Nu mai am nimic de spus despre pandemie

Ce mai e de zis? Nimic. Așa că nu zic nimic, evident. Doar atât.

1 din 445

…oameni din UK au murit deja din cauza Covidului, deși nici măcar nu s-a infectat toată populația și unii încă mai încearcă să ne convingă că mortalitatea bolii e 0.0000001 la sută sau ceva de genu’.

Asimptotic

Se zice asimptomatic, prieteni din lumea întreagă, ASIMPTOMATIC. Pentru numele lui Yoda, m-ați căpiat cu malapropismul ăsta. Dacă e un cuvânt prea lung ziceți pur și simplu “mă simt bine” sau “n-am nici pe dracu’”.

AstraZeneca

La început vaccinul ăsta se numea Vaccinul Oxford, sau ocazional Vaccinul Oxford/AstraZeneca, producție originală britanică, dovadă incontestabilă a superiorității britanice în medicină și știință, mai ales în fața pămpălăilor ăia din UE de care am divorțat cu atâta cântec. Acum că produsului i s-au găsit niscaiva bube-n cap, în presă și-n gura politicienilor a devenit AstraZeneca și-atât, metamorfoza s-a petrecut pe nesimțite.

Uite ce e. Suntem cam răsfățați, dacă AZ ar fi fost unicul vaccin Covid inventat ni s-ar fi părut mană cerească. Dar e adevărat și că metoda științifică se bazează pe schimbat părerea când primești informații noi, nu pe credință inflexibilă ca-n Doamne Doamne. Personal m-am plictisit câte tâmpenii am auzit pe-aici în ultimele săptămâni, pe măsură ce sistemele sanitare din alte țări manifestau dubii despre Astra (aka Oxford!). Cică ăia din UE sunt invidioși pe noi că suntem așa de deștepți, frumoși și vaccinați și vor să ne distrugă, e o datorie patriotică să negăm că ar fi vreo problemă.

Onest vorbind AZ nu sunt la primul tărăboi, ba au încurcat dozajul în testele clinice (fără să-și informeze voluntarii), ba au greșit cifrele de eficiență raportate, nu trebuie să fii neapărat Diana Șoșoacă ca să-i privești cu nițeluș scepticism. Guvernul UK a belit cocoșul așa de rău cu epidemia încât sunt motivați și chiar oarecum obligați să termine cât mai rapid singura chestie care le-a ieșit relativ OK, adică campania de vaccinare, și să măture orice inconveniente sub preș- iarăși, nu trebuie să fii Șoșoacă să n-ai încredere maximă în ce spun ei. Nimic nu e numai alb, sau numai negru. Dacă locuiți în Australia, e rezonabil să nu vă înghesuiți la injecția asta acum. Noi în Europa suntem în rahat și nu prea avem încotro, raportul riscuri/beneficiu rămâne pro vaccinuri.

Distanțare socială

Am văzut o groază de poze pe Feisbuc cu români zâmbăreți obraz la obraz prin cârciumi și restaurante. Unii dintre ei scriu după aceea postări lungi despre cum au făcut tot posibilul să evite Covidul și tot au luat Covid. Cel mai interesant mi s-a părut un tip care zicea că nu înțelege cum s-a contaminat dacă toată săptămâna n-a pupat și luat în brațe decât vreo 16 prieteni.

Libertate

Multe guverne au folosit epidemia ca pretext pentru flexarea unor mușchi autoritariști și implementarea unor măsuri cretine (ideea francofonă cu stingerea de la ora 6, ca să se bulucească lumea numai la anumite ore, mi se pare o stupizenie totală). Asta nu e o chestie inventată de conspiraționiști din păcate.

Pe de altă parte, ca să filozofăm ieftin: sunt oarecum amuzată că libertatea ideală înseamnă pentru atât de mulți să trăiască “exact ca înainte”. Societatea are o gamă largă de constrângeri și reguli opresive, doar că sunt constrângeri cu care ne-am obișnuit și le acceptăm ca și cum ar fi legi ale naturii. Dintre ele, cea mai supărătoare pentru mine e obligația de a irosi 8-10 ore din zi ca să acumulez numere imaginare într-un computer și astfel să am dreptul să mănânc și să nu dorm pe stradă. Când eram mică libertatea era de asemenea limitată de obligația de a irosi 6-7 ore din zi învățând lucruri pe care să le uit apoi în proporție de 95%, înconjurată de oameni care se purtau oribil cu mine și m-au traumatizat forevăr. Nu cred că m-am simțit liberă cu adevărat mai mult de 2% din viață în total, iar dacă voi, oamenii „normali”, vă simțiți liberi trebăluind și consumând, pentru mine e o adevărată revelație.

MENTAL HEALTH

Folosit într-o propoziție: THIS COVID LOCKDOWN IS CAUSING ME MENTAL HEALTH. No comment.

Propagandă

Ca om care a studiat jurnalism și înțelege cât de cât cum funcționează mass-media mi-e o rușine profundă că am studiat jurnalism. Pe tot parcursul pandemiei toată presa a făcut o propagandă deșănțată în favoarea intereselor guvernamentale, de pildă ideea că “Școlile sunt safe” înainte de sărbătorile de iarnă când în viața reală copiii de gimnaziu erau cel mai infectat și transmițător segment al populației. Acum, pentru că magnații proprietari de clădiri de birouri în centru pierd bani, tot apar articole sentimentaloide despre cât de minunat e să te înghesui în metrou ca să mergi la birou, deși majoritatea oamenilor care lucrau la birouri vor să muncească de acasă în continuare. E jenibil.

Cam atât momentan, e clar că nu am absolut nimic de zis despre subiect.

3 gânduri despre „Nu mai am nimic de spus despre pandemie”

 1. Apropos de ăla cu 16 prieteni, mi-a răsărit în memorie o foarte veche campanie/reclamă la prezervative. Începutul anilor ’90 veche.
  Se cuplau un el și o ea și discutau dacă să o facă cu sau fără prezervativ. „Am avut doar 2 iubiți, relații de lungă durată” „am fost cu 3 tipe, ani de zile cu fiecare „, dar începeau să-și pună problema cu câți și câte fuseseră foștii lor înainte de ei. Și ieșea ditai cârnatul.
  Bineînțeles, totul construit numai din aluzii și vorbe cu subînțeles că altfel n-ar fi ajuns pe post. Era ’91, ’92 maxim. Am socotit așa pt eram încă destul de mică să nu pricep imediat la ce se referă, am înțeles câțiva ani mai târziu.

  1. In scoala unde a lucrat Gogu in Londra (poate si in altele) se facea un exercitiu de educatie sexuala in care elevii aveau fiecare un paharut cu apa si faceau ‘schimb de lichide’, la inceput doar unul dintre ei e ‘infectat’ cu un colorant care nu se vede decat cu o lanterna speciala, la sfarsit se pun toate paharutele sub lanterna ca sa se constate cat s-a raspandit infectia initiala.

   In ce priveste reclamele la prezervative eu mi-o amintesc cel mai bine pe aia in care un copil se tavaleste pe jos in supermarket strigand „Je veux les bonbons!”

 2. Acum citesc că în UK sunt programări la consultații și de peste 5 ani din cauza pandemiei. Și că dintre cei vindecați unul din trei se reîntoarce în spital cu alte afecțiuni legate de corona dupa câteva luni.

Comentariile sunt închise.