Vacanță în Anglia de la A la Z

În fragedă pruncie și tinerețe, tot ce-mi doream era să văd și eu Altă Țară într-o vacanță, dorință care mi s-a îndeplinit abia la 21 ani (și era tot o țară din fostul bloc sovietic). Acum că locuiesc în Altă Țară, aș vrea să plec în vacanță în Altă Altă Țară. Și totuși, în general am rămas în UK, ca de pildă în vara asta, în care m-am plimbat pe scurt în Cornwall și foarte pe scurt în alte locuri. Iată câteva repere, în ordine alfabetică:

Bere

Berea din Cornwall e satisfăcătoare, în special aia neagră.

Ceai cu smântână cu guguloaie

Ceaiul cu smântână cu guguloaie e o specialitate cornwaleză sau devoniană dar mai ales englezească. Ingredientele sunt, după cum urmează: ceai -care se bea englezește cu lapte, desigur-, apoi chifluțe dulci, gem de căpșuni sau zmeură, smântână cu guguloaie. Procedeul de preparare este după cum urmează: se taie chifluța dulce în două jumătăți, apoi se ung ambele jumătăți cu gem, apoi peste gem se trântește o pleașcă zdravănă de smântână cu guguloaie. Apoi se bagă chifluța în gură și se bea ceai ca să alunece mai ușor, dar asta nu cred că trebuie să mai explic. Mi s-a spus că e o blasfemie groaznică să pui smântâna pe chifluță înaintea gemului și că o să mi se refuze cetățenia britanică dacă fac așa ceva. Am consumat, e bun, deși smântâna cu guguloaie miroase cam strident a vacă.

Cornwall

O regiune a Marii Britanii care încearcă foarte tare să fie o Rivieră Franceză ceva mai răcoroasă. Palmierii semi-uscați plantați dampulea abundă în stațiuni. Spre deosebire de mlaștina uriașă din Norfolk, peisajul e de interes, cu varii stânci și golfulețe mișto, când nu e ceață prea groasă ca să le vezi.

Design

Am stat la o pensiune foarte design în Cornwall. Pe perete, în sala de mese, era un ceas care merge invers, pe tavan un candelabru făcut din pahare. Meniul era scris cu magneți de frigider pe o bucată de furgonetă Volkswagen. Am mâncat cereale dintr-un bol în formă de U în care laptele și cerealele se clătinau mereu pe marginea unei catastrofe. În cameră, în loc de șifonier, aveam un seif metalic care se deschidea numai când voia el, iar oglinda părea făcută din scrumiere de tablă călcate cu mașina și sudate una de alta. Lumina din baie se aprindea și stingea singură la intervale greu de stabilit, mai ales în timp ce făceam eu duș. Pe scurt, ce vreau să zic e: designeri inovatori ai planetei, aveți multe păcate pentru care o să plătiți într-o zi. Și totuși, cu atâta avangardism, micul dejun se servea tot la o oră la care eu nu vreau să fiu trează în vacanță. Oameni care ați instituit trezitul devreme pretutindeni, și voi aveți multe păcate de ispășit.

Magie

Eu și Gogu suntem pasionați de muzee mici și ciudate găsite la mama naibii, dintre care regele neîncoronat rămâne până acu Muzeul Telegrafului din Kirkwall. Orășelul Boscastle din Cornwall are un muzeu al Vrăjitoriei și Magiei care m-a dezamăgit prin faptul că nu pot face mișto de el pentru că e de fapt foarte bine făcut. Mi-am dat seama că dacă aș fi trăit mai demult, așa țicnită și antisociabilă cum sunt, aș fi fost clar arsă pe rug ca vrăjitoare în vremurile când orice vecin care nu ți-era simpatic putea fi ars pe rug ca vrăjitoare. Deși nu e clar dacă aș fi fost nevinovată: în toate poveștile mi s-au părut mereu mai interesanți ăia răi decât ăia buni, așa că demonul cu cap de țap n-ar fi trebuit să mă întrebe de două ori dacă vreau să mă alătur. Mai ales că țapii mi se par niște animale prietenoase, în orice caz mai prietenoși decât pescărușii. (vezi Pescăruși)

Marx

Un individ malefic care se face vinovat de tot ce nu merge bine în lume în zilele noastre, de la corectitudine politică la fluidosexuali, de la tentativa de asasinat a lui Soroș împotriva lui Dragnea la acest mesaj agramat pe care l-am pozat în Bristol:

Totuși, în cimitirul foarte pitoresc Highgate din Londra există nu doar mormântul ci și un monument în cinstea lui Marx, la picioarele căruia turiștii chinezi lasă drept ofrandă ciocolățele chinezești. Mi-am făcut și eu poză cu monumentul, deși eram acolo mai degrabă pentru George Eliot și Douglas Adams. Din păcate, gift shopul nu avea de vânzare Marxrățuște sau Marxursuleți (vezi Shakespeare)- o oportunitate ratată, zic eu.

Pescăruși

Pescărușii sunt pretutindeni și sunt la fel de detestabili oriunde, dar în Cornwall lumea îi ia în serios. La tot pasul ești avertizat de indicatoare să-ți păzești de ei cartofii prăjiți și plăcințica cornwaleză (vezi Plăcințică cornwaleză). Se miră cineva că Daphne du Maurier (care a scris cartea Păsările după care s-a făcut filmul Păsările) locuia în Cornwall? Eu nu mă mir, pescărușii din Cornwall sunt hardcore. Am cunoscut în Cornwall un șoim călător care a pierdut un ochi și un deget în luptă cu un pescăruș, și odată cu ele și curajul de a se mai lupta vreodată cu pescăruși. Acum e traumatizat și locuiește într-un sanctuar pentru păsări de pradă lovite de soartă.

Plăcințica din Cornwall

Plăcințica din Cornwall are formă de semicerc și e un pateu umplut în general cu carne. Trebuie păzit cu vigilență de pescăruși (vezi Pescăruși). Produs tradițional prezent sub formă de jucării și desenuțe în toate magazinele de suveniruri. N-am consumat, nu-mi plac pateurile.

Semnul de la Capătul Pământului

Capătul Pământului e punctul cel mai sud-vestic al Marii Britanii și e marcat de un semn pe care îl poți admira pe gratis numai de la distanță, iar de aproape numai contra cost, CU BANII ÎN AVANS. Semnul de la Capătul Pământului e o afacere de familie, OK? Trebuie să mănânce și gura familiei ăleia ceva. Dacă nu găsești drumul către Semnul de la Capătul Pământului, există semne care te îndreaptă către Semnul de la Capătul Pământului.

Shakespeare

Centrul de informare turistică din Stratford-upon-Avon se numește “Nu numai Shakespeare”. Nu vă lăsați păcăliți: Stratford-upon-Avon este în întregime numai Shakespeare. Aici puteți vizita casa lui Shakespeare, cealaltă casă a lui Shakespeare, casa fiicei lui Shakespeare, casa unui văr de gradul trei al lui Shakespeare, casa omului care îi golea latrina lui Shakespeare, mormântul lui Shakespeare, școala unde a învățat Shakespeare, școala unde NU a învățat Shakespeare, ba chiar și un teren viran pe care a fost cândva (poate) o casă a lui Shakespeare și care acum e un parc cu sculpturi moderniste reprezentând (din ce-am putut zări prin gard) copaci și mingi de vâjhaț. În Stratford poți să bei Shakesbere, să mănânci Shakesînghețată sau să iei în brațe un Shakesursuleț. Șxsprul meu preferat, de departe, au fost însă aceste Shakesrățuște create pentru marea cursă stratfordiană de rățuște de cauciuc. Paranteză: englezii au o pasiune pentru curse acvatice între rățuște din cauciuc, care nu sunt propriu-zis curse din moment ce rățuștele nu sunt vii și se duc unde le duce curentul, dar așa e când ai prea mulți bani și prea mult timp liber: mai faci un Brexit, mai o cursă de rățuște, să iasă divertismentul. Măcar cursele de melci (inventate tot de englezi, cred) se petrec între creaturi oarecum mobile pe cont propriu.

St Ives

St Tropezul Cornwallului și probabil al Marii Britanii în general. 1 din 4 britanici nu face diferența ochiometrică între cele două. Asemănări: dă bine în poză, e plin de galerii de artă unde se vând tablouri cu bărci, n-ai unde să parchezi mașina în vârf de sezon. Deosebiri: mai puține magazine de lux, mai puțini jandarmi celebri.

St Mawes

Un port cornwallez fotogenic și vibrant în care singurul oficiu bancar se închide luna viitoare și veceurile cârciumilor au încă reclame la Fregata din 2001.

Tintagel

Locul unde s-a aflat undeva un castel în care mama regelui Arthur și tatăl regelui Arthur au făcut sex și a rezultat regele Arthur. Poate. Sau, mai degrabă: în Evul Mediu, cineva a răspândit zvonul că acolo au făcut sex părinții  lui Arthur, transformând Tintagel într-unul din exemplele cele mai vechi de fake news. Arthur în sine e un soi de fake news, cred. Plaja din Tintagel e OK și are o peșteră mare. Satul Tintagel are un soi de Arthur Theme House construită în anii 1930 conform fanteziilor unui oarecare dl Puțădesticlă, un milionar excentric pasionat de Arthur. În zilele noastre, casa a fost folosită ca decor pentru filme despre Arthur, devenind astfel un fake news care-și mănâncă singur coada.

Toamna

A venit, tre’ să încep să-mi plănuiesc următoarea vacanță ca să supraviețuiesc.

6 gânduri despre „Vacanță în Anglia de la A la Z”

    1. Cred ca sunt o subdiviziune a sexomarxistilor, dar nu ma pricep foarte bine nici la sex nici la marxisme asa ca nu ma citati pe tema asta.

  1. Am citit pe undeva de curînd că ceasurile alea invers sînt făcute pentru baruri, să le vezi în oglindă.

    1. Atunci e vina lu’ nenea ca nu s-a gandit sa puna si o oglinda in sala de mese. Daca a pus un ceas care merge invers, o bucata de furgoneta volkswagen, un candelabru din pahare, 20 de perechi de ochelari de soare pe o franghie de rufe si tablouri moderniste, era loc si de o oglinda.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: