Nadia la școala de șoferi, episodul 4

Dacă printre cei doi cititori și jumătate se află oameni care nu erau cititorii Nadiei acum unșpe ani, sau pur și simplu oameni care nu se gândesc zi și noapte la blogul Nadiei ca să și-l graveze în memorie, ei se vor întreba: stai, deja episodul 4? Unde sunt episoadele unu, doi și trei?

Ei bine, ele au fost scrise în 2007, când Nadia era foarte tânără și acțiunea se petrecea în România, cu doi instructori masculi (primul dintre ei destul de traumatizat de interacțiunea cu Nadia), o Dacie veche și un Citroen C3. Deznodământul, la vremea aceea, a fost că Nadia a terminat lecțiile pe care le plătise și tot nu ținea mașina dreaptă, așa că de examen nici nu putea fi vorba, dar nici bani de alte lecții nu mai erau. Iată-ne acum în anno domini 2018, când instructoarea e o femeie posibil mai tânără decât Nadia și acțiunea se petrece în altă țară unde totul e invers, inclusiv condusul.

A, și mașina e un Mini automat. Așadar, la întrebarea legendarei artiste Andreea Bălan: „Cum e cu schimbătorul, știi cum se apucă?” eu, personal, răspund: „Nu, nu știu, ȘI NICI NU MĂ INTERESEAZĂ, Andreea Bălan, vino alături de noi în sec. 21 în care vitezele nu mai trebuie schimbate.” Iar ăsta e un fel mai arogant de a spune că m-am hotărât să încerc pe automată de data asta pentru că era clar că pe manuală nu e nici o speranță. Trei pedale erau prea multe, să-ți dai seama când să schimbi viteza e prea subtil („îți spune mașina”, îmi ziceau instructorii, și mai târziu Gogu. A dracului mașină care mie nu-mi spunea nimic, acum trebuie să înțeleg limba motoarelor sau ce?). Cu mașina automată e simplu, nu? Nu?

****

Instructoarea: Draga mea, acum ne ajustăm oglinzile, da? La mașina asta oglinzile se ajustează cu un joystick. Aranjează-ți, deci, oglinda din stânga în sus un pic, ca să vezi drumul, cerul și un pic din mașină.

Nadia: (butonează joystickul)

Instructoarea: În sus.

Nadia: (butonează joystickul)

Instructoarea: În sus.

Nadia: (disperată, butonează joystickul) Nu apare cerul deloc! (pauză) Stai, care e susul la joystickul ăsta?

Instructoarea: În partea de sus.

****

Instructoarea: Tot ce trebuie să faci e să te uiți unde vrei tu să meargă mașina, draga mea, și s-o duci într-acolo. Adică să simți unde se duce mașina. E ca pe bicicletă.

Nadia: Nu știu să merg pe bicicletă.

Instructoarea: Ah. De fapt, nici eu.

(Pauză descurajată, Nadia și instructoarea tac)

Instructoarea: E ca la cumpărături, atunci. Știi să împingi un coș de cumpărături, nu?

****

Instructoarea: Să o luăm un pic înspre dreapta, ca să nu lovim mașina asta parcată, da? Nu, nu e nevoie să frânezi, draga mea. De ce-ai frânat? Acum trecem peste intersecția asta, dar avem prioritate, și mașina din partea aia ne lasă, deci continuăm înainte…deci nu e nevoie să frânezi nici acum. Acum facem stânga. Semnalizăm, ne asigurăm, dă de volan în stânga…nu, nu trebuie se frânezi. De ce frânezi, dragă? Și vezi că intrăm în bordura din stânga, de ce tragi mereu volanul spre stânga?

Nadia 2007 stătea cu piciorul pe accelerație tot timpul, mai ales când nu era cazul. Nadia 2018, mai anxioasă și mioapă, stă cu piciorul pe frână. Nadia 2007 trăgea mereu volanul spre dreapta, Nadia 2018 trage spre stânga. De fapt, e normal: aici suntem în Țara lui Cănuță Om Sucit, unde totul e dandăratelea.

****

Instructoarea: Ei, cum ți s-a părut prima lecție?

Nadia: Mașina e prietenoasă dar eu mă tot încurc în ce mișcări trebuie să fac din mâini și din picioare repede și unde să mă uit…

Instructoarea: E normal la început. O să vezi, cu timpul mișcările astea o să-ți vină natural, din instinct, automat, fără ezitare! Eu sunt convinsă că așa o să fie.

Nadia zâmbește cu jumătate de gură.  Așa zicea și instructorul dinainte- când am început lecțiile. După aia i-a mai trecut convingerea.

-va urma, probabil!-

5 gânduri despre „Nadia la școala de șoferi, episodul 4”

  1. superb. astept continuarea. imi aduce aminte de primele ore de scoala de soferi. a trecut timpul si am invatat cate un pic. de la tinut volanul drept pana la a face previziuni live asupra ceea ce cred ca vor face soferii din traffic din imediata apropiere. unii sofeaza din placere altii de nevoie. e loc pentru toti pe sosea. 😁. succes.

  2. Instructorul meu citea ziarul in timp ce conduceam, mare minune ca nu am omorat pe cineva. Era iarna, polei si zapada.

      1. Nu cred, ce ma dispera cu adevarat era ca imi citea din articole si imi punea tot felul de intrebari, citea tot felul de porcarii de la vremea aia, tabloide si ziare de scandal, unele foarte ciudate, era la moda atunci „Infractoarea”.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: