Plebiscit

IMG_8435
Ziarul meu preferat, cultivând iubire pentru Europa chiar în ziua-n care parlamentara pro-UE Jo Cox a fost asasinată.

E azi.

De câteva săptămâni încoace mănânc, beau și respir numai plebiscitu’ despre UE. Nu cu voia mea, eu aș fi vrut să mă mai gândesc și la alte chestii, dacă se poate.

Dar nu se poate.

Nu-mi vine să cred că tu votezi să RĂMÂNEM, îl aud pe colegul meu de apartament, indignat, către prietena lui. Țara noastră avea nevoie de votul tău pentru IEȘIRE. Țara noastră are nevoie să IEȘIM.

VOTAȚI IEȘIREA, urlă niște pliante roșii risipite pe jos în fața mea, la stația de unde iau trenul către muncă.

VOTAȚI IEȘIREA! NE LUĂM ȚARA ÎNAPOI! urlă prima pagină din Daily Mail, Daily Express, Telegraph, the Sun, toate ziarele, inclusiv alea care se dau gratis în transportul în comun, toate urlă din mâinile călătorilor din metrou, din rafturile supermarketurilor unde-mi fac cumpărăturile, urlă de pe jos, boțite și călcate în picioare.

VOTAȚI RĂMÂNEREA, îndrăznește The Guardian, cu un font ceva mai elegant.

VOTAȚI IEȘIREA, zic postere la feresterele caselor.

VOTAȚI RĂMÂNEREA, STRONGER IN, zice un afiș la cafeneaua de unde-mi cumpăr sandviciurile în pauza de prânz în Exmouth Market, pentru că Exmouth Market e o zonă de hipsteri.

VOTAȚI RĂMÂNEREA, BRITANICII NU SE DAU BĂTUȚI, zice Winston Churchill de pe un zid în altă zonă de hipsteri, Shoreditch, unde Winston împarte peretele cu James Dean și „Fetish Week”.

IMG_8896

Apoi posterele mai „creative”, cu glumițe: VOTAȚI IEȘIREA, NU ÎNGHIȚIȚI CHIFTELELE DE PORC ALE LUI DAVE. Indiferent care va fi bilanțul mandatelor de premier ale lui David Cameron, ni-l vom aminti mereu drept tipul care și-a băgat puța în gura unui porc decedat (chiar dacă, cel mai probabil, nu e adevărat).

VOTAȚI RĂMÂNEREA DACĂ NU VĂ DORIȚI ASTA, zice de pe gardul gării din Clapham o ilustrație în care Donald Trump îl sărută cu foc pe omologul lui într-ale părului decolorat și zburlit, fostul primar londonez Boris Johnson, care țintește la postul lui Dave.

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE REFERENDUM, VOTAȚI, mă îndeamnă în stația de autobuz un poster guvernamental care pare rupt din atmosfera filmului Sinuciderea Virginelor.

La muncă: dacă Brexit, schimbăm comunicatul ăsta de presă așa, dacă Bremain, îl schimbăm altminteri. Salut, colegi, știu pe cineva la Ipsos Mori și mă întrebam dacă vă interesează ultimele sondaje, mă emailuiește o tipă pe care n-o cunosc, dintr-un departament pe unde n-am călcat.

Și pe Feisbuc și pretutindeni pe Internet, nu doar că lumea vorbește despre referendum (IN! OUT! IN! OUT!) dar printre poze cu pisici și alte chestii care nu-s despre referendum, se strecoară enșpe reclame Sponsored. IN! OUT! IN! OUT! IN! OUT! Ca un porno care nu se mai termină.

Deși există desigur și poze cu pisici care chiar sunt despre referendum: hashtag CatsAgainstBrexit.

N-am deschis televizorul, dar probabil și acolo e vorba despre referendum non-stop. IN! OUT! IN! OUT! Ca o pendulă stricată.

