Sfatul Doctorului (din 1935)

În timp ce mă aflam în insula galeză Anglesey (despre care voi povesti mai multe în zilele ce urmează) și așteptam mâncarea într-un restaurant pe malu’ mării, am răsfoit o carte veche și de demult, oferită de local întru divertisment. Volumul cu pricina, un ghid al bolilor și tratamentelor de tot felul, scris, cică, de medici după ultimul răcnet al științei britanice din 1935, s-a dovedit foarte interesant pentru o ipohondră simultan pasionată de istorie ca mine, și m-am gândit să împărtășesc câteva dintre revelațiile acestei călătorii în timp, în cazul în care vreunul dintre cei 2 cititori și jumătate are nostalgii pentru vremurile de demult, când iarba era mai verde.

În ciuda organizării nițeluș dubioase a cărții (care cataloga simptome și boli de-a valma, cu tumori și pelagră lângă bătături la picior și dureri de cap), am reușit să aflu următoarele:

– doctorii din 1935 aveau deja o abordare științifică asupra dorinței de masturbare, în sensul că o înțelegeau drept o manifestare naturală a hormonilor și nu rezultatul vreunei posedări satanice. Leacul recomandat pentru aceste dorințe era îndrumarea băieților spre alte activități care să le consume energia, precum „înscrierea la cercetași sau construcția de vaporașe de jucărie”. Nu se specifică ce ar fi trebuit să facă fetele, probabil pentru că în 1935 nu se descoperise încă că și ele se masturbează.

-prezervativele și diafragmele vremii erau, pare-se, ineficiente, așa că „Doctorul Modern al Casei” sugerează dublarea protecției contraceptive cu o spălătură vaginală post-coitală cu detergent de spălat pe jos.

-infertilitatea e aproape întotdeauna cauzată de partea feminină (ni se explică), din cauza acidității excesive a vaginului. Soluția pentru această problemă e (bineînțeles) o spălătură vaginală, de data asta cu bicarbonat de sodiu. Spre surprinderea mea eternă, o gugălire rapidă mi-a dezvăluit că acest remediu e încă folosit pe scară largă și în zilele noastre, întru îndeplinirea unei game diverse de obiective. Niște tanti pe un forum internetic de mămici dezbăteau, de pildă, dacă turnatul de bicarbonat în vagin te ajută să concepi un băiat. Altele îl folosesc pur și simplu „pentru curățenie”, „ca să miroasă frumos”. Recunosc că am rămas cu gura căscată.

-isteria e pe lista de boli adevărate, reale și existente ale femeilor, iar hipnoza e menționată drept unul dintre tratamentele posibile.

-fumatul și mestecatul de tutun sunt descrise drept „un obicei în mare parte inofensiv”. Totuși, printr-un mister misterios, cancerul la limbă apare printre cele mai răspândite maladii ale vremii, oare care să fie cauza?

-în toată Marea Britanie era un singur spital care oferea imunizări anti-rabice (în centrul Londrei), dar posibilii pacienți sunt consolați cu ipoteza că nu toate mușcăturile de câini turbați transmit turbare- cum zice românul, om trăi (sau muri, după caz) și om vedea.

-un unguent făcut din mercur și smoală (pe care pacientul, pare-se, și-l poate prepara singur, dacă are ingredientele necesare) e recomandat drept remediul ideal pentru o gamă largă de afecțiuni ale pielii, de la acnee la psoriazis, și se descurcă excelent inclusiv în combaterea cheliei.

-suferinzii de sciatică își pot ameliora singuri durerea la domiciliu, aplicând un fier de călcat pe coapsă (probabil pentru că durerea de sciatică e apoi eclipsată de senzația mai interesantă a unor arsuri de gradul trei)

-cele mai deprimante pasaje sunt alea despre copii, care încă aveau vieți foarte palpitante și-n vest, în ciuda progreselor științifice în desfășurare. În capitolul despre „Paralizie infantilă” (poliomielită), sunt descrise tot felul de instalații complicate și absurde pe care părinții trebuie să le construiască în încercarea (cu succes deloc garantat) de a preveni handicapuri permanente la copiii afectați. Leucemia e „întotdeauna fatală”, meningita, „aproape întotdeauna fatală”. Pojarul e menționat drept cauză de deces pentru mulți, mai ales la vârste mici. Pentru că soții din cadrul „familiei tradiționale” aduceau acasă într-o veselie boli venerice câștigate în aventuri extracuriculare (după cum explică fără ocolișuri Doctorul nostru), gonoreea și sifilisul erau cauze răspândite de orbire congenitală la bebeluși. Variola era încă o amenințare serioasă, copiii erau vaccinați împotriva ei de două ori, iar Doctorul Casei are numai cuvinte de ocară pentru antivaxerii vremii. „Îi avertizăm pe aceia dintre dumneavoastră care nu vor să se vaccineze că un pacient cu variolă miroase foarte urât chiar și înainte să moară”, zice el, britanic până-n măduva oaselor.

Trecutul e altă planetă, cum zicea cineva, și ăsta nu e un trecut prea îndepărtat. Până la urmă nu e așa de greu de înțeles de ce unii credeau că-și pot vindeca impotența transplantându-și coaie de țap, din moment ce nici doctorii cu patalama nu înțelegeau mult mai bine decât șarlatanii cum funcționează corpul omenesc. Cât despre cetățenii care n-au încredere în știință, mulți dintre ei sunt foarte proști, dar putem empatiza: în medicină, greșelile (unele dintre ele motivate ideologic de dispreț față de săraci, femei etc. sau de propria îngâmfare) au consecințe pe pielea cetățenilor de rând, nu e ca și cum ai șterge cu guma o eroare de ortografie la dictare. Totuși, nu e mișto că trăim în locuri și vremuri în care-am uitat cum era să ne crape plozii pe capete și avem timp de sfaturi despre natură naturală de la Olivia Steer? Bucurați-vă și vă veseliți, că acuș rămânem fără antibiotice, și/sau ne dă Trump cu bombatomică în cap, și ne trece răsfățul.

Impresii de vacanță, în episodul următor.

9 gânduri despre „Sfatul Doctorului (din 1935)”

    1. Dap. Iar acum cuvantul in sine provoaca isterie. Cine stie ce medicamente din ziua de azi vor fi bau-baul de maine? Istoria stiintei e o lunga serie de „Ups!”

  1. Ar trebui sa iau medicamente pentru tensiune. Am citit efectele adverse si am decis ca mai bine nu. Candva prin 70′ au ridicat pragul de normalitate a tensiunii si au castigat miliarde din medicamente. Mai e si perioada aia cand Kent facea filtre de tigari din azbest…

    1. Tocmai am citit azi ca se punea azbest in pudra de talc pt bebelusi si ca multe femei care o folosesc si ele ca sa se pudreze in chiloti au facut cancer ovarian. Pare-se ca exista un intreg univers de femei care isi dau cu tampenii pe genitale si despre care eu nu stiam nimic. Cred ca sunt femeie numa’ onorific.

  2. Prietena mea imi zice ca nu se da cu nimic. Cacat, acum cauta pe net chestii cu care sa se dea. 😦

Comentariile sunt închise.