Garsonieră compactă, confortabilă, complet utilată

Ehei, prieteni și dușmani, oi fi eu acuma la propriu “award-winning filmmaker”, dar orice artist de succes trebuie să continuă să producă artă de calitate superioară ca să rămână relevant. Așadar, am început deja să lucrez la următorul scurtmetraj animat cu buget zero și ambiții un milion.

O să fie o poveste de groază despre piața imobiliară și fantome. Mi-a venit ideea când căutam să mă mut cu locuința mai aproape de locul de muncă și am observat că în centrul Londrei erau scoase la închiriere la prețuri exorbitante niște apartamente doar un pic mai mari decât apartamențelul de decor stop-motion pe care îl construiesc eu acuma într-o cutie de colet de la Amazon. Plus că în materie de facilități și dizain aveau anumite lacune. Ceea ce m-a făcut să-mi imaginez cum ar fi dacă s-ar combina scenariile și personajele de filme horror (care în general se manifestă în căsoaie și viloaie) cu un spațiu atât de, ăăă, compact.

Inspirație am găsit gârlă și am observat niște trenduri de care nu știam, locuind eu în suburbii atâția ani.

Veceul în dormitor

Există pare-se două situații în care trebuie să te numărul unu sau numărul doi la trei pași de salteaua pe care dormi: la pușcărie și într-un apartament din Camden unde chiria costă vro mie șaptesute de liruțe pe lună.

Imaginați-vă cât de mișto e să ai de exemplu o gagică pe la tine, și vă mozoliți pe pat și la un moment dat ea zice TREBUIE SĂ MĂ DUC LA BAIE. În secunda aia obțineți de la prima vizită o intimitate pe care unele cupluri n-o capătă după treișcinci de ani de căsnicie, pentru că trebuie să te uiți la ea cum se duce la baie pentru că baia e și dormitorul dacă nu am fost deja suficient de explicită. Glumesc, calmez-vous, evident vei ieși din cameră. În afara cazului în care camera e singura cameră, caz în care va trebui să ieși pe hol nițel.

Screenshot din Daily Mail, cred (îh)

Ah, dar dacă ai fost deja la baie și a fost numărul doi și miroase? Clar, viața secsuală a locatarului va avea de suferit grav oricum ai da-o. Ăsta e un apartament numai pentru oameni care pun A-ul în LGBTQIA.

Dușul în bucătărie

Inovația asta are ceva mai mult sens. Dacă ești, de exemplu, foarte neîndemânatic și verși supa pe tine (s-a întâmplat la noi în gospodărie), poți să sari în duș să te speli imediat. Adică, imediat. De fapt în apartamentul ăsta poți să gătești direct din duș.

Dacă mai multă lume ar aranja spațiul în felul ăsta, Janet Leigh din Psycho l-ar fi văzut pe Norman Bates cum scoate cuțitul din bucătărie din sertarul de bucătărie care e chiar lângă duș. Probabil că tot ar fi omorât-o, dar măcar era pregătită spiritual.

Dușul în vece care e la rândul lui într-o cameră care nu e baia

P-asta nu mai știu unde am găsit-o

Îmi place flexibilitatea în gândire de care dau dovadă cetățenii care au făcut apartamentele astea. Presupun că ideea e să stai cu fundul pe vece în timp ce te speli? Dacă nu îți place ideea, ghinion, oricum n-ai loc să stai în duș altcumva.

Patul cocoțat pe un sertăraș sau dulap la înălțime

Aici avem din nou o asemănare cu pușcăria pentru că nu-mi vine în minte alt context în care adulții să fie pedepsiți cu umilința unui pat suprapus peste altceva. În afară de hostelurile studențești, poate, dacă îi considerăm pe studenți adulți, dar cum eu sunt deja bătrână, nu îi consider.

O cușetă de tren? Poate omul care a venit cu ideea asta vrea ca locatarii să se simtă mereu ca în vagonul de dormit Pannonia București-Munchen, ceea ce explică și mărimea/aranjamentul băilor pe care îl vedem în aceste apartamente. Și eu sunt tristă că nu mai există vagonul de dormit București-Munchen, dar nostalgia are totuși o limită.

Am citit undeva că riscul să mori căzând din pat e unu la 2 milioane, dar cercetătorii care au făcut calculul liniștitor probabil nu locuiau in Londra într-un pat suprapus.

Poză de pe Rightmove

În mod înșelător în poză sunt 2 pahare de vin, din nou nu văd pe nimeni având o viață secsuală într-o locuință unde trebuie să te cațeri pe o scăriță până la pat după ce te-ai pilit romanticos. De fapt consumul de alcool este probabil contraindicat dacă vrei să supraviețuiești acolo măcar pe perioada acoperită de prima chirie și depozit.

Un cuptor cu microunde sau o plită de camping într-un colț sub o scară se numește chicinetă

Pozele îs de pe Rightmove. N-aveam pretenția să văd bucătării într-o încăpere separată, luxul de a separa printr-o ușă mirosul de mâncare de camera de zi sau de aia unde dormi e rareori îngăduit oamenilor care închiriază în Londra. Dar nu mi-am dat seama până acu cât de larg poate fi sensul cuvântului chicinetă, sau bucătărie.

Ce mănâncă omul care locuiește acolo, în afară de chestii d-alea semipreparate care se încălzesc la microunde? Din această dilemă nu putem ieși. Când eram studentă la masterat în UK am rămas fără bani și mi-era rușine să le zic părinților, în plus nu știam să gătesc, așa că de multe ori am mâncat orez fiert cu nimic altceva ca masă principală DAR ce vreau să zic e că și orezul ăla era fiert pe un aragaz.

Anunțuri care specifică faptul că apartamentul are ușă

Pentru că nici măcar ușa nu e o chestie pe care să te poți baza din principiu.

Da, fereastra aia e intrarea. Cum ziceam, inspirație cu duiumul.

Apropos, azi se fac 15 ani de când a început Nadiablogul cu o văicăreală despre FeJeSeCe. Formularul pentru felicitări, sugestii, cereri și reclamații e aici, borcanul pentru bacșișuri e aici. Vă mulțumim pentru atenție.

4 gânduri despre „Garsonieră compactă, confortabilă, complet utilată”

 1. ăla din ”miror”, cu patul-cușetă pare că are o aproape-bucătărie, cu dulap, cuptor și plită, chiuvetă și mașină de spălat, despărțită de restul de un aproape-perete… dacă și baia+wc-ul e despărțit de restul camerei măcar printr-un geam mat, față de tot ce-ai prezentat, chestia aia e de-a dreptul lux.
  am văzut cândva o garsonieră confort 3 în bucurești, avea o cameră nu prea mare, o nișă în care erau chiuveta și un aragaz, plus 2 dulapuri suspendate și un pic de baie: wc-ul plus chiuveta din care ieșea un maț care era furtunul de duș, adică te dușai în fața chiuvetei, direct…. ăăăă, pe jos, ca să zic așa. dar baia era totuși o încăpere separată de tot restul prin pereți și ușă, nu mai știu exact, dar parcă avea și geam. toată compunerea=17 mp.
  ah, avea ușă spre palierul blocului și un spațiu cât un preș de ușă care se voia hol.
  10 min pe jos de metrou brâncoveanu, 29.000 euro la vânzare, în 2008, vara, înainte să lovească criza.
  față de ce prezinți pare aproape decent. 🙂

  La mulți ani blogului!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: