Alte scrisori de la vecina mea

Întrerupem programul de pandemie ca să împărtășesc cu dumneavoastră aceste scrisori care mi-au fost lăsate în cutia poștală de vecina de la apartamentul 1*:

23 Aprilie 2020

Dragi rezidenți ai imobilului din strada Pacienții nr 11 bis**,

Așa cum anticipasem, problema capacității tomberoanelor s-a agravat de când ne aflăm în carantină. E clar că unii dintre rezidenți fac eforturi pentru a maximiza spațiul disponibil, alții, însă, încă nu procedează astfel! Eu mă duc în fiecare zi la tomberoane să aplatizez cutii de carton și ambalaje de plastic ale căror proprietari nu s-au deranjat să facă asta, și rearanjez gunoiul astfel încât să avem mai mult spațiu. Tomberoanele sunt totuși pline-ochi când vin gunoierii după ele, așa că dacă nu aș fi făcut eu treaba asta ar fi dat pe dinafară cu mult dinainte de ziua ridicării gunoiului.

Totuși, nu mă plătește nimeni să am grijă de acest imobil și nu doresc să mă contaminez cu COVID-19 atingând gunoaiele altora! Se poate ca rezidenții care nu fac eforturi să se străduiască mai mult?

De când locuiesc în această clădire, au fost numai două ocazii când am încetat să mai fiu monitorul tomberoanelor. În ambele cazuri, în câteva săptămâni totul era un dezastru iar în câteva luni tomberoanele ajunseseră într-o stare dezgustătoare, cu o grămadă de gunoi pe jos în jurul lor și muște bâzâind deasupra grămezii. Prima dată, am cedat și am curățat tot eu! A doua oară, situația era atât de gravă încât a trebuit să plătim pe cineva să facă curățenie. Dacă voi înceta să mai fiu monitorul tomberoanelor – și sunt din ce în ce mai tentată să renunț!- este foarte probabil că dezastrul se va repeta și nu am de gând să-mi mai asum responsabilitatea pentru rezolvarea problemei.

Vă mulțumesc

Aristița de la apartamentul 1

După câteva zile, mi-a înghețat sângele în vine să găsesc o misivă personalizată:

27 Aprilie 2020

Dragă Nadia,

În această dimineață am găsit unul dintre tomberoanele pentru reciclabilele din carton plin ochi cu rămășițele unei sau mai multor cutii de carton mari care fuseseră rupte în bucăți mari în mod neglijent și apoi îndesate în tomberon. Pe o parte a cutiei se afla o etichetă cu numele tău pe ea! Am scos bucățile din tomberon și am petrecut cam zece minute aplatizându-le în mod corect: punându-le pe asfalt și călcând pe ele, apoi am reintrodus bucățile pe marginile tomberonului astfel încât să ocupe mai puțin spațiu.

De-a lungul timpului, am mai găsit în tomberon cutii de carton cu numele tău pe ele care nu fuseseră aplatizate deloc! Poți, te rog, să încerci să cooperezi și să le aplatizezi cum trebuie, apoi să introduci bucățile pe margini în tomberon ca să ocupe mai puțin loc? Tomberonul pentru carton nu va fi golit iarăși decât peste nouă zile, timp în care opt apartamente trebuie să îl folosească. Așa cum am precizat în scrisoarea mea de acum câteva zile, cu toții trebuie să facem eforturi să folosim tomberoanele în mod responsabil astfel încât să prevenim dezastru și dezordine. Nu sunt îngrijitoare plătită pentru clădire și nu există nici un motiv pentru care să mă ocup eu de gunoiul altora.

Mulțumesc

Aristița de la apartamentul 1

După cum știe toată lumea, dusul gunoiului e treabă de bărbat, deci, la noi în casă, treaba lui Gogu, prietenul Nadiei. El se jură că a rupt și aplatizat cât a putut, și tind să am mai mare încredere în judecata lui decât într-a Aristiței de la apartamentul 1, dar nici măcar nu voiam să zic asta ci să întreb:

…Am înțeles eu corect? Aristița a scos gunoiul nostru din gunoi și a țopăit pe el în mijlocul străzii, apoi l-a băgat la loc în gunoi și mi-a scris o scrisoare despre asta? E normal așa ceva? Eu nu mă prea pricep la normalitate, fiind destul de anormală de felul meu, dar poate vreun om normal să ofere o evaluare competentă?

De asemenea: oare sunt în pericol să fiu asasinată de Aristița pentru crimele mele tomberonice?

*Pentru alte aventuri ale vecinei, citiți postarea asta.

**Unele nume și date personale au fost schimbate pentru păstrarea anonimității celor implicați. 

UPDATE! A mai venit o scrisoare, de data asta adresată lui Gogu:

29 Aprilie 2020

Dragă Gogu,

Azi dimineață am găsit o cutie pe care o puseseși în tomberon cu eticheta adresei ruptă. Având în vedere că voi sunteți singurii rezidenți cărora le spusesem direct că le-am identificat cutiile după etichetele cu adresa, nu mi-a fost greu să-mi dau seama cine erau vinovații! În plus, mai rămăsese o bucată din etichetă cu numele tău pe ea, atașată.

[În partea de jos a scrisorii printate e o fotografie cu o bucată de hârtie mototolită pe care se vede o parte din numele lui Gogu.]

Știi ce e trist? Anticipasem că exact asta o să faceți. Speram că nu o să-mi confirmați așteptările, dar cu tristețe constat că exact asta e calea pe care ați ales-o.

Nu reușesc să înțeleg de ce nu vreți să cooperați cât de puțin pentru ca această clădire să fie menținută într-o stare decentă- ba chiar se pare că acum aveți sentimente pline de răutate către mine? Dacă doreați să trăiți într-o clădire unde nimănui nu îi pasă de nimic și tomberoanele dau pe dinafară, de ce ați ales-o pe aceasta?

Cu stimă

Aristița de la apartamentul 1

Menționez că noi nu am răspuns absolut nimic la scrisorile anterioare, așa că dialogul Aristiței cu sentimentele noastre de răutate este o chestiune în întregime imaginară. Deja mă simt ca într-un sitcom, sau poate un film de groază?

16 gânduri despre „Alte scrisori de la vecina mea”

 1. Mărturisesc că eu am boala asta a aplatizării cutiilor de carton (și, în general, a cam tuturor containerelor de carton), precum și a sticlelor PET. Cred că mi se trage de la faptul că-s inginer și mi-e teribil de ușor să vizualizez spațiul ”gol” irosit de un container în tomberon, și nu rezist să nu le aplatizez când am ocazia. Ca factor agravant, tomberoanele aparținând clădirii noastre se află în interiorul parcării, cu acces printr-o poartă închisă cu lacăt cu combinație, iar gunoierii locali profită frecvent de circumstanțele astea ca să ne ”sară” în zilele de golire, așa că ne trezim destul de des cu tomberoanele pline. Nu exclud posibilitatea ca în trecut să fi aplatizat și eu câte o cutie cu gabarit depășit aruncată d-ampulea de vreun vecin când am constatat că ocupă degeaba cam o treime din volumul tomberonului ce-ar trebui să ajungă întregii clădiri timp de 2 săptămâni… dar nu-mi amintesc precis… La un moment dat mă bătea chiar gândul să descarc și să printez niște postere cu instrucțiuni de pliere a cutiilor de carton etc., să le laminez și să le lipesc în zona de depozitare… așa, ca… ahem… aducere-aminte pentru vecinii confuzi. M-a calmat nevastă-mea, atenționându-mă amabil că a început să-mi fileze.

  Da, e o pantă alunecoasă către o ură generalizată către toți vecinii ”indolenți”, și încerc să-mi controlez pornirile și să-mi revizuiesc prioritățile. Și respir adânc. Nu lângă tomberoane, evident, că vaca aia de la 5 iar a aruncat carne tocată stricată și mi se-ntorc mațele pe dos.

  Metoda la care am ajuns și la care mă limitez – după oarece exerciții mentale – este ”educă prin exemplu”. Cine se prinde, bine. Cine nu… nu-i treaba mea să le fac educație. Și nu e ca și cum aș fi singurul din clădire care sortează reciclabilele și pliază cartoanele, doar câțiva vecini sunt nesimțiți, restul fac ce trebuie. Plus că sunt destul de conștient că am și eu bubele mele. Dacă se umplu tomberoanele… asta e. Înainte îmi făceam draci, acum sunt mult mai zen, odată ce-am realizat că nu-i, de fapt, problema mea. Dacă pe alții nu-i deranjează, io de ce să mă agit? E spațiul comun în definitiv, fiecare face cât poate.

  Aristița sună oarecum a Tovarășa Aristița, gata oricând să te reclame la Comitet și să-ți scrie o caracterizare la Gazeta de perete pentru devieri de la morala comunistă spre care ne-a îndrumat cu atâta înțelepciune Preaiubitul Fiu al Patriei. Așa că, tovarășă, dacă nu-ți revizui atitudinea, se vor lua măsuri disciplinare.

  Sfatul meu e să discuți direct cu ea (n-am idee cât e de intimidantă… plus covid, care complică interacțiile), dar cu o atitudine cât mai împăciuitoare și empatică. Zi-i că a fost o scăpare, că ai crezut că ai pliat cutia aia dar evident nu, și că pe viitor vei fi muuult mai atentă. Cucoana se plictisește rău, și probabil își tot învârte conspirații prin creier. Sunt convins că odată ce își dă seama că ești și tu om normal la cap și nu ai nici o intenție să destabilizezi capacitatea de colectare a tomberoanelor, o să se calmeze. În cel mai rău caz, o să te vadă ca aliată și o să înceapă să ți se plângă de alții.

  1. Eu nu prea sunt genul care să socializeze cu vecinii nici în vremuri normale, darămite în epidemie. În general îmi place să fiu lăsată în pace și să nu fiu nevoită să interacționez cu oameni pe care nu-i cunosc mai mult decât e absolut necesar. Gogu însă a mai schimbat două vorbe cu ea de-a lungul vremii și pare-se că nici ea nu e prea sociabilă și în general fuge de oameni. Așa că Puntea Dialogurilor sigur nu va fi construită de noi două.

   1. Atunci… Gogu! Cu atât mai mult cu cât, din update reiese că v-a luat în vizor ca inamicii publici nr. 1 (la egalitate). Sau trimiteți-i un răspuns la misivele alea dacă preferi să eviți interacția directă. Dar sub nici o formă nu o lua peste picior, că abia v-o puneți pe cap mai tare. Tipa trebuie să rămână cu impresia că s-a făcut înțeleasă și că voi îi dați dreptate vizavi de problemele de care se plânge.

   2. Acuma nu te supăra dar trebuie să menționez că și tu ai scris mai sus niște gânduri despre gunoiul vecinilor tăi aproape mai lungi ca scrisoarea Aristiței. Părerea mea umilă e că orice om care petrece mai mult de 5 minute pe zi preocupat de gunoiul altora (și nu e gunoier, o meserie foarte onorabilă de altfel) ar putea în loc de asta să tragă aer în piept și să reflecteze dacă așa vrea să-și petreacă timpul limitat pe care îl avem cu toții pe lume.

   3. P.S. Înțeleg oarecum impulsul, că și io eram în școală copilu’ care făcea toate temele și se indigna că alții trăgeau chiulul sau copiau la examene. Dar după o anumită vârstă trebuie să acceptăm că nu putem să ne investim singuri cu autoritatea de a-i obliga pe alții să le pese de aceleași lucruri de care ne pasă nouă, sau să le pese cu aceeași intensitate. Iar încercările agresive și nechemate de a „educa” alt adult au mereu ca rezultat și mai puțin interes sau bunăvoință din partea „țintei” decât la început.

 2. Eu zic sa nu iti faci griji. Nebunii cu adevarat periculosi sunt cei care se comporta normal. Majoritatea ajung politicieni. Vecina ta are ceva probleme psihice dar nu e genul care sa isi omoare vecinii pentru ca nu au sortat gunoiul. Sunt genul de nebuni inofensivi. Boris in schimb e genul de dement pentru care sa iti faci griji. Imi pusesem speranta ca virusul o sa fac o fapta buna cu Boris dar prostul satului s-a vindecat.

  1. Eu nu cred că Boris e dement și nici prost. E un om cu un caracter de căcat, dar asta nu e o boală psihică. Din contră, e o trăsătură foarte larg răspândită printre „normali”.

   1. Am avut un vecin care imi atragea atentia ca masina mea nu e aliniata perfect cu linia demarcatie din parcare sau ca covorul de la intrare e stramb. Nu cred ca era nebun era doar spiritul german. 🙂 In Family Guy era o faza tare cu oamenii care au boala asta, nu mai stiu cum se numeste, ca totul sa fie aliniat perfect sau ordonat. Boris e doar englez, o natie de jigodii.