Mă ascund de referendum în camera mea, dar aud fâșâitul hârtiilor prin care referendumul îmi intră în casă oricum, prin fanta pentru scrisori. OUT! cere un fluturaș care pretinde că Turcia și Albania sunt gata-gata să intre în UE, și deci să mai aducă un val de imigranți sărăntoci și inferiori anglo-saxonului. DOMNIȘOARĂ NADIA, GÂNDIȚI-VĂ TOTUȘI CĂ E MAI BINE SĂ VOTAȚI IN, mă îndeamnă o scrisoare de la Lord Sugar, cine o mai fi și ăla.

IMG_8362
Observați ce frumos și subtil sunt colorate Siria și Irak într-o nuanță asemănătoare, de parcă s-ar pregăti și ele să intre în UE.

Trebuie să votăm OUT, să TAKE BACK CONTROL, zic niște cetățeni în tren, când plec. Adorabile sunt ființele umane, cu impresia lor niciodată confirmată de realitate că „au controlul”, controlul a ceva, orice.

De ce ar vota cineva OUT? e de părere o puștoaică tot în tren, când mă întorc. E mult mai mișto IN, te plimbi fără viză în toată Europa.

La un târg de chestii handmade unde ajut o prietenă să-și plaseze creațiile, se apropie o băbuță străveche. Noi ne repezim să-i arătăm brățări, cercei, pandantive. Să știți, fetelor, zice ea în șoaptă, că eu votez IN la referendumul ăsta, chiar dacă nepotul meu votează OUT. Nu putem să întoarcem țara în timp 50 de ani. Că eu eram aici și-atunci, și nu era chiar așa de mișto.

Prietena mea făcătoare de bijuuri, al cărei iubit votează OUT, deși ea e cetățean UE, dă din cap aprobator. Dacă era iubitul meu îi dădeam papucii fie și numai pe motivul ăsta, îmi zic eu în gând. N-ar fi prima relație ruptă de referendum, cred.

Toată lumea e cu nervii întinși la maximum și în pragul unei crize de nervi. Acum o săptămână, un amator de OUT mai nervos decât alții a înjunghiat mortal și simultan împușcat o politiciană progresistă care făcea campanie pentru IN. Britain First! Britain First! a strigat asasinul cu entuziasm. Patriotismul cere sacrificii.

Cu o zi înainte, ambele tabere s-au înfruntat pe Tamisa într-o bătălie cu bărcuțe. E ca la circ.

Și toate astea din cauza noastră, vampirii români mizerabili care-am venit aici ca să putem umbla și ziua, pentru că nu iese soarele. Din cauza noastră și a altor coate goale ca noi.

Măcar se termină, oricum ar fi. Azi e ziua cea mare.

P.S. S-a votat cum era mai rău. Întotdeauna aștept ce e mai nasol de la oameni, și ei nu-mi contrazic decât rareori așteptările.

8 gânduri despre „Plebiscit”

 1. Au iesit idiotii. Acum ca sa faca comert cu UE trebuie sa indeplineasca aceleasi reguli ca pana acum, numai ca nu mai au puterea de a le schimba din interiorul UE. Nu au castigat nimic, au renuntat la puterea deciozionala in cea mai mare organizatie cu care au schimburi comerciale. Aceiasi mentalitate de tip Venezuela, acelasi nationalism populist, care ii face pe venezueleni acum sa manace porumbei si pisici. Sunt tare curios ce urmeaza.

  1. Nu neapărat. Scenariul de care vorbești tu e valabil numai dacă UK vrea să rămână în EEA (precum Norvegia), dar asta ar însemna să accepte și imigranți UE, or, tot șpilul ruperii de UE e ura față de străini. Așa că eu nu cred că vor rămâne în EEA. Probabil că or să se rupă de tot de piața unică europeană.

 2. Eu cred ca ei vor numai partile bune ale EU. Adica schimburi economice fara taxe vamale si fara o libertate pe piata muncii. Sper ca Irlanda de Nord, Gibraltar si Scotia (regiuni care depind puternic