Vacanță iberică de la A la Z

Traseu: Londra- Bordeaux- Bilbao- Leon- Porto- Coimbra- Lisabona- Santiago de Compostela- A Coruña- San Sebastian- Bordeaux-Londra

Acridotheres cristatellus

Un păsăroi negru moțat care nu părea european și pe care l-am zărit pe lângă mănăstirea Jeronimos din Lisabona. „Ce pasăre e asta?” ne-am întrebat eu și Gogu. Eu mi-am dat seama că nu știu și a doua oară nu m-am mai întrebat, dar Gogu a petrecut următoarele trei săptămâni pe diverse site-uri și forumuri de păsărari încercând să afle cum se numește orătania, și de unde vine, și ce caută în Lisabona. Ei bine, stimați cititori, a aflat, și mi-a pus în vedere să nu care cumva să omit această realizare din relatarea mea blogăristică. De altfel, pasiunea lui Gogu pentru păsări a fost un laitmotiv al acestei vacanțe (vezi de asemenea: Găini).

Bursa din Porto

O clădire de uz birocratic, plină de portrete de birocrați, așadar un obiectiv turistic ideal și reprezentativ pentru Portugalia (vezi articolul anterior).  Turul clădirii a fost condus și explicat de (probabil) un funcționar în pauza de masă, care nu ar fi câștigat concursul Mister Carisma 2019 nici dacă ar fi fost singurul concurent, și care ne mâna de la o cameră la alta cu severitate, ca pe niște capre nărăvașe în căutare de pășune. Printre punctele de interes se numără fostul birou al lui Gustave Eiffel și un salon arăbesc aurit care de fapt e ce și-au imaginat portughezii că e arta arăbească după ce au fost în vizită la Alhambra. Pe pereți au scris în arabă tot felul de chestii care de obicei nu se scriu în arabă, gen „Isus vine” sau „Monarhia portugheză rulz.”

Cabo da Roca

Cel mai vestic punct al Europei. Mi-a zis mama de mică să mă duc în Vest, și uite că m-am dus! Mai vest de atât nici că se putea! Vino să mă vezi, mamă!

Caniculă

Am scăpat de canicula din Anglia călătorind înspre sud. Oarecum ironic ce face haosul schimbărilor climatice din om.

Cel mai sinistru monument din Portugalia

Nu mă pot hotărî dacă e ăsta din Porto, cu un moș îmbrăcat pipăind o fată dezbrăcată (Odă Pedofiliei? Hashtag MeToo?)

sau această mandolină (din Coimbra) care are vagin, mâini și cap de femeie și în rest e o mandolină normală.

Faianță

Orașul Porto este pare-se cunoscut pentru faianța pictată de pe clădiri, în special albastră (azulejo), și pot confirma că faianța se găsește într-adevăr în abundență pe clădirile din Porto. E practic raiul unui cineast român din Noul Val.

Faianță:

Faianță:

Faianță:

FAIANȚĂ:

Până și în camera pensiunii unde stăteam aveam faianță albastră pe pereți.

Ca o artistă ce mă găsesc, pot spune că apreciez faianța albastră a portughezilor pentru calitățile ei estetice. Gogu, în schimb, a fost de altă părere. „Faianța se pune în baie”, a bombănit el. „Când îi văd p-ăștia cu faianța lor peste tot, îmi vine mereu să mă piș.”

Galben

În Lisabona toate lucrurile care contează (clădiri, tramvaie, chioșcuri) sunt galbene: galbene ca untul, ca lămâia, galben-pai, dar mai ales un galben însorit ca gălbenușul de ou. În Lisabona m-am gândit mereu la povestea despre Galben a lui Imants Ziedonis, pentru că sunt cultă. Lisabona ar trebui să patenteze o nuanță de galben-auriu, Galben Lisabona, și să vândă tuburi de acuarele sau guașe Galben Lisabona în magazinele de suveniruri. Mi se pare absurd și dezamăgitor că n-au făcut treaba asta încă.

Găini

Trăiesc cocoțate în copaci într-un parc din Porto. În viața mea n-am mai văzut găini cocoțate în copaci în parc. Gogu a devenit foarte implicat emoțional în aventurile unei găini mici care căzuse din copac și nu prea reușea să se mai urce la loc. „Trebuie să ajut această găină!” a strigat el cu o energie demnă de o cauză mai bună, apoi a petrecut cam juma’ de oră chinuindu-se să ajute găina să se suie la loc în copac. Găina nu se lăsa ajutată, pentru că găinile în general nu prea știu ce e bine pentru ele.

Guggenheim

Muzeul de artă modernă și contemporană Guggenheim e principala atracție turistică din Bilbao. În fața muzeului e un câine înflorit de Jeff Koons, adică de angajații lui Jeff Koons pentru că Jeff Koons nu face nimic el însuși. Eu n-am intrat în muzeu, dar am băut sangria în cafeneaua muzeului, ceea ce e la fel de interesant, ba poate chiar mai ceva.

Capodopera angajaților lui Jeff Koons

John Adams

Al doilea președinte al Americii, John Adams, a vizitat la vremea lui Țara Bască și după aia a scris ceva despre cum bascii și-au păstrat tradițiile și n-au mai inovat nimic de mii de ani. Eu personal m-aș supăra dacă mi-ar zice cineva că nu inovez nimic de când a înțărcat mutul iapa, dar bascilor le-a plăcut așa de mult că i-au făcut lui Adams o statuie cu citatul în buricul orașului Bilbao.

„Marijuana? Hașiș?”

„Bună seara” în portugheza lisaboneză. Răspundeți dând din cap pe laterală, ca oamenii normali când vor să zică nu și ca bulgarii când vor să zică da. În portugheza lisaboneză asta înseamnă „Bună seara și dumneavoastră.”

Pelerinaj

Santiago de Compostela e un loc de renumit pelerinaj catolic, unde zice legenda că se află moaștele nu știu cărui apostol. În zilele noastre, ca să fii recunoscut drept pelerin veritabil, trebuie să mergi pe jos minim 100 km (sau 200 cu bicicleta) și să colecționezi o serie de ștampiluțe de pelerin într-un carnețel de pelerin. La destinație, primești un certificat de pelerin- e ca o vânătoare de comori, sau un joc video. De altfel, am zărit într-unul din nenumăratele magazine cu suveniruri sfinte din Santiago un joc video cu pelerini în plină desfășurare pe un ecran. Nu mă pricep la jocuri video, așa că nu știu dacă e singurul joc de profil, sau există o întreagă serie, Pelerinul VI: Întoarcerea Pelerinului, etcetera.

Pintxos

Tapas basce cu tot felul de drăcovenii greu de identificat în ele, de pildă țipari mititei.

Planificare urbană

O treabă la care bascii par să se priceapă. De pildă, am prins o zi cu 40 de grade în Bilbao (un oraș care pare de altfel foarte locuibil), dar n-a fost insuportabil: erau copaci fix unde trebuia, cișmele fix unde trebuia, am mers pe lângă râu toată ziua și apa nu puțea. Și totul părea foarte curat, lucru remarcabil pentru oameni care au trăit în București și Londra, două orașe destul de împuțite. Sugerez lui Nicu Șordan, dacă mai e în viață și mai încearcă să fie primarul Bucureștiului, să-și angajeze un consilier basc.

Praia da Adraga

Dacă ajungeți vreodată la plaja cu acest nume, musai să mâncați la restaurantul pescăresc de lângă plajă. You’re welcome.

Sare

Portughezii: în sfârșit, o nație care pune din oficiu în mâncare cantitățile industriale de sare adecvate gustului meu.

Vasco da Gama

Mormântul celebrului explorator se află în mănăstirea Jeronimos din Lisabona și se poate vizita gratis. În biserică, un cetățean roagă din când în când turiștii să facă liniște, în mai multe limbi. Silence, please. Silenzio, por favor. Silence, s’il vous plait. Și, ca la școală, se face liniște un pic, apoi zgomotul crește din nou până la următoarea strigare.

Vin de Porto

Foarte bun, da’ ți se urcă la cap de numa-numa.

Cam atât despre o vacanță în care am fost mereu foarte bine dispusă. Poate asta e noua mea personalitate! Poate o să fiu mereu bine dispusă de acum înainte!

Sau, mă rog, să nu exagerăm.

6 gânduri despre „Vacanță iberică de la A la Z”

 1. Am vazut un film horror basc foarte bun. Nu stiam ca fac si filme, e o regiune destul de mica. Sunt singurul popor pur european, resunt suntem „indo”. Si nebunul ala de Saramago a mai scris o carte, la fel de plictisitoare ca si restul, despre constructia unei biserici in Portugalia.

  1. Despre ce era filmul?
   Am vazut si eu un horror basc pe Netflix. Era ceva cu niste diavoli si un fierar care se duce in iad dupa ei la un moment dat. Avea un vibe foarte Danila Prepeleac.

   1. Exact ala e. Si am mai vazut in ultimul timp foarte multe filme horror foarte bune frantuzesti si belgiene. Mult mai ok decat cele americane care au devenit oarecum previzibile. Si unul german, tot pe Netflix cu o vrajitoare din Evul Mediu, iarasi deosebit fata de cele din padurea sfanta.

  2. ”memorialul mănăstirii”? mie mi-a plăcut și eu nu prea am răbdare cu cărți plicticoase. de exemplu, de același Saramago am reușit să mai citesc doar ”toate numele”, care-i destul de mică.

 2. ”un salon arăbesc aurit care de fapt e ce și-au imaginat portughezii că e arta arăbească după ce au fost în vizită la Alhambra. Pe pereți au scris în arabă tot felul de chestii care de obicei nu se scriu în arabă, gen „Isus vine” sau „Monarhia portugheză rulz.”” nu știu de ce, dar felul în care e scrisă fraza asta îmi amintește puțin de frazele lui Terry Pratchet.

Comentariile sunt închise.