Nu plângeți pentru noi, cititori The Guardian

Am citit ieri în The Guardian un articol (nu foarte informativ, mai degrabă un soi de perorație scrisă la supărare) care m-a enervat, și acum simt nevoia să scriu și eu propria perorație la supărare. Blogul Nadiei, unde 70% din conținut e format din chestii scrise la nervi!

Mai întâi, citiți-l p-ăla din The Guardian. Nu vă grăbiți, aștept.

Așa.

Întâi, să fie clară o treabă, dacă nu era clară deja: eu nu sunt din aia care vrea să facă străinii să creadă că România e Grădina lu’ Maica Precista. Articolul cu pricina trece în revistă câteva lucruri adevărate și în esență de bun simț: România se zbate în sărăcie, da, și-n corupție, și-ntr-un capitalism postcomunist de tip mafiot, și sistemul medical se prăbușește, și ăla de învățământ, desigur, și în general tinerii pleacă în timp ce ăia rămași îmbătrânesc, așa e, și ăia care pleacă nu se duc tocmai în El Dorado, ci de multe ori îs exploatați și suferă nasol, copiii lor suferă de dorul lor, și experiența emigrantului e uneori foarte tristă.

Bun.

Problema mea nu e cu lucrurile astea, ci cu unghiul de abordare.

E O TRAGEDIE PENTRU PATRIE CĂ TRĂIESC ATÂT DE MULȚI ROMÂNI ÎN UK!

Stai, ce? Asta e tragedia?

Da, asta e! Da! Ce bucurie pentru cititorii The Guardian, care se îndrăgostesc pe loc de această perspectivă, și o îmbrățișează, și o pupă în peste 600 comentarii, căci această perspectivă e un cadou nesperat pentru stânga anti-imigraționistă! (Care, spre deosebire de dreapta anti-imigraționistă, simte nevoia să se mintă singură că e anti-imigrație nu pentru că nu-i plac străinii ci pentru că ÎI PASĂ, DE EI, de străini, de binele lor, de economia țării lor, de progresul și egalitatea claselor oropsite de pretutindeni. Stânga are sentimente, stânga e formată din oameni buni. PROLETARI DIN TOATE ȚĂRILE, UNIȚI-VĂ! DAR DACĂ SE POATE FIECARE LA EL ACASĂ! E ca o petrecere pentru introvertiți!)

Și, subtil-dar-nu-extrem-de-subtil, căpcăunul se dovedește a fi nu sărăcia, sau corupția din România, ci libertatea de mișcare din UE, și, deci, UE.

„Efectul pe care îl are asupra patriei lor plecarea tinerilor deștepți și ambițioși e unul dintre motivele pentru care am votat Brexit!” zice cineva. „Pentru asta am fost zugrăvit drept un rasist ignorant!” (Dar iată, dar iată! Salvarea a fost oferită chiar de un articol scris de o româncă! Aleluia, britanicule care ai votat Brexit. Nu numai că nu ești rasist, dar prin asta ți-ai arătat iubirea față de România! Îți mulțumim! Îți mulțumim!) „E strigător la cer că una din țările cele mai bogate din lume fură doctori calificați etc. din țările sărace. Rușine Eurocraților, au creat un monstru!”

„Sunt de acord, și e adevărat pentru toate grupurile de imigranți din Marea Britanie”, zice altcineva. „Nu ar trebui să le reținem inginerii și doctorii cei mai talentați aici, la noi. Le face rău și lor, și nouă. Mișcarea oamenilor săraci dinspre țările sărace spre alea bogate trebuie inversată”.

INVERSATĂ, băi, vedeți ce frumos zice el? Nu: dați-i afară, trimiteți-i înapoi, ci: mișcarea trebuie inversată. Să ajutăm România!

„Libertatea de mișcare e bună numai pentru angajatorii care beneficiază de forță de muncă ieftină, în timp ce țările de origine sărăcesc și țările-destinație devin supra-aglomerate și au probleme de coeziune socială!”

Noi nu vrem să lovim în imigranți, ci în capitalistul exploatator! Trăiască clasa muncitoare! Cum ajutăm clasa muncitoare? Păi, să le luăm dracului libertatea de mișcare! SO LEFTIE! VERY PROGRESSIVE! MUCH EQUALITARIAN!

În timp ce poate unii din România strigă: DA, DA, AȘA E! Ei de ce nu mănâncă salam cu soia ca noi? Să rămână aici! PATRIA are nevoie de ei!

Bă băeți, bă. Cred că mă ia o migrenă.

OK, să respirăm.

Poate că nu asta a fost intenția autoarei. De fapt, sunt destul de convinsă că nu asta a fost intenția autoarei. Dar volens-nolens, asta a ieșit. Folosirea unor termeni rasiști dezumanizanți eterni și fascinanți (românii pleacă în HOARDE!) nu ajută nici ea.

Unu la mână. The Guardian e un ziar britanic, cu un public predominant britanic. Acest public are cunoștințe puține spre deloc despre contextul politic și geografic al României, oricât ne-am dori noi să fim buricul Pământului, așa că pentru ei sumarul problemelor actuale ale României e foarte puțin relevant fără o investigație largă și săpături elaborate. Un editorial pe această temă care doar menționează varii chestii în treacăt e complet inutil, și singura concluzie interesantă pentru cititorii The Guardian e, cum s-a văzut, „Libertatea de mișcare e rea”. Care e rostul lui, atunci?

Teritoriile românești au fost în sărăcie și în căcat din punct de vedere politic practic de când se știu. Da, deși ne căcăm pe noi cu monarhia noastră mirifică hohenzoleriană și tot românul intelectual a plâns după regele Mihai, cele mai mari răscoale țărănești au avut loc în perioada primului rege care era teoretic unul dintre ăia mai OK, pentru că ȚĂRANII MUREAU NAIBII DE FOAME. Inclusiv în perioada interbelică după care iar se smiorcăie tot intelectualul român care își imaginează că toți am fi fost târâie-brâu intelectuali în baruri în 1920, majoritatea românilor erau săraci lipiți și trăiau în mizerie. După care a venit bineînțeles comunismul în care maică-mea a crescut într-o cocioabă de lut cu 2 cămăruțe minuscule în care se înghesuiau 5 oameni și veceul era o gaură în pământ în curte deși erau la 2 pași de București, și spre sfârșit lumea trăia cu rații ca-n război deși era pace, și le clănțăneau dinții de frig.

E OK, poate nu e vina nimănui. Bogăția n-are treabă cu meritul neapărat. Alte țări sunt poate mai bogate pentru că s-au dus peste alții să-i colonizeze și să fure sau pentru că au avut noroc chior să găsească petrol sau ceva. Nu zic că e vina noastră. Dar asta e realitatea. Mergem spre tot mai rău? E discutabil. Conform statisticilor Eurostat citate în acest articol Euroniuz, sărăcia în România s-a redus per ansamblu de când suntem în UE. Nu mult, ce-i drept, dar s-a redus.

Și oamenii s-au cărat mereu când au putut, în speranța că or să găsească ceva mai bun în altă parte, iar când n-au putut au încercat totuși, și uneori s-au înecat în Dunăre sau au fost împușcați la graniță. Nici asta nu e o chestie nouă. Un site al unei universități din Nemțălandia zice că numai între 1900-1910 s-au cărat un sfert de milion de oameni numai din Transilvania, și numai înspre SUA, ca să nu mai vorbim de restul. Oamenii se cară în draci acum pentru că pot să o facă mai ușor, dar mă îndoiesc că dorul de ducă e o treabă nouă. Și totuși, din articolul ăsta, impresia generală cu care ar rămâne un necunoscător e că suferințele României sunt o chestie recentă, că România e în sărăcie și căcat de azi sau de ieri, eventual de când a aderat la UE, sau de când are libertate de mișcare, cel mult de când s-a prăbușit comunismul. Și că plecarea tinerilor din țară e poate chiar cauza acestor suferințe, sau cel puțin un factor care contribuie la ele în mod decisiv. Și că nu ni s-a năzărit să ne cărăm până nu ne-a oferit UE pe tavă integrarea și libertatea de mișcare. Ceea ce e cel puțin naiv dacă nu chiar iresponsabil.

Doi la mână. Românii care trăiesc în UK sunt o pierdere pentru România! Și-au luat cu ei tinerețea, entuziasmul și puterea de muncă, și idealismul- zice articolul! România are nevoie de ei! Dar stai, ce e România? România e formată din români, altminteri nu există. Iar românii nu sunt resurse abstracte pentru România sau mai știu eu ce, ci ființe umane vii cu nevoi și dorințe și familii, și fiecare dintre ei are o singură viață, și aia scurtă. Titlurile de genul ăsta arată cu degetul înspre oamenii care pleacă, îi acuză în mod subtil, în ochii străinilor, că în loc să pună umărul la bunăstarea patriei își urmează propriul interes, așa cum și noi îi acuzăm de pildă pe refugiați că vin în Europa în loc să fie curajoși și să-și salveze țara sau mai știu eu ce. DE CE NU VREȚI SĂ MÂNCAȚI SALAM CU SOIA? VOI SUNTEȚI TRAGEDIA NOASTRĂ! Iar asta, mă scuzați, dar e bullshit, io personal resping asemenea idei cu toată energia.

Trei la mână. Care e soluția? Ce propunem? Cum oprim oamenii să plece, mai exact? Poate că autoarea vrea să spună că România trebuie să ofere mai mult cetățenilor ei. De fapt, sunt destul de convinsă că asta încearcă să spună. Dar felul în care e scris articolul pune accentul pe beneficiile pentru PATRIE ca structură, iar soluția la care se vor gândi cei mai mulți, mai ales publicul britanic, nu e aia complexă (cum facem România mai mișto?) ci aia simplă: să le luăm românilor libertatea de mișcare. Și cu asta am rezolvat-o, nu? Or să fie nevoiți să își pună energia și idealismul în slujba patriei, patria o s-o ducă mai bine, Marea Britanie o să crească salariile alor ei dacă n-or să mai fie străini să muncească ieftin, și fiecare nație o să fie fericită în pătrățica ei omogenă etnic, forevăr end evăr end evăr end evăr end evăr și acolo or să le rămână tuturor oasele și nimeni n-o să mai vrea să plece nicăieri niciodată. Tot ce stătea între români și fericire era pierderea unui drept. Ups, nu asta era intenția? Păi, asta a ieșit.

Nu toți românii pleacă la mai bine sau își îmbunătățesc viața plecând, e greu să fii emigrant, pentru mulți e poate o povară, poate cei mai mulți și-ar fi dorit să nu fie nevoie să plece. Dar migrația e un comportament de bază a speciei umane. Cum zice englezu’, it’s a feature, not a bug. Oamenii au plecat dintotdeauna dintr-un loc în altul, uneori au căzut din lac în puț, alteori le-a fost mai bine. Locurile din care au plecat s-au schimbat fără ei, alea în care au ajuns s-au schimbat cu ei- în bine, uneori poate și în rău în ambele cazuri, nu neg, dar ambele chestii sunt inevitabile. Culturile umane sunt în continuă transformare și toate vor muri în cele din urmă, se vor naște altele, să încerci să te opui e ca și cum ai încerca să te opui propriei îmbătrâniri sau stingerii soarelui, na c-am dat-o în filozofie, important e că oamenii fac ce cred că trebuie ca să supraviețuiască. Nu poți împiedica în mod semnificativ mișcările de populații umane decât prin violență, arme, închisori, ziduri, și așa mai departe- dar chiar și-așa, dacă motivul plecării e suficient de puternic și nu dispare, gen războiul din Siria, unii se vor arunca cu capul înainte și vor înfrunta orice risc. Iar alții vor dori mereu să plece chiar și fără vreun motiv evident, pentru că dorul de ducă face parte din specia umană. Marea Britanie e o țară relativ prosperă, și totuși milioane de britanici au plecat și de-acolo. Cel puțin 300 de mii de britanici locuiesc în Spania, de pildă.

Poate că România o să dispară în viitorul nu foarte îndepărtat. Eu nu cred, dar e posibil. Românii, însă, vor supraviețui. Da, și noi ăștia din UK. Vă rugăm insistent, însă, nu ne mai ajutați cerând să ni se ia din drepturi. Ne putem lipsi de asemenea ajutor.

Danke schoen.

6 gânduri despre „Nu plângeți pentru noi, cititori The Guardian”

  1. e greu sa aduci tot romanul la un numitor comun. retete inca nu stiu sa se fi inventat inca. dupa cum spuneai, nici cand riscai sa fii impuscat pe granita nu stateau oamenii in tara. e o vina sau un merit, complicat de ales. articolul din Guardian pare a fi mai mult pentru cei in afara problemei, nu cei din sau afara Romaniei. personal sunt din categoria celor plecati, fiecare cu povestea lui. atat de usor poti fi conditionat si manipulat prin educatie si media. la un moment dat unii pleaca. o parte se reintorc. nimic nou.

    1. Da, problema e complexă și are mai multe aspecte, ca să zic așa. Faza e că din câte am observat eu în opt ani acilea, nu e un articol potrivit nici pentru cei din afara problemei. Dacă The Guardian ar investi într-o investigație jurnalistică despre migrație în UE și problemele aferente, aș zice că e o idee foarte bună. Dar în cazul unui articol de opinie ca ăsta, pornești de la premisa că publicul are ceva cunoștințe despre și interes pentru problemă- ceea ce nu cred că e cazul.

  2. Si Germania are o problema demografica, de aceea e asa de permisiva cu emigrantii sau azilantii. Dar cand in uzinele Benz o sa lucreze numai romani, pe poarta fabricii o sa iasa Dacii si nu Mercedesuri. Iar un cartier din Germania locuit majoritari de turci seamana izbitor acum cu unul din Istanbul. Sunt orase din Africa de Sud care arata mai germane sau europene decat cartiere din Duisburg, Amsterdam, Bruxel sau Essen. Nu stiu daca e bine sau rau, dar eu m-am mutat aici pentru ca vreau sa locuiesc in Germania, nu intr-o copie a Damascului, Calcutei sau Istanbulului. Sau cand vecinul polonez se imbata si isi arunca canapeaua pe geam si conationalii lui iti fura masina sau bicicleta, incepi sa te gandesti ca poate esti in tara gresita.

    1. Ok dar aici pornesti de la premisa ca doar alti imigranti au adus cu ei bucati din tara lor de origine si tu nu ai schimbat tara de adoptie in nici un fel- ceea ce e posibil sa fie o premisa eronata 🙂

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: