicerea avortului si mult disputata lege planuita ca grija pentru a fi votata in parlament. Intr-un fel absurd, ne batem cu pumnul in piept ca vrem sa protejam viata nenascuta si sa-i inchidem pe cei care vor sa decida pentru ei, in acest caz, tot femei. Lege respectiva este facuta pentru a ingradi libertatea de decizie asupra propriei vieti, lege pe care domnisoara a sustine din motive religioase, ignorand realitatea economica care este de fapt motivul no1 pentru intreruperea unei sarcini in Romania. Am citit cu atentie raspunsul tau, ai argumentat pe gustul meu fiecare punct si ai venit cu o alta optica asupra unui subiect la care majoritatea din noi ar avea de adaugat cate ceva, din propria noastra experienta. Un lucru, la incheiere: in Londra, m-am simtit mult mai in siguranta si am avut un sentiment mai acut de protectie decat am avut vreodata in Romania. Ma intreb, cum este posibil sa te simti mai liber in strainatate decat in propria ta tara? Multumesc pentru articol si astept raspunsul tau. Cu stima, Adrian.

  81. locuiesc de cateva luni intr-un oras mic din franta. aici singurii romani de care au auzit bastinasii sunt cei cativa medici din spital si romanii de la televizor, din reportajele cu cei care cersesc si fura in orasele mari. apar eu cu accentul, cv in mana si caut de lucru. nu e de lucru, chiar si pentru francezi. in 9 luni am avut 4 interviuri. zeci de cv-uri trimise, raspunsuri doua trei. impresia ca-si schimba parerea despre mine de cum ma aud vorbind cu accent si aud de unde vin…

    la inceput am simtit ca fata din articol, ca ei nu au craciun si paste si nu stiu ce pierd, ca sunt indiferenti in fata lucrurilor care sunt „pentru ca asa sunt si nu altminteri”, m-am simtit detestata pentru ca sunt romanca – desi nimeni nu m-a detestat in mod direct. m-am autostigmatizat singura si am gandit ca in fapt ei sunt cu totii sovini si de-aia n-am eu loc de munca. asa am devenit sovina. apoi m-am gandit ca nu corespund eu, profesional, ca nu vorbesc suficient de corect, ca sunt si someri francezi, ca am crezut ca aici totul e perfect…. tanjesc dupa situatia din aia gen filme americane in care apare un loc de munca in care nu trebuie decat sa muncesti, nu sa-ti numeri paduchii inainte de a te face acceptat.
    am vrut sa spun numai atat: am simtit ca fata din articol (prima parte), ca ei, strainii, nu sunt atat de „profunzi”, de interesati de celalalt, de corecti, ci doar politicosi in corectitudinea lor…. pana la urma oamenii, peste tot, sunt aceiasi, cu aceleasi trairi, dar ii diferentiaza ce ii mana inainte. azi stiu ca nu mai exista tari „perfecte”, cu oameni perfecti, ca romanii au partile lor bune si partile lor rele, ca toti ceilalti. si mai ales ca nu suntem centrul lumii, cum mereu, dar mereu avem tendinta sa ne credem.
    ceea ce nu avem noi, romanii, mi se pare a fi respectul pentru celalalt. si suntem intr-adevar la mii de ani lumina ca preocupari, mod de a gandi viata si lucrurile, decat alte natii. e drept ca jumatate din tara, poate, traieste sub limita subzistentei.
    mi-a placut articolul tau.

  82. Mi s-a părut şocant că textul tău, preluat de tot FB-ul şi vînturat drept un stindard al… şi al… şi al…, să păcătuiască prin acelaşi lucru ca şi textul care te-a provocat: intoleranţă, generalizare (abuzivă), etichetare… „Oamenii ca tine” – ai scris asta de cîteva ori şi, deşi cuvintele n-au culoare şi miros, păreai că te strîmbi, ca de un miros de rahat.
    Practic, nu pot să nu remarc intoleranţa din ambele demersurile voastre, deşi al tău e mai spălat, deşi e evident că pe tine te preocupă chestiile despre care ştii dintr-o perspectivă teoretică, a studiilor socio-umane.

    1. În primul rând, dacă textul meu a fost vânturat de tot facebookul, asta nu e vina mea. Eu l-am postat pe profilul meu privat și pe 1 grup. Atât. Așa că nu te rățoi la mine, rățoiește-te la ăia care l-au fluturat cum l-or fi fluturat.
      În al doilea rând, nu văd de ce ar trebui să fiu tolerantă cu o opinie atât de habotnică. De când sunt albii bogați, ultrareligioși, rasiști și cu tendințe fasciste un grup discriminat?

      1. ideea sta in felul urmator , tu Nadia care probabil dispretuiesti religiile , n-ai nici un D-zeu , te-a deranjat popularitatea care ia amploare

  83. Draga Nadia, eu nu am studiat argumentarea sau dezbaterea academica asa cum ai facut-o tu si pe de alta parte, daca imi permiti sa imi spun si eu parerea, se vede clar ca nu esti agramata si incoerenta sau mai stiu eu cum au incercat altii sa insinueze, dar ce am inteles eu din scrisorile voastre este, CRED, ca amandoua ati incercat sa va exprimati o dezamagire iscata de diferitele moduri de a gandi ale fiecareia sau de valorile sau non valorile pe care le considerati voi valabile. Din pacate, ati reusit, fiecare dintre voi, prin pledoariile voastre, sa judecati oameni si pareri si ati ajuns, cred eu, prea departe cu asta. Bineinteles ca fiecare dintre noi are o parere si atata timp cat, cu toti consideram ca avem dreptul sa ne-o exprimam, suntem liberi sa o facem. Cred ca tu ai incercat sa nu ataci omul, ci doar ideea, asa cum ai spus, dar linia dintre cele doua este f subtire, iar cei care au citit scrisorile au interpretat cum au stiut ei randurile voastre. Eu personal, nu sunt de acord cu ceea ce a scris fata in totalitate, dar atunci cand ma gandesc la motivele ei, pe care pot doar sa le intuiesc ptr ca nu o cunosc personal si nici nu vreau sa dau crezare celor scrise in presa despre ea, reusesc sa ii inteleg indignarea si pot doar sa ma intristez cand vad cata lume este interesata si aproba parerile acestei fete. Pe de alta parte, mie mi se pare intr-adevar suparator faptul ca viata pe care am trait-o pana acum si oamenii cu care am interactionat de-a lunugul ei, nu au reusit sa ma invete ce inseamna patriotismul, dragostea si pretuirea pamanturilor natale. As vinde oricand tara asta altor tari care, in opinia mea, s-au priceput mai bine decat a noastra sa aiba grija de locuitorii ei. Asta am simtit eu, traind, muncind, iubind si intr-un cuvant vietuind pe aceste meleaguri. Ca am avut sau nu norocul sau ghinionul de a ma naste intr-o conjunctura, familie etc potrivite sau ca am avut sau nu istetimea necesara sa iau deciziile care sa imi satisfaca si sa imi implineasca dorintele, cred ca voi afla de-abia la sfarsitul acestei vieti cand sper sa apuc sa trag o linie si sa imi deapan amintirile. 🙂 cred ca suntem prea categorici si vehementi si incercam sa ne impunem punctul de vedere prea brutal si de aici se isca atatea discutii. eu cred ca orice lucru dus la extrem este nociv ptr societate oricate bune intentii ar avea atunci cand i s-a dat nastere. De exemplu, eu vad feminismul ca pe un lucru f benefic si eu cred in egalitatea oamenilor indiferent de sex, dar nu neg niciodata diferentele dintre barbati si femei si incerc sa nu imi pierd propriile valori si credinte, dar pe de alta parte ma straduiesc sa ma dezvolt inspirandu-ma din parerile altora. Ei bine, asa cred eu ca e mai sanatos sa gandesti si nu voi inceta niciodata sa imi spun parerea ptr ca la un moment dat poate ajuta pe cineva asa cum pe mine m-au ajutat parerile voastre. Numai bine, dragii mei !

  84. Ma fetita asta MCM care scris-a o scrisoare, nu e o toanta, a implinit de curand 20 de ani, a citit pana la varsta asta cateva bibloteci (desi va indoiti de acest lucru), a invatat foarte bine in scoala in Romania si a dat un examen ca sa fie primita la cea de-a treia Universitate din Londra (ea spunea ca e la cea mai buna, de fapt e la King’s College, a treia dupa Oxford si Cambridge).
    Apropo, e vreo 12,5% e tiganca, tatal ei seamana cu Mircea Lucescu.

    1. E foarte drăguț ce spui, dar la universitățile britanice nu se dau examene de admitere, cel mult un interviu.

  85. Scrisoarea ta e la fel de „partizana” ca si cea initiala.Tonul arogant,lipsa de empatie si discursul copy paste socialist Occidental,fac din mesajul tau un element de propaganda fara credibilitate.Cand ne povestesti de „argumentare la nivel academic” ne asteptam la o teorie care sta la baza suprimarii genurilor.In ce este benefic societatii?De ce schimbarea in discursul tau e sinonim progresului? Explica-ne si nous taranoilor inapoiati si homofobi,islamofobi s.a. ce s-a intamplat de luat Londra foc?Iata un fapt concret ce merita dezbatut,nu povestea colegului tau indian.Nu sunt de acord cu mesajul d-soarei traumatizate de Occident,dar al tau e departe de a ilustra realitatea.E doar punctul tau de vedere,ar trebui sa subliniezi accest lucru.Jeez, am impresia ca ti l-a scris Mircea Badea.

    1. Marea Britanie e foarte segregată social pe criterii economice. London riots de acum 2 ani au fost o reacție a păturii de jos, care trăiește în sărăcie. Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost din păcate proprietarii de magazine, mulți dintre ei arabi și indieni. Vezi, nu mai e așa de simplu dacă nu împărțim oamenii doar pe culori, eh? But nice try.

      1. De ce insiunezi ca sunt rasista? Intuitia ta e putin defecta.Probabil tot de la aroganta vine.

  86. Oare a fi patriot pentru romani sa fie o insulta? De aia atitudinea strainilor fata de voi e una ca pentru niste nimeni. Bucurati-va, insa, ca aveti un patriot adevarat la Londra.

  87. Ti-am citit raspunsul dintr-un alt colt de occident, si pe parcursul lecturii am dat din cap mai ceva decat pe bumti-bumti. In semn ca da, toata frustrarea la adresa lipsei de logica a fatucii, ce permeaza din textul tau, am simtit-o si eu cand am dat prima oara click pe poza cu ala mic si cu tricou portocaliu care plange deasupra scrisorii initiale.

    Acum 4 ani, cand am inceput master-ul, am avut 46 de colegi romani – de varste diferite, provenind din medii diferite. Inalti, scunzi, haiosi sau mai putin, studiosi sau veniti sa se plastifieze voios si poate sa se aleaga si cu o diploma din asta. Deci oameni normali. Unii s-au intors acasa, de dor sau de nevoie; unii au ramas aici, sa invete limba asta dubioasa si sa (incerce sa) se integreze. Altii momentan sunt cu capra prin Asia sau Africa, pentru ca de ce nu.

    Decizia de a pleca (la studii) in alta tara este mai mereu sustinuta de motive bine conturate, pentru ca rar se apuca cineva sa o lase pe mama, cu zacusca si pufuletii, sa-si lase prietenii si Delta si ce te mai gadila pe tine la sufletel, ca sa se arunce intr-un relativ necunoscut fara motiv. Iar tanara faptura cu tendinte demagogice, care a scris acel text inaltator.. mi se pare, mai mult decat orice, misguided si adorabil de naiva. Daca ar fi dat semne ca isi doreste sa isi extinda orizonturile, sa invete cat mai mult si apoi sa se intoarca in patria muma pentru a contribui la dezvoltarea acestei patrii, poate situatia ar sta altfel. Dar citind concluziile gratuite si scoase din buzunar (argumentativ vorbind) m-a facut sa-mi para rau ca, din toti oamenii speciali, faini, care au lasat Delta si zacusca, pe mine ca „knowledge migrant” a ajuns sa ma reprezinte ea.

    Asa ca draga Nadia, multumesc ca ai reactionat. Multumesc ca ai luat textul initial suficient de in serios incat sa aplici o logica coerenta in raspunsul tau, dar si ca ti-ai lasat sentimentele (de frustrare, dar si un picut de mandrie) sa se strecoare printre randuri. Nu pot sa promit citire vesnica, dar intre doua excel-uri te voi urmari cu siguranta si mai tarziu. Toate bune de peste canal!

  88. si eu am studiat argumentarea la nivel academic, chiar pe specialitatea filosofie, dar am senzatia ca in ce priveste distinctia intre tipuri de argumente incerci sa pacalesti pe cei care nu au acest nivel de pregatire (prin urmare, te creditez cu stiinta lor).

    din pacate nu vad o diferenta de substanta intre cele doua scrisori: ambele sunt scrisori ale acuzarii. singura diferenta este una de nuanta: a ta contine sofisme, nu lovituri de topor.

    altfel, ambele scrisorele contin doar prejudecati sau “premestecate” ideologice (la tine imbracate intr-o haina formala de rationament). plus multe frustrari, unele intemeiate (sa stii ca bastanii si manelistii reprezinta tot o manifestare a alteritatii, draga Toleranta…).

    P.S.: poate ca o lectura mai aprofundata din John Rawls, “Political Liberalism”, ti-ar da argumente valide de ce unele teme (precum avortul) nu trebuie aduse in forul ratiunii publice, pentru ca nu pot face niciodata obiectul unui consens rational. nici macar in democratia americana, care, sa vezi coincidenta, a inventat nastrusnicia asta in forma ei CONTEMPORANA (nu vorbim de rousseau, locke etc.).

  89. Nadia, am citit si eu scrisoara aia.
    Sunt plecata din Ro, la cateva sute de km de Londra, nu multe dar intr-un oras la fel de sorcova.
    Inainte de asta, am descalecat din fundul Moldovei, pt 10 ani, in Bucuresti. Pot sa zic, dupa contact cu homosexuali tinandu-se de mana, indieni, musulmani, palestinieni,japoneze etc. ca occidentul nu poate fi caracterizat doar de o felie de oras-sorcova. Dar daca e sa judecam dupa asta, atunci sa judec si Bucurestiul, si romania dupa experienta mea: romanii sunt cei mai rasisti, cei mai homofobi, cei mai intoleranti , si cei mai lipsiti de religie cunoscuti de mine. Vezi numai glumele cu femei, moldoveni, ardeleni, etc. care e mai lentul, lenesul, betivul, nespalatul etc. Ca moldoveanca, am auzit multe in Bucuresti, si primit palme pe fund, si propuneri indecente la interviu etc.

    Dar nu e corect sa judec o tara dupa experienta proprie. Si nici o regiune. Pana la urma, relatia este om la om, daca relatia e proasta, amandoi oamenii au o problema, si vina e impartita.

    Asa cum a spus cineva mai sus, cel mai mare castig dupa revolutie a fost libertatea de a ne spune parerea. Eu adaug si libertatea de miscare, de decizie, de alegere. Inca nu ne-am pierdut complet atitudinea comunista de egalitate si uniformitate, unde toti tre sa fim cu aceleasi haine, carti, mod de viata, dar va veni incetisor. Si cand ne vom recastiga increderea in noi, si toleranta si respectul pt cel de a laturi, atat de sustinut de crestinism, cand vom avea 10-20% din romani curajul de a incerca si schimba ceva in noi, cand vom vedea ca inteligenta nativa exista in noi si vom trezi constiinta ca banii se fac cel mai bine muncind cu capul, cand vom iubi ( natura si oamenii si pe noi) cu tot sufletul, atunci Romania va deveni idealul ala utopic sus mentionat.

  90. 1) Despre nationalism: Mircea Eliade spunea ca „nationalismul este si lucrul acesta se stie, de la Eminescu încoace – un act de creatie spirituala. Constiinta de sine a unei comunitati omenesti, constiinta participarii la o lunga durata istorica, si mai ales valorificarea vietii prin aceasta participare – sunt acte de traire spirituala”…”A te descoperi iubitor de tara doar atunci cand altii ti-o iau este pagubos si periculos” continua peste timp Gl.Mircea Chelaru. Si are dreptate. Ne vom trezi probabil atunci cand Tinutul Secuiesc va urma precedentul Kosovo. Dai dovada de superficialitate si necunoasterea istoriei, facand „caterinca” de scrisoarea profesorului sarb Miodrag Stanojevic care prezinta niste realitati ce nu pot fi combatute cu documente. Acelasi lucru il sustine venerabilul acad. Dinu C.Giurescu care ne spune ca tinutul secuiesc nu exista in niciun document istoric. Probabil datorita smogului nu se mai percepe bine realitatea istorica. Iar nationalismul pute. Daca nationalismul si adevarul istoric put afirmate de un sarb, atunci iti recomand lucrarea „The War of Races in Hungary” a renumitului istoric si filosof american Francis Bowen care sustine acelasi lucru, dar fiind in engleza poate fi inteleasa mai usor de la Londra.

    2) Despre mistourile la adresa Sabinei: („Sabina aia persecutata de liftele pagâne de umbla cu benti?a tricolora pe devla pe la Antene”). In primul rand sa-ti incordezi muschii zeflemiei in fata unui copil care a fost amenintat cu moartea (lucru probat cu print screen-urile de pe pagina ei de fb) deoarece a purtat o bentita tricolora, mi se pare abject (chiar daca abjectia vine de langa Big Ben, tot la fel se numeste). Cat despre dreptul de a purta si afisa simbolurile nationale la tine in tara, actele normative in vigoare cat si Constitutia nu interzic acest lucru. Pe de alta parte: “…stindardul a ramas acelasi simbol al onoarei, vitejiei si gloriei ostasesti, al libertatii vetrei stramosesti. Atatia si atatia flacai luptatori ai bravului si nebiruitului nostru popor l-au purtat mai departe prin batalii, spre victorie. El s-a colorat în rosu, pentru ca mult sange au varsat românii pentru a-si apara sfînta glie; s-a colorat în irizari galbene de soare, pentru ca multe holde de aur au rasarit din oasele care au înalbit din belsug maruntaiele pamîntului; s-a colorat în azurul fara sfîrsit al întinderilor ceresti, întocmai nazuintei lor de libertate si neatarnare. Românii, aparandu-l cu viata si sangele lor, l-au ridicat fluturand pe crestele Posadei, pe înaltimile victoriilor de la Rovine, Podul Inalt, Jiliste si Calugareni, pe redutele Grivitei si ale Plevnei” [Petru Demetru Popescu, cuvant inainte din „Aparand drapelul”]. Iti propun un experiment: te invit in Australia (decontez toate cheltuielile); aici majoritatea australienilor au pe masini fanioane cu steagul tarii, prin urmare te-as ruga sa-i ameninti cu moartea (pe modelul experientei traite de Sabina), 99,99% vei avea parte de un tratament precum australienii in Bătălia de la Gallipoli, iar politia nu te va asculta pentru ca ai atacat insemnele lor nationale si ai provocat incidentul.

    3) Despre faptul ca nu te mira cand vezi doi barbati tinandu-se de mana: ca tratatele de medicina o definesc ca o boala psihica. Acum nu trebuie sa-i discriminam, dar nici sa facem propaganda homosexualitatii. E acelasi lucru cu a percepe pacientii in delirum tremens (provocat de consumul de alcool) ca fiind un alt „stil normal de viata”..Oricat ti-ai dori, nu putem prezenta anomaliile ca normalitati, si pacatul ca exemplu de urmat. Poate intelegi mai bine discursul unei australience care fusera prim ministru sub aceeasi Coroana sub care se respira si la Londra: “Cred ca exista câteva lucruri importante din trecutul nostru, care trebuie sa aiba continuitate, sa fie parte din prezentul nostru si parte a viitorului nostru (…) pentru cultura noastra, pentru patrimoniul nostru, consider ca Marriage Act si institutia casatoriei au un statut special ce trebuie interpretat ca fiind între un barbat si o femeie. (…) Cred ca este important ca oamenii sa înteleaga povetele biblice (…) ceea ce vine din Biblie reprezinta o parte importanta a culturii noastre“ [Julia Gillard apud the Daily Telegraph]

    4) Despre faptul ca ne miram de „niște femei îmbrăcate cu haine comode, și nu aranjate ca scoase din cutie pentru plăcerea ochiului meu!”. Exagerat, ne miram doar atunci ca „hainele comode” sunt nespalate, necalcate, asortate ca si cum ar fi parada clovnilor in oras, sau cand „hainele comode” sunt purtate la un interviu de angajare, la un spectacol de teatru sau de opera….lucruri care tin de respectul de sine.

    5)”…tu ești cel înapoiat, sălbatic. Și doare, nu-i așa? Doare să simți pe pielea ta că nu însemni nimic, că valorile culturii tale sunt disprețuite, că nu ești moțul pământului, că tot ce credeai despre tine e eronat. Și de-aia te strofoci. Normal că nu-ți place!”. Daca asa esti tratat in Anglia nu inseamna ca e normal, legal si adevarat. Daca-ti cunosti drepturile (Human Rights Act 1998, The Equality Act 2010, Protection from Harassment Act 1997, Employment Rights Act 1996….) un astfel de tratament iti poate aduce bani frumosi in cont dupa un proces iar cel care te-a tratat asa se va gandi serios daca o va comite si cu alt prilej. Pe de alta parte „dacă este vorba de civilizaţie, ar trebui să ne amintim că, în jurul anului 1000, bazileii şi principesele Bizanţului aveau băi de marmură, în timp ce curtenii lui Carol cel Mare se scarpinau de păduchi şi rîie. Aşadar, dacă este vorba de o Europă, si anume de adevărata Europă, noi am avut întodeauna viziunea şi trăirea ei. Europa este sinteza gîndirii elene, a spiritualităţii creştine şi a civilizaţiei romane. Este singura Europă pe care o recunoaştem, dar şi cea care ni se refuză. Ni se propune în schimb, o Europă construită eminamente pe economie şi politică; nici cea mai mică adiere de cultură, că de religie nu mai vorbim. Dacă aceasta este Europa care ni se îmbie, nu avem nevoie de ea!” (IPS Bartolomeu Anania).

    Dar imi racesc „gura degeaba, mă foarte îndoiesc” ca intelegi.

  91. Daca tot o dam pe aia cu „libertatea de exprimare”, hai sa v-o spun si pe-a mea: bravos, pentru dezbatere! Mi-au placut argumentele voastre, de o despicare profunda a firului in patru, insa adevarul meu e ca totul e relativ. Adica, aveti cu siguranta dreptate, ambele parti… sau nu aveti. Cam ca in fantastic botezata „retorica parlamentara”. Oricum ar fi, sincer, cred ca e FOARTE PUTIN RELEVANT. Mai mult decat sa avem ce sa citim de pe facebook, nu realizati. Ce primiti, insa, este o scurta privire in oglinda, pe care cred ca ar trebui sa o luam cu totii in considerare. Fie ca e ” Da, frate, asa e, hai inapoi in Grajdeni Vale, la mamuca si tatuca!”, fie ca e „Ramaneti acolo, gloata de inapoiati ce sunteti si ascultati manelele voastre dupa slujba de duminica”, va rog, uitati-va la voi!
    Mi-am spus IDIOT pentru ca mi-a placut romanul lui Dostoievski. Eu sunt artist si, la un moment dat, m-am hotarat sa raman in Romania. Aici, unde e aproape imposibil sa existi, unde nu se poate bla bla si mai ales bla bla bla, dar unde am facut prima tocanita din frunze si noroi, intr-un capac de sticla, pe la sase ani. Pentru ca tocanita aia face parte din mine. As avea-o oriunde m-as duce, dar… inca nu vad de ce sa ma duc. Frumosul sau Uratul, Greul sau Usorul, Binele si Raul sunt chestiuni de gust si nu cunosc granite.
    Asta mi-am adus eu aminte citindu-va. Asa ca, nadiabatecampii, mi-a facut placere, o sa mai trec pe aici!

  92. Nadia ,

    felicitari pentru articol ,
    esti dintre putini cu o parere exprimata pe un subiect
    majoritatea doar citesc sau comenteaza
    personal cred ca e o problema de educatie

    apropo de aceasta imi aduc aminte de profesorul de filosofie care ne
    spunea despre politici sociale si de educatie –
    o tara/un stat dezvolta politici pe termen de 2-3 generatii
    dar a trecut mult timp de atunci
    nu vreau sa comentez pe text ,
    domnisoara care a starnit polemica ori e rau intentionata si chiar nu am ce comenta
    ori e nevinovata dar nu pricepe unde si ce se intampla
    din pacate dispersia capacitatii de asimilare si a permeabilitatii intelectuale nu este in favoarea ei.
    sa nu confundam un individ care a acumulat notiuni si a deprins modele de executie cu un individ care se poate integra social si este capabil si de performanta.

    ma irita sintagma „una dintre cele mai bune universitati europene” – asta ce presupune , ca daca esti acolo esti unul din cei mai buni europeni – aiurea :)))))
    cunosc personal studenti care nu s-au putut acomoda si s-au intors in tara dar fara a blama locul unde nu s-au acomodat . majoritatea erau prea plini de ei si societatatea britanica sau americana nu i-a ‘recunoscut’ la reala lor valoare de fitosi .

    succes

    m-ai castigat de cititor

    Doru

  93. Unii se adapteaza acolo, altii nu. Unii se intorc, altii tac si inghit si merg mai departe. care are dreptate? Fiecare in felul lui. Scrisoarea asta as zice ca nici nu e scrisa de vreun inadaptat, ci ea subliniaza diferentele viscerale dintre doua culturi. Unii vor una din culturi, unii cealalta.
    cine are dreptate? sau mai exact dreptatea cui va triumfa? Greu de spus, oricum pretul va fi imens.
    retin din asa zisa analiza de aici ca autoarea textului (asta de raspuns) nu e cu mult mai breaza decat autoarea de facto a scrisorii. Limbaj, presupuneri duium si multa,multa……

  94. Sincer si eu traiesc de 3 ani intr-o tara vest europeana si am invatat sa fiu de zece ori mai toleranta, dar e o stapanire de sine care trebuie exersata si uneori e greu pusa la incercare. :)) Bunaoara, daca ajungi in Bruxelles si nimeresti in cartierul gresit absolut intamplator, si e chiar un cartier plin de cetateni musulmani si incepi sa vezi numai barbati pe strada cate 3 sau cate 4 care nu fac nimic decat sa bafeasca trecatorii. Si toti incep sa urle dupa tine Bitch bitch! doar pentru ca ai indraznit sa porti jeansi si nu valul pe care-l poarta ma-sa sora sa etc….. si pentru ca mergi singura pe strada si doamne, nu insotita de un mascul …sau daca te duci in Olanda sa zicem la o gradina botanica, unde intamplator au fost amenjate corturi care reprezinta ceva dintr-o anumita tara si cultura respectiva, si contin cativa nationali din statul respectiv, si in momentul in care intri in corturile din Pakistan, Oman, Iran, incep toti sa strige dupa tine in diverse feluri si desi te simti incredibil de hartuita/ agresata verbal si nu te-ai asteptat la asta intr-o tara europeana mai ales, ca vorba aia nu te-ai mutat in Iordania, ei atunci o sa ai un pic de furca, o sa te chinui sa gasesti toleranta pentru cineva care iti striga esti o curva doar pentru ca nu adopti vestimentatia specifica culturii lor. Eu nu am o problema cu minoritatile, am studiat aici la universitate intr-un mediu inevitabil multicultural, ceea ce a fost extraordinar,. comportamentul insultator si umilitor al anumitor cetateni de religie islamica, la adresa femeilor albe, mai ales cele blonde mi se pare insa inacceptabil. Cat eram in Romania nu stiam ca se intampla asa ceva in Vest. Apoi, nu stiu cum e viata ta in Londra, dar si eu am aici sentimentul ca exista ceva discriminare de mai multe feluri mai ales fata de romani si trebuie sa ma confrunt constant cu angajatori suspiciosi fata de tot ceea ce reprezint eu doar in baza faptului ca am cetenie romana. Practic, scoala, munca mea sau educatia nimic nu valoreaza nimic doar pentru ca s-au petrecut si dezvoltat in Romania, tara gresita. Mi s-a spus in fata de acesti oameni cu pretentii ca sunt civilizati si ca respecta drepturile omului, ca detin cea mai „nasoala”cetatenie din UE. 🙂 Eu m-am saturat sa aud lucruri negative despre mine, despre noi, numai pentru ca suntem romani, „ca suntem de cacat”, „ca suntem toti infractori/cersetori si prostituate, ca nu valoram nimic, ca suntem o tara de mana a treia in Europa, cum zicea o italianca, etc.”…..crede-ma cat am studiat in tara lor a fost ok, in momentul in care am vrut sa lucrez si au inceput sa curga mizeriile legate strict de cetatenie si nu de circumstante suibective care sa tina de mine cum ar fi ce scoli am facut sau unde am lucrat n viata asta, am vazut lucrurile altfel…Nici eu nu am fost fericita in Romania si am plecat fix din acest motiv, dar lucrurile sunt amestecate, toti speram sa fim mai fericiti dupa ce plecam, nu e intotdeauna asa. De aceea ma gandeam ca in cazul fetei respective, daca e dintr-o familie bogata din Romania, e normal sa fi fost mai fericita acasa, si asta e, nu ne nastem toti cu acelasi noroc in viata; de aceea ea e libera oricand sa se intoarca in patrie.

  95. Ideea ta si modul de expunere a parerilor nu e rau deloc. Singura parte cu care nu sunt de acord este „Dumnezeu nu exista”. Nu sunt vreun religious zealot dar sper ca intr-o buna zi sa vezi, sa simti sau sa realizezi ca exista un creator. Sunt pertinente ideile tale despre autoare si despre scriosarea ei, dar de ce crezi ca orice parere contrara homosexualitati si expunerii ei in public inseamna homofobie? Nu e normal sa ne crestem copiii intr-o maniera civilizata si sa ne vedem fiecare de treaba noastra. De ce am fi obligati sa tacem si sa privim in jos cand vedem parade gay pe strada? Nu este extremism de domeniul legionarilor, e doar gandire rationala.

    1. Ceea ce ar fi trebuit sa spuna este – „conform studiilor stiintifice intreprinse pana in prezent, ideea existentei un creator este la fel de plauzibila ca si cea a existentei iepurasului de paste sau a lui mos craciun”.
      Si da, orice parere impotriva homosexualitatii este una homofoba prin definitie. Nu poate exista niciun alt motiv pentru un discurs care presupune altceva decat drepturi egale pentru oricine. Si cred ca ai un concept deformat vis a vis de ce inseamna gandirea rationala.

    2. Dar gay-ii de ce ar trebui să fie obligați să privească la parada hetero, care se petrece în fiecare zi?

  96. Un raspuns foarte relevant dat unui om imbatat de o nostalgie toxica, din pacate cunoscuta si mie, ca student la o facultate din UK cu cunostiinte din Romania. Cu un singur argument nu pot fi de acord, si anume cel care vizeaza corectitudinea politica – nu toti oamenii care o discrediteaza sunt oameni dezagreabili.

    Si da, sunt constient ca este impetuos necesar ca intr-o societate multiculturala ca aceea in care traim sa minimizam pe cat posibil impactul pe care orice cuvant, comportament, sau practica insensibila cu arome discriminatorii il are, dar tare ma tem (si sunt convins ca ai intalnit cazuri de genul acesta in experienta ta de a locui in UK) ca sunt oameni care vor folosi atitudini PC ca o arma, doar pentru ca se pliaza foarte bine pe caracterul lor already judgemental.

    Astfel discrediteaza alte persoane pentru niste declaratii sau atitudini scoase din context. Iar in ziua de azi, in societatea multiculturala mai sus mentionata, o eticheta de genul „misogin”, „homofob”, „rasist”, „xenofob” atarna deasupra capului cuiva ca o secure, indiferent daca e un termen atribuit pe buna dreptate sau nu – de ce ? Pentru ca oamenilor le place sa judece, iar orice modalitate de a eticheta pe cineva de care nu ne place, o modalitate care pe deasupra, e validata social, va fi folosita intr-un mod diabolic. Solutia ? O analiza a contextului inainte sa fii „offended”. Ca o paranteza, nu mi-a fost atribuit niciodata vreunul din acei termeni dar am vazut de prea multe ori barfe pornind de la ele.

    In cazul meu si al grupului meu de prieteni de varii nationalitati, sexe si orientari sexuale (o fata din Franta, un baiat din India, o fata din Afghanistan, o fata din Pakistan, o fata din Rusia, si muti britanici – english si scottish) senzatia de „otherness” intr-un context academic, in care interesele noastre sunt seculare, nu a facut decat sa ne starneasca o curiozitate despre cultura fiecaruia.

    Suntem niste oameni care si-au deschis vocabularele, mintile si curiozitatile tocmai din cauza diferentelor pe care le simtim intre noi – si ca rezultat, ne-am apropiat mult mai mult decat alte grupuri care arunca in stanga si in dreapta cu cuvinte ca „offensive” sau „respect” fara sa se gandeasca de doua ori la contextul in care le folosesc; iar din pctul meu de vedere, respectivii ar putea foarte bine sa le inlocuiasca acele cuvinte cu „smiorcaiala” si „toleranta”, pentru ca mi se par mai aproape de adevar.

    Folosita fara creier, corectitudinea politica accentueaza barierele culturale pentru ca sufoca interactiunea naturala si o data cu ea, dispare orice sansa de a celebra oportunitatile extraordinare pe care le avem sa comunicam cu persoane atat de diferite de noi. Chiar daca, uneori satisfacerea unei curiozitati incepe cu intrebarea „is it true that the name of your country comes from the Roma people?”

  97. Nadia nu bate campii. Un raspuns frumos construit. Nadia putea, totusi, la limita elegantei, sa nu-si bata mintea cu un text de asa natura [pana la articol si scrisoare mai e cale lunga] – la un concert din pieptene nu te duci ca sa arunci cu rosii sau ca sa canti din vioara in public; nu te duci si gata.

  98. @Nadia, cand scrii „Feisbuc” o faci din motiv ca esti anti-Facebook sau pentru ca sustii idea lui Pruteanu?

  99. foarte bine punctat! dar adevarul a fost surprins in…:”Ești revoltată pentru că, pentru prima dată în viață, Celălalt ești tu.”…sper ca studenta trista a venit acasa in sfarsit si traieste multumita acum.

  100. Vai, asteptam un asemenea raspuns de undeva, din vreun coltisor al marelui web! E un articol foarte bine scris, imi place mult spontaneitatea ta, it made my afternoon! Imi inchipui ca multi utilizatori de facebook au fost astazi bombardati cu „share”-uri ale scrisorii fetei respective, printre exasperatii astia ma aflu si eu; ca si tine, m-am enervat dublu: intai logaritmic, citind tampenia (desi m-am ferit s-o deschid de pe paginile primelor 10 persoane care au republicat-o) si constatand muntele de ignoranta din varful caruia domnita daca flutura cuvintele pe care le-a scris, apoi m-am enervat suplimentar realizand ca o mare parte dintre cunoscutii mei au apreciat aberatia suficient incat s-o considere demna de a fi data mai departe (din pacate nu pentru a o contrazice), multiplicand la infinit o prostie, transformand-o in fenomen / tema de dezbatere!

    Te-am aprobat si-am gesticulat cu entuziasm in fata ecranului, ceea ce nu prea mi s-a mai intamplat de pe vremea emisiunilor „Doar o vorba sa-ti mai spun” (George Pruteanu cel acid). Am ajuns la scrisoarea ta la fel cum am ajuns si la povestea cu moartea Dumnezeului londonez: un alt share pe facebook, de data asta destept; desi ma simt ca un intrus care se uita pe gaura cheii sa vada ce-i in blogul tau, mi-am permis sa-ti las un comment.

    Ma bucur cand gasesc oameni care gandesc si se exprima ca tine. Ma numesc Adina si voiam sa iti spun ca – desi nu te cunosc – as merge cu tine la o mare cafea sau ceai sau alt lichid care se asociaza cu statul de vorba. Traiesc de 10 ani in Genova (Italia), unde am plecat sa dau admitere la facultate imediat dupa Bac, pe vremea cand se statea la cozi epuizante pentru vize pe la consulate si ambasade. De cateva luni m-am repatriat temporar si abia astazi dupa ce am citit articolele voastre, mi-am dat seama ca nu am apucat in toti anii astia sa compun traditionala scrisoare de diasporean mai mult sau mai putin adaptat mediu in care sa povestesc what all the fuss is about cand devii unul dintre strainii altei tari.

    Mai mult decat „acasa e ca acasa” si „acolo e ca acolo” nu pot spune. Spun insa ca dintotdeauna mi-a fost antipatica abordarea de prost-gust pe care vad ca o au multi dintre conationalii mei: compara totul, numara cate gunoaie sunt pe jos „la ei” fata de cate erau „la noi”, se mira ca in magazine nu gasesc varza murata si branza de burduf, merg o ora cu trenul si brusc au senzatia ca au inteles „care-i treaba cu poporul ala si cu tara lui”. Dupa 10 ani spun ca, desi am rezidenta permanenta acolo, nu-mi permit sa lipesc etichete pe tara in care am trait. Pot descrie anumite aspecte si situatii tipice pe care le-am trait acolo, pot gati ca ei, vorbi ca ei, trai ca ei. Dar nu pot fi ca ei in toate cele si mai ales nu pot gandi ca ei.

    Pot doar sa raman mereu curioasa si sa-i descopar in continuare, pentru ca sunt un popor cu o istorie de mii de ani, plina de suisuri si coborasuri, de oameni valorosi deopotriva cu dictatori si criminali, oameni de toate rasele si natiile, Italia avand o mare parte din frontiera naturala formata din coasta maritima, deci multe orase – port. Ii respect asa cum i-as respecta pe locuitorii oricarei tari in care as locui timp de zece ani, asa cum imi respect tara din care provin si pe oamenii ei: nu emit verdicte de tip „romanii sunt de cacat” sau „italienii sunt naspa”. Ar fi ipocrizie curata, atat timp cat sunt si am fost una dintre ei, atat intr-o tara cat si in cealalta si in ambele am cunoscut oameni minunati.

    Ce pot sintetiza ar fi urmatoarele ganduri, idei, convingeri, descoperiri la care am ajuns traind acolo:

    1. Intr-o tara straina EU sunt strainul, EU trebuie sa ma adaptez LOR, sa ma fac acceptat, tolerat, si – cu mai mult efort – respectat si admirat. Trebuie sa invat limba acelei tari, sa ii respect legile si oamenii, cultura si obiceiurile. Asta daca vreau sa sper vreodata sa ma pot simti catusi de putin „ca acasa”.

    2. „Acasa” sunt oamenii si locurile in care am trait. Prin urmare, dupa 18 ani traiti in Romania si 10 in Italia, pot spune ca ambele sunt „acasa”, fiecare tara in felul ei, fiecare cu oamenii si locurile ei, cu experientele pe care le-am trait doar in una sau in cealalta. „Acasa” e legat de sentimentul de stabilitate, de convingerea ca e locul fix de unde am plecat, originea mea, datele mele initiale. Ambele sunt „acasa”, Romania fiind contextul in care m-am format iar Italia cel in care m-am transformat.

    4. N-am cum sa „inteleg o tara” doar vizitandu-i aeroportul si 3 muzee din 3 orase diferite, mancand de 2 ori la restaurant, uitandu-ma la oamenii de pe strazi (apropo, cati dintre ei or fi straini, la fel ca mine?) si intreband vreo 2-3 localnici „unde e toaleta?”. Trebuie sa traiesc in ea, sa dorm, sa merg la munca si la bere, sa imi fac cumparaturile, sa ii cunosc strazile si orasele, oamenii si politica, problemele, mirosurile, obiceiurile vietii zilnice ale locuitorilor, trebuie sa interactionez cu ei, sa ma integrez printre ei, sa merg la spital, la biserica, la plimbare, la discoteca, la vecini.

    5. Nu ma (mai) simt lezata in nici un fel de parerea pe care (unii) o au despre romani. Noi ce parere avem despre chinezii care muncesc in Bucuresti? Ii cunoastem personal? Opinia generala e cea creata de mass media si in NICI o tara n-o sa vedem vreodata strainul ridicat in slava in detrimentul cetateanului autohton. Nu ma lauda nimeni pana nu fac ceva care sa merite laude. Ma poate judeca prin lentila creata de putinele cunostinte pe care le au despre tara si natia mea. Pana nu ma cunosc personal nu ma intereseaza cum ma judeca. Ideile preconcepute, tabuurile, fricile, faptul ca sunt circumspecti cu strainii mi se par cat se poate de instinctive sau/si manipulate de (dez)informarea publica. Noi cum suntem cu altii?

    7. Inca de cand suntem mici avem tendinta naturala sa ne uitam lung la ceva care e „diferit”. Oamenii de oriunde sunt rezultatul a sute sau mii de ani de generatii care s-au perindat pe teritoriul tarii lor, sunt copiii culturii in care s-au nascut, cu toate cele bune si cele rele din ea. La fel ca si noi. Cel mai greu mi se pare sa inteleg oamenii, indiferent de tara din care provin, sau poate cu atat mai mult cu cat provin dintr-o tara cu o evolutie diferita fata de cea a tarii mele. Nici pe unii dintre ai mei de multe ori nu-i inteleg.

  101. Dumnezeu si alte personaje imaginare de felul asta….doar pentru ca nu credeti in ceva, asta nu inseamna ca nu exista….sigur, aici vorbiti strict de D-voastra (si cativa care va impartasesc emancipata gandire)…din moment ce eu si multi alti romani invechiti pentru nivelul actual de modernism, credem cu tarie in acest Dumnezeu imaginar….

  102. sincer, carcotas poate fi oricine, dialogul acesta pe care il ai cu domnisoara deja imi suna a liceu, ca si reactia ta ( no offense!) bravo ei ca a scris, este parerea ei proprie si personala. Lasa-ti ura asta ca nu isi are locul. Tu si ea- nu din acelasi mediu ca sa puteti discuta la acelasi nivel ( si cand spun mediu nu ma refer la nivel social ci pur si simplu stil de viata) . Accepta punctul ei de vedere obiectiv si nu subiectiv. Cand ai sa reusesti sa fii obiectiva si sa scrii un articol original fara sa tii cont de altele, te mai cred. E usor sa privesti viata asa din Vestul Europei cand nu ati trait suficient in Romania ca sa stiti ce e bine si ce e rau. Si incetati cu rautatea asta. Eu nu spun ca ea are dreptate si tu cu atat mai putin. Reactia ta mi se pare puerila si sincer nu ai citit cu atentie articolul ei ajungand sa o acuzi de lucruri pe care ea nu le-a specificat, si imi place ca vorbesti de manuale de istorie, cand se vede ca nu stii ce este scris in ele si tot asa, astea sunt nimicuri care din neatentia ta s-au strecurat in acest articol. Mai mult nu zic, cugeta si vezi, e bine sau nu prea? nu ataca cand nu te ataca nimeni! Personal am citit articolul ei si acum al tau si sincer inclin sa ii dau ei dreptate, al tau suna a ziar de scandal….. sorry but here is where you have lost!

    1. No bine, acu dacă ai zis tu să încetăm, gata, nu ne mai păruim. Ai zis bine, tati! Mă duc să stau la colț.

  103. Nadia, m-ai scos din fundul patului, unde stateam ascunsa de ieri de cand am citit ” o scrisoare emotionanta a unei tinere studente plecata la studii..” Nici nu stiu ce mi s-a parut mai cumplit, scrisoarea sau aplauzele entuziaste ale celor multi. Pozitia strutului nu ma caracterizeaza, dar uneori e coplesitor sentimentul de neputinta pe care il am in fata prostiei, intolerantei si rautatii. Iar cand, doamne fereste, mai ai si tupeul sa iti traiesti viata asa cum simti ca te face fericita si acel „asa cum” nu se aliniaza opiniei majoritatii…ai parte de multe „reactii emotionante” ce te obosesc si te sperie. Don Quixote e eroul meu , dar tare nu il invidiez… Iti multumesc pentru reactie si momentul de respiro.

  104. citez: „gender role este considerat învăţat aşa că nu mai învăţăm copiii de mici să se comporte ca băietei sau fetiţe ci îi lăsăm pe ei să îşi aleagă ce sex vor să aibă, ajungându-se la un nr imens de homosexuali creaţi de societate”

    din cate stiu, baieteii se nasc cu putzulica si fetitele cu pasarica. asa e la toate vertebratele.
    cu asta sunt de acord cu fata asta 1000%.

    care btw, nu face scoala de banii securistului de tacso ci are bursa :
    http://www.cancan.ro/showbiz/showbiz-intern/fiica-lui-sorin-marcus-este-singura-romanca-de-la-king-s-college-in-londra-studiaza-diplomatia-militara-si-de-razboi-205303.html

    in rest? o serie de frustrari. POATE, se simte amenintata acolo. Nu mai are privilegiile pe care le avea aici.
    spun poate, pt ca ea declara ca vrea sa revina aici INAINTE de a incepe studiile.

    Sa fim seriosi. toti copii bogatanilor din romania – miliardari de cartoon sau baroni locali – isi fac studiile afara pe banii babacilor. Cu siguranta ca vor reveni in tara deoarece aici sunt privilegiati, sunt pupati in cur de presa, de prieneni lingai, Stiu una, care la implinirea majoratului a primt un mic cadou din partea parintilor: 100.000 euro ca sa isi serbeze ziua asa cum vrea ea si o masina cu sofer cu tot. bineinteles ca masina nu era o Dacie.

    da, occdentul are4 o gramada de bube – si noi am luat de la el ce e mai rau. dar acolo democratia functioneaza de ani de zile. Nu, nu e cel mai perfect regim insa are particularitatea de a fi perfectibil. se regleaza singur.

    in concluzie, tipa asta imi aduce aminte de fosti agenti GRU sau KGB care dezertau in occident si dupa un timp reveneau singuri in URSS desi stiau ca vor fi executati.
    De ce?
    pentru ca in occident erau niste indivizi oarecare. Nu aveau privilegiile din URSS. acolo se simteau niste nimeni – in fapt erau tratati asa cum sunt tratati toti cetatenii unui stat democratic: in mod egal.

    Or, la noi, asta e marea problema: exista o clasa cu adevarat privilegiata – din care si fata asta face parte. O clasa care poate sa treaca pe rosu cand vrea, sa arunce in scarba 100 euro politistului care ii opreste si sa plece mai departe. Chestie care nu prea se intampla in Occident.

  105. Nadia, nu mi se pare asa de complicat de inteles de ce asemenea opinii cuceresc multe inimi romanesti (ca de minti nu poate fi vorba). Pe mine ma apuca nostalgia cand imi amintesc de mocheta galbuie si de canapeaua din apartamentul in care am crescut. Pe Ion Creanga il cuprindea nostalgia „când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti…”. Eh, problema e ca aceste nostalgii sunt transmisibile din tata n fiu (fiica – dupa caz). Si asa ajung niste pusti sa fie nostalgici dupa comunism (am auzit-o eu de la unul care s-a nascut la 2 ani dupa revolutie) sau dupa te miri ce epoca despre care au auzit in casa sau – in situatia fericita – au citit in vreun manual. Oamenii sunt nostalgici dupa trecut in primul rand pentru ca i-au supravietuit. Adica e cu happy-end. Sunt foarte multi oameni care nu realizeaza ca peste 2-300 de ani notiunile de „tara”, „patrie”, „popor” vor mai exista doar in…chestiile care vor inlocui manualele de istorie. In mod normal, astfel de pareri ignorante sunt inofensive (bine, putin ofensive dar nesemnificativ) insa ii incurca pe ceilalti in incercarea de a si da seama incotro o apucam de aici. Ca inapoi la 1918 nu ne mai intoarcem oricat ne-am strofoca. Cum nici eu nu o sa ma mai joc niciodata cu masinutele pe mocheta galbuie. Desi mi-as dori. Pentru ca ma simteam in siguranta si n-aveam nici o grija. Si mai ales pentru ca acum stiu ca a iesit bine toata partea cu copilaria. Toata tarasenia asta imi aduce aminte de vorba aia’ „mergem inainte ca inainte era mai bine”. Si sunt foarte curios cum ar reactiona Domnita Daca la asemenea argumente http://www.youtube.com/watch?v=PjpC6GmeLGI
    Nu ca as fi intru totul de acord cu individul dar ar fi de dezbatut pe marginea afirmatiilor lui. Cel putin mai mult decat pe marginea scrisorii care ne a adus aici – vorba Ioanei.

Comentariile sunt închise.