 3. Eu am auzit asta in mai multe tari: dar de la autoritati sau administratie, nu de la vecini. Eu zic ca e bine daca e de la vecini ca ei nu te amendeaza. Poti sa ai mai multa grija, sau chiar sa initiezi un dialog cu doamna sa vada ca esti de treaba si nu ai facut rau cu intentie(cum sugera cineva mai sus) Un var din Belgia a scos gunoiul pe strada cu o zi inainte ca pleca in concediu si cand s-a intors avea o amenda la posta cu mentiunea ca administratia a trebuit sa desfaca gunoiul, sa scotoceasca in el pana au gasit indiciu al cui era si sa emita amenda. Amenda continea si taxa de gretosenie ca a trebuit sa scotoceasca in gunoi sa il identifice, pe langa amenda de aruncat gunoi pe strada. La fel in Canada, in unele blocuri am auzit situatii unde daca arunci ce nu trebuie vin si ti-l pun in fata usii si iti dau intai avertisment si daca se repeta, amenda. In al meu e ok ca sunt numai studenti si nu ne zice nimeni nimic – doar mesaje educationale cateodata dar tot ma simt prost cand mai citesc cate un mesaj si imi dau seama ca nici eu nu am respectat 100%. De exemplu asta cu pisat cutiile de carton scrie si la noi, dar daca sunt cutii mici, nu le-am pisat ca lumea mereu. Acum ma gandesc sa fiu si eu mai atenta in viitor. Ma bucur ca am citit, sa fiu si eu cetatean mai bun. 🙂

  1. Deci nu știu dacă a fost clar din scrisori dar problema nu e că am arunca ce nu trebuie unde nu trebuie, nu facem asta, ci că nu maximizăm spațiul la standardele Aristiței. Prima înțeleg cum ar putea fi o chestiune de amendă, dar a doua e subiectivă, nouă ni se pare că e destul loc în tomberoane. De asemenea, Aristița nu e vreo autoritate sau administrație, nimeni nu a investit-o cu această responsabilitate, după cum recunoaște chiar ea.

  2. In Duisburg am luat si eu amenda acum 8 ani ca nu am sortat gunoiul dar se dadea pentru tot blocul de care apartinea ghenea de gunoi si se impartea intre locatari. Acum in acelasi cartier stau o anumita etnie din tara de la noi si din Bulgaria, arunca gunoiul direct pe geam. Sunt cam 10-15 mii. Daca vezi poze de acolo te ingrozesti: https://youtu.be/uC6qAnt506w

 4. e clar că nu e chiar normală, dar un anormal diferit de anormalitatea ta. 🙂 anormalitatea e diferită pt fiecare. 🙂

  când m-am mutat la casă nouă, acum cca 10 ani, am primit toată mobila și frigiderul ambalate în cartoane. cantități industriale de cartoane, cartoane groase și zdravene pe care aproape că le-aș fi putut folosi și pe ele pe post de mobilă. pe care le-am tăiat, pentru a le putea transporta la tomberonul dedicat, cu un cutter cât degetul meu arătător; mi-a luat săptămâni. de atunci am dobândit o alergie gravă la „aplatizat” cutii. maximul pe care îl aplatizez sunt cutiile de medicamente. 🙂
  las cutiile lângă tomberon, după ce în prealabil, au fost smotocite de pisic cel puțin 1 lună.
  și sunetul degajat de peturile aplatizate mă calcă pe nervi, așa că nu le aplatizez.

  aș avea și eu probleme cu vecina ta. 🙂

  1. Iti multumesc ca ai venit pentru ca incepusem sa ma simt singurul om din emisfera de Nord care nu abordeaza cu indignare justitiara chestiunea sortarii gunoiului.

 5. Eu cred Aristita se plictiseste ingrozitor, pentru ca daca ar avea ce face sigur ar lasa naibii tomberoanele alea. Pentru ce te-ai apuca sa scormonesti in gunoaie, imi e greu sa inteleg. Iar ca nu e cu toti boii acasa, asta e mai mult decat evident.
  Pe de alta parte, habar n-am care e atitudinea potrivita cu ea (adica aia care sa nu o faca sa te astepte cu un cutter pe hol :D). Pentru ca se pare ca daca o ignori considera ca te razbuni pe ea, iar daca te apuci sa ii raspunzi cred ca ii dai apa la moara.

Comentariile sunt închise.