Ca la mama acasă

Zilele trecute am fost să cumpăr timbre de la poștă, care poștă se afla într-un magazin cu de toate, și mi-a căzut ochiul pe raftul de „ethnic food”, unde se aflau, printre altele, niște borcane cu bulion din România. „Ia te uită”, m-am gândit eu. „Dar se găsește bulion berechet și la supermarketul obișnuit, bulion italienesc sau ce-o fi, și e mai ieftin. Cine ar da bani în plus pentru bulion adus special din România? Singura diferență e că scrie pe el în românește.”

Dar aia e diferența care contează, evident. Când oamenii plecați văd cuvinte în românește pe o etichetă, pot să se mintă singuri că de fapt n-au plecat nicăieri. Adică îmi dau seama că nu e cine știe ce mare revelație, dar până acum eu nu m-am prea prins și am avut degeaba enșpe discuții în contradictoriu încercând să explic unor compatrioți că obiectiv vorbind mâncarea din UK nu e mai nasoală decât în patrie în nici un caz. Ca de obicei, îmi scapă esențialul, poate pentru că eu n-am simțit niciodată nevoia să mă prefac că n-am plecat nicăieri. Sau poate pentru că sunt un pic extraterestră, și-mi pică fisa mai greu întotdeauna când vine vorba de subtilitățile pământenilor.

Ce e aia „ethnic food” când vine vorba de români, de fapt? (Sau, în limbaj mai politically correct, ca la supermarketul upper-middle-class Waitrose, „world food”.)  Suntem europeni ca și englezoii și nu există multe chestii de mâncat și băut în România care să nu fie prezente într-o variantă echivalentă sau chiar îmbunătățită și-n Marea Britanie. Diferențele principale sunt ceva sortimente de mezeluri și brânzeturi. Poate-ți lipsește țuica făcută-n casă, sau zacusca la borcan, nu știu. Dar per ansamblu, bucătăria românească n-are cine știe ce ingrediente și specialități rare sau exotice. Poți să cumperi și de la Sainsbury’s o varză de pus la murat sau un mălai din care să-ți faci mămăligă la o adică. Propriu-zis nu prea e nevoie de magazin sau raft special românesc.

Să luăm de pildă sucul românesc de mare angajament Frutti Fresh. De 1 decembrie anul ăsta am văzut și băut iarăși Frutti Fresh prima dată după ani de zile, pentru că am vizitat o prietenă care locuiește în Coventry și îl cumpără mereu de la magazinele românești de-acolo. Are același gust de colorant chimic pe care l-a avut întotdeauna. Sucul Frutti Fresh, cu brandurile adiacente gen American Cola, și celelalte imitații românești de Coca-Cola/Fanta/etc există pentru că în România imediat post-comunistă brandurile Coca-Cola & co întâi nu erau deloc, iar când au venit erau cam scumpe- nu? Și după aia am avut mai multă Cola, dar Frutti Freshurile au supraviețuit. Iar acum rolurile s-au inversat: Frutti Fresh a ajuns produsul premium, de import, pentru care oamenii plecați din țară plătesc prețuri premium, deși sunt înconjurați de Coca-Cola și Fanta adevărate, mai ieftine. Iaca ce ironie capitalistă simpatică. (Nu că Fanta adevărată n-ar avea și ea gust de colorant chimic.)  Mă uitam pe site-ul unui magazin românesc din UK și am rămas foarte mirată să aflu că lumea aduce din România la suprapreț inclusiv chestii care n-au cum să fie diferite în vreun fel care să conteze, de exemplu zahăr tos la pachet de un kil. Zahărul e tot zahăr, ce mama mă-sii.

Poate ăsta o fi patriotismu’ ăla pe care eu nu pot să-l pricep. Mai mult obișnuință decât amor intens și spirit de sacrificiu: patriotism e să ai nevoie de un iaurt adus tocmai din România, chiar dacă costă de trei ori mai mult și e expirat, și brandul propriu-zis nu e neapărat românesc ci pur și simplu mai popular în România. E o chestie complet ilogică și, sincer, nițel stupidă, dar înseamnă că oamenii ăștia chiar s-au simțit în largul lor în România dacă vor să o recreeze, iar eu nu mă simt în largul meu nicăieri din principiu, așa că nu pot să fac mișto prea mult.

Plus că vine Brexitul și s-ar putea să fie foamete, caz în care chiar vă rog să-mi trimiteți din România bulion, zahăr și ce mai aveți în plus. În ziare ne sfătuiau să ne facem provizii. Oare bulionul românesc ține mai bine decât ăla din Italia?

9 gânduri despre „Ca la mama acasă”

 1. Ca tot a fost Craciunul, rudele de acasa mi-au trimis carnati ca sa mananc si eu ceva romanesc. Le-am explicat ca aici e patria carnatilor, au fost mirati ca exista lebar, dar Lebar e cuvant german (inseamna ficat). Toate produsele traditionale romanesti de porc sunt germane, romanul din afara Ardealului acum 100 de ani taia porcul si il prajea, mai mult nu. Strabunica venita din Ardeal i-a invatat pe taranii de langa Bucuresti sa faca toba, lebar si carnati ca ei doar prajeau carnea si restul il dadeau la caini iar din sorici faceau opinci. Cam atat cu traditiile romanesti. Iar tuica fac toti, polonezi reusesc sa faca tuica la bloc in Germania, pe aragazul din bucatarie. :-)))))))

  1. Pe mine m-a distrat cand s-a oferit mama sa-mi trimita untul ei preferat irlandez, ca poate nu se gaseste unt bun in UK. I-am explicat ca sunt mai aproape geografic de Irlanda aici decat in Romania, de unde rezulta o gama mai larga de unturi irlandeze disponibile la botul calului.

 2. eu știam că într-o vreme frutti fresh era cumpărat de cei cu buget de austeritate (ca să mă exprim eufemistic), dar în ultimii ani când tot felul de lanțuri de supermarketuri și alte marketuri cu produse din gama proprie la același nivel de preț sau mai jos au ajuns aproape pe oriunde aproape n-am mai văzut frutti fresh.
  cum naiba să alegi de bună voie să cumperi frutti-ul vieții în străinezia?!

  1. Je ne sais pas. Si frutti fresh ca frutti fresh, dar american cola din aceeasi familie de produse e cea mai oribila cola pe care am baut-o in viata mea.

   1. frutti fresh, american cola parcă sunt sucuri d-alea la TEC. nu știu dacă-ți amintești, poate ești prea tânără, dar imediat după revoluție apăruseră niște chioșcuri cu ”dozatoare” cu sucuri la pahar. parcă TEC le zicea. de câte ori am fost în situația să beau frutti fresh și altele din gamă îmi aminteau de alea.

   2. Imi amintesc, dar n-am baut, n-aveam voie. Sucurile de la dozator faceau parte din categoria chestiilor despre care maica-mea era de parere ca prezinta risc mare de otravire/toxiinfectie, alaturi de inghetata la dozator, vata de zahar, si in general orice fel de street food/snack.

Comentariile sunt închise.