Hai Metaloglobus!

Trebuie să mărturisesc că am o dependență: de când am vizitat prima dată forumul de mămici britanice Mumsnet în pandemie, mă întorc la el ocazional, deși n-am fost, nu sunt și nu voi fi mămică. Mă întorc, poate, ca să aflu ce mai zic și gândesc oamenii cu familie tradițională, ipotecă, rate, cățel, purcel și valori solide, pe scurt- oamenii normali, diferiți de mine. Ieri am găsit în secțiunea SEN (Sunt Eu Nerezonabilă?) jelania unei femei care își botezase proaspătul bebe mascul după bunică-su, și era siderată de comentariile nepoliticoase cu care alți oameni au găsit de cuviință să critice numele ales. Dacă se aștepta la empatie din partea altor mame, s-a înșelat amarnic, pentru că reacțiile, întinse pe 20 pagini, au fost cam astea:

Încerc să fiu amabilă, dar cred că ți-ai dat și tu seama că ți-o cam cauți dacă îi pui copilului numele ăla?

Nu, NU. Pur și simplu nu.

Trebuia să te aștepți că numele ăla pentru un bebeluș o să fie controversat. Personal, nu-mi place deloc.

Orice om are dreptul să-și boteze copilul cum vrea, sunt de acord, și dacă ție ți-a plăcut numele ăsta pentru că ai rude cu numele ăsta, e alegerea ta, dar (cu toată toleranța posibilă) nu ți-a dat prin cap că oamenii or să fie răi cu copilul din cauza numelui? Nu era mai bine să fie al doilea nume, măcar?


Te rog, schimbă-i numele copilului. N-o să-i placă deloc când o să crească și o să afle că a fost botezat după bunică-su. Crede-mă, pe mine m-au botezat după bunica și îmi urăsc numele hidos, detest să mă întrebe cineva cum mă cheamă.

Cred că ai fost prea optimistă când ți-ai imaginat că lumea n-o să aibă nici o reacție la numele ăla. Realist vorbind, tu și copilul tău o să aveți parte de multe reacții d-astea de acum înainte.

Îmi pare rău să-ți spun că multă lume va face mișto de numele copilului, dar știai asta deja când te-ai hotărât să îi dai un nume “diferit” de toată lumea.

Încerc să fiu imparțială dar…pe bune? Alt nume n-ai găsit?

Nu-mi vine să cred că ți-ai botezat copilul așa. Scuze. [Multe emoji cu râsete]

Nu e doar un nume care nu e la modă, e uncool chiar și în comparație cu alte nume de pe vremea când era la modă!

Poate pe tine te umple de mândrie când te gândești cât s-ar fi bucurat bunicul, dar angajatorii care vor râde la vederea numelui de pe CV-ul fiului tău vor fi de altă părere. S-au făcut multe studii care arată că numele unei persoane îi poate afecta perspectivele de angajare, relațiile sociale, etcetera.

Și tot așa. Cum îl chema pe copilul în cauză?

Brian.

Am cunoscut odată aci în Anglia o fetiță pe care mă-sa o botezase Caleesi, scris exact așa, și m-am abținut cu greu de la râs isteric. Așa se întâmplă când iei decizii pe baza unui serial teve, înainte să se termine serialul. Dar ce mama dracului e în neregulă cu numele Brian? E un nume absolut normal.

Problema din ce înțeleg e că nu e suficient de normal. Adicătelea era popular în anii 70 dar nu mai sunt mulți copii cu numele ăsta acum. Și e foarte important ca atunci când strigi odrasla la părculețul cu leagăne să vină alți cinșpe, altfel se cheamă că încerci să ieși în evidență. În Anglia, ieșitul în evidență e pentru clasele muncitoare sau pentru milionari americani țipători. Oamenii cu bun-simț din clasa de mijloc au în 2021 numai bebeluși care se numesc Harry, Noah sau Oliver. Ăia care n-au gust și primesc ajutoare sociale, în schimb, au fetițe pe care le cheamă Chardonnay, sau Caylee scris într-una din cele 25 posibile ortografii:

 • Kaylee
 • Kayleigh
 • Kayley
 • Kay-Lee
 • Kailey
 • Caleigh

Ceea ce mă face să reflectez la procesul de a denumi o ființă umană. Mă întreb la ce se gândește lumea când alege un nume, ce vezi în proiectoru’ minții? Copilul ăla mic și drăguț, copilul ăla ca adult, copilul ăla ca star de cinema sau prim-ministru, alți oameni pe care i-ai cunoscut și-i chema la fel și ți-au fost simpatici? Și cum se pornesc modele astea cu numele? De ce jumate din populația României are o fetiță pe nume Ilinca în ultimii ani, de exemplu? De ce pe vremea mea nu puteai să azvârli o pisică moartă nicăieri fără să lovești un Alexandru/Alexandra sau Andrei/Andreea?

Trebuie să menționez, dacă n-am mai zis, că eu sunt foarte mulțumită de “Nadia”, mi se potrivește. E suficient de rar cât să fie interesant dar nu ridicol, oarecum internațional, dar ușor de scris și de citit. Ceea ce desigur nu i-a împiedicat pe englezoi să-mi pocească numele în fel și chip de-a lungul anilor:

 • Nadine (foarte des, iar cineva chiar mi-a sugerat să-mi schimb “numele social” în Nadine, că “e mai comod pentru alți oameni”)
 • Nadria
 • Nardia (UN AN ÎNTREG în toate emailurile de la un anumit coleg de serviciu)
 • Nadiu
 • Nadir (sinonime oferite de dicționarul Merriam-Webster pentru cuvântul ăsta în engleză: bottom, rock bottom, zero. MERSI MULT CE POT SĂ ZIC)

Pentru că numele contează pe lumea asta, am hotărât că de acum înainte nu voi mai ține cu echipa de fotbal Steaua București (care oricum nu mai există) ci cu FC Metaloglobus București. Când zici Metaloglobus, parcă vezi un roboțel dintr-un film retrofuturist, a nu se confunda cu Minitehnicus dar tot din zona aia: lucios-cromat și țeapăn, cu antenuțe și butoane peste tot, un simbol al anilor 2000 imaginat în 1956.

Hai Metaloglobus!

8 gânduri despre „Hai Metaloglobus!”

 1. 1. Bravo, Narnia! Nota 1.00!

  2. N-am să fiu atât de arogant încât să cred că încă nu ai aflat de pe alte site-uri decât Merriam-Webster ce e aia Nadir, ci am să presupun că ai vrut să-i tragi o săpuneală dicționarului, tratament binemeritat cu care sunt perfect de acord.

  3. Ba există, cum să nu existe. Se numește CSA Steaua București. The real one. Steluța. Cea Care Nu Este fcsb. Joacă în liga a 3-a și a avut meci ieri cu Mostiștea Ulmu.

  1. Eh, cu CSA vs FCSB, nu stiu ce sa zic, odata ce s-a produs diviziunea mitotica si se discuta la nivel de entitate juridica io mi-am pierdut interesul. E o chestiune aproape filozofica daca brandul si palmaresul sunt echipa ori ba.

   Din intamplare am cunoscut pe cineva cu numele Nadir. I se potriveste numele foarte bine.

 2. ce mama naibii e în neregulă cu Brian?!
  după toate reacțiile alea mă așteptam la Demostene sau Attila sau Alioșa sau Gheorghe sau vreun nume armenesc (știu un puști botezat cu numele bunicului său armean, l-am întâlnit când avea vreo 4-5 ani și l-am reîntâlnit cca 10 ani mai târziu, nu părea traumatizat de mișto-uri) sau al vreunui popor din partea asiatică a maicii Rusii… dar Brian?!
  pt românca de mine sună destul de englezesc.

  am avut cândva pt foarte puțin timp un coleg pe nume Nizar. într-o zi m-a sunat în timp ce eram la bunică-mea, care a văzut N, Z și R pe ecran și a răspuns crezând că e frate-meu, care și el are N, Z și R în prenumele pe care îl folosește, dar în altă ordine și cu mai multe litere pe lângă. 🙂 a urmat un moment ciudățel. 🙂

  ps. mie mi se par ușor săriți de pe fix părinții care-și botează copiii cu diminutive (Ionuț a intrat atât de mult în uz că nu mai miră pe nimeni): Ionel, Neluțu, Bogdănel, Mihăiță, d-astea. ca prenume oficiale, de buletin, pt niște copilași care au șanse mari să ajungă moși. moș Bogdănel. 🙂 am întâlnit un caz care avea ca nume de familie un prenume foarte clasic iar ca prenume două diminutive ale numelui de familie, i-am plâns de milă omului, sincer.

  1. Ah, da, diminutivele. Irinel, de exemplu, denota ticneala clara din partea parintilor. Orice Irinel mai varstnic de 3 ani e o fiinta ridicola.

   In UK se afla in topul celor mai populare nume pentru baieti momentan diminutivute ca Freddie, Alfie, Archie, Frankie si altele asemenea. In mintea mea, Freddie si Archie nu pot fi decat copii in scutece. Frankie e nume de gangster. Alfie e Jude Law, macar atat.

 3. Ion Ion Țiriac. De ce? Omul nu pare prost și nici balbait. De ce și-ar boteza cineva copilul Ion Ion? Nepotul e Ion Ion Ion Țiriac? Cu Archie nu ai ce căuta în Germania, e ca și cum te-ar chema Curuleț.

  1. Al meu era Ion Neluțu Ioneluș.
   Si da, Ion Ion Popescu/Țiriac tot țicneală mi se pare că denotă.

 4. numele tau e prescurtare de la numele rusesc nadejda, asa cum e tania de la tatiana. Rusii au prescurtari la mai toate numele.

Comentariile sunt închise.