Nadia și intelectualii de vază

 Intelectual în avangarda culturii mondiale, dintr-o carte de benzi desenate cu Scrooge McDuck
Intelectual în prima linie a culturii mondiale, dintr-o carte de benzi desenate cu Scrooge McDuck

Zilele astea, am auzit că unul dintre intelectualii de marcă, de prim rang, de categoria întâi ai României a emis niște păreri foarte la modă despre niște chestii. Dar nici n-am avut când să-mi formez o părere despre părerile lui, că imediat m-a lovit o revelație: habar n-am cu ce se ocupă intelectualii de categoria întâi din România. De ce sunt ei considerați stâlpi ai culturii contemporane? Care e aportul lor la cunoașterea și frumusețea lumii?

Adică am o vagă idee că dumnealor se ocupă cu scrisul, dar ce scriu? Despre ce, și pentru cine? Dacă aș fi suficient de intelectuală la rândul meu, aș ști deja, dar ținând cont că: 1. viața e scurtă, 2. de când am depășit cele cincisprezece minute de snobism din studenție consum numai produse culturale care-mi sună interesant, până acum n-am găsit timp să citesc texte scrise de intelectualii noștri cei mai străluciți. Din cauză de punctul 1, nici n-aveam prea mari intenții să încep acum. Așa că în ciuda curiozității intense care mă tortura dintr-o dată, am hotărât să aflu prin alte căi mai rapide.

Am întrebat, așadar, alți cetățeni. Mama, cu ce se ocupă Patapievici? „Patapievici e ăla care a zis că România e că un cur”, a răspuns mama cu năduf. „O fi ca un cur, dar nu știu în ce altă țară i-ar asculta cineva lui elucubrațiile.” OK, dar elucubrații despre ce? „Patapievici e un intelectual care folosește multe neologisme, și dacă îl înțelegi ești și tu intelectual”, mi-a zis o prietenă. „Mie mi-a scăzut stima de sine.” OK, dar neologisme despre ce? „A scris multe cărți eclectice și proaste în care înjură lumea actuală”, mi-a zis altcineva. OK, dar de ce i le publică cineva? În cele din urmă, că o femeie ignorantă ce mă găsesc, m-am hotărât să investighez împreună cu un bărbat.

Nadia: Gogu, zi-mi și mie, te rog, că tu ești mai citit, ai publicat cărți în țărișoară, cunoști cultura înaltă, ce mai. De ce e Patapievici mare intelectual? Că eu nu știu mai nimic despre el. Singura chestie care-mi vine-n minte când mă gândesc la el e „casetă porno cu Geoană”, ceea ce nu sună foarte intelectual. În general, cu ce se ocupă el și cu prietenii lui?

Gogu: Păi…scriu la ziar, în reviste…Jurnaliști, să zicem.

Nadia: Nu, nu, stai așa, contrazicem definiția jurnalistului așa cum ne-a fost ea oferită la FeJeSeCe de domnu’ decan. Jurnalistul face reportaje, interviuri, investigații, ăia care doar își dau cu părerea sunt doar păreriști.

Gogu: Atunci păreriști, na.

Nadia: Totuși trebuie să fi făcut ceva înainte ca să ajungă să li se ceară părerea, nu?

Gogu: Au scris și cărți…nu literatură, cărți de eseuri. Eseul ca gen literar există și el, să știi. Mă rog, e mai mult o chestie francofonă, Montesquieu era eseist, de exemplu. Dacă vrei unul mai contemporan, Foucault…

Nadia: Stai, stai, dar eseuri despre ce? Că trebuie să fie despre ceva.

Gogu: …

Nadia: Filozofie? Sunt filozofi ăștia?

Gogu: Aa, nu cred. Filozoful trebuie să aibă și el un sistem filozofic…logic…sau măcar să se raporteze în mod coerent la sistemele altora…Dacă le zici prietenilor mei de la Filozofie că Patapievici e filozof, or să se cam enerveze. Nici Pleșu nu prea se califică…maxim Liiceanu.

Nadia: Bun, deci Patapievici ce face?

Gogu: Hai să vedem. (Gugălește). Uite, despre cartea lui „Partea nevăzută decide totul”: „Fiecare dintre eseurile cuprinse în acest volum pune în lumină sau celebrează o formă de nevăzut. Nu este nevăzutul suprasensibil ori extrasenzorial. Nu e nimic mistic în nevăzutul de care vorbesc și nimic mistagogic”…

Nadia: Mista ce?

Gogu: Mistagogic…Ah, știam pe vremuri ce-i ăla mistagog, când foloseam și eu cuvinte d-astea ca să impresionez lumea. Dar am uitat. „…nimic mistagogic în felul în care îl invoc. Nevăzutul nu e o opțiune. Nevăzutul este aici, lângă noi, în noi, ca un dat inconturnabil al lumii și al naturii noastre.”

Nadia: … (clipește des)

Gogu: Nu mă întreba nici ce inseamnă inconturnabil. „Singularitatea condiției noastre constă în faptul că partea nevăzută, în viața noastră, decide totul, în situația în care singurele dovezi ale nevăzutului de care depindem stau în văzutul după care fugim, ori de care fugim, ori pe care îl pierdem.”

Nadia: Astea sunt niște fraze plicticoase despre nimic, care tot nu mă lămuresc vizavi de ocupația lui.

Gogu: Din altă carte: “Paradoxul mediului cultural românesc este că deși produce valori, nu e capabil să le asigure nici omologarea, nici strălucirea, nici dimensiunea universală. Pe valori, mediul cultural românesc le creează, dar nu le cultivă decât la un nivel parohial de întreținere, nu la dimensiunea universală pe care, poate, în unele cazuri, ar merita-o.”

Nadia: Ce topică! Aici presupun că se plânge că nu e apreciat la adevărata valoare în România? Dar tot nu-mi spune nimic despre valoarea lui și în ce constă. Cum a ajuns Patapievici celebru și de ce ? Eu asta vreau să știu.

Gogu: L-a promovat Liiceanu.

Nadia: Și Liiceanu cum a ajuns celebru?

Gogu: A scris despre Noica și despre Pleșu, “Jurnalul de la Păltiniș”…

Nadia: Deci fiecare e celebru pentru că l-a promovat altul sau s-a promovat el singur pe spezele altcuiva?

Gogu: Da.

Nadia: Deci ei se validează între ei și se laudă între ei și își construiesc unii altora piedestalul?

Gogu: Da! Acum te-ai prins.

Nadia: Ca o labă în cerc?

Gogu: Da! Da!

Nadia:  Și lumea din afară pornește de la premisa că sunt mari intelectuali fără să mai întrebe de ce?

Gogu: Exact.

Nadia: Aha. …Intelectualii ăștia ai noștri sunt un fel de Kim Kardashian ai culturii.

Și iată că Patapievici și Kim Kardashian mai au și altceva în comun, în afară de celebritate greu de explicat: nici despre Kim nu știu mare lucru, și nu m-am uitat niciodată la emisiunea ei. Diferență de bază ar fi că probabil pe Kim vor s-o vadă și s-o audă și oameni care nu sunt prieteni cu ea. Chiar, Kim ce crede despre political correctness?

P.S. Gogu mi-a dat voie să-i folosesc numele adevărat, ba chiar să precizez că după părerea lui Patapievici & co sunt niște paraziți sociali, dar în caz că mai are vreodată chef să scrie cărți în România, n-am vrut să-l pun rău cu intelectualii de mare vază.

4 gânduri despre „Nadia și intelectualii de vază”

 1. Trebuie sa recunosti ca Gogu e un curajos ca si-a asumat faptul ca opinia lui ar fi putut aparea public cu nume si prenume.
  Si cum intre oricare doi oameni pe lumea asta exista o legatura formata din doar alti 6 oameni (am citit undeva, candva), iar internetul scurteaza lantul asta, chiar exista posibilitatea ca acest post sa ajunga sub nasul lui Patapievici/Liiceanu/Plesu.

  1. Crezi tu ca citesc astia chestii scrise de femei, sau in general scrise de cineva care nu e din grupul lor de tovarasi? E sub demnitatea lor. Mai deunazi Plesu deplangea ca tabla de la scoala din America se numeste acum „chalktable” in loc de „blacktable”, de unde deduc ca nu a citit niciodata, de pilda, un manual de limba engleza. Ar trebui sa scrie repede Patapievici unul, altfel mor distinsii intelectuali ne-engleziti.

   1. Soarta e ciudata. Sau ca sa folosim o expresie un pic religioasa, dar impamantenita, incurcate sunt caile domnului.

 2. Haha, am plecat de prea mult timp din România sau sunt prea obosita. Cand am vazut in titlu „intelectuali de vaza”, m-am gandit la o vaza cu flori si mi-am zis „ce dracie o mai fi si asta?!!”. De-abia la sfarsitul articolului mi-am amintit de expresie :))
  PS momente de snobism am avut cu totii, intr-un astfel de moment ma apucasem de citit o carte necunoscuta de Freud, omul asta e celebru dar scrie intr-un stil imposibil, pe scurt o pierdere de vreme.

Comentariile sunt închise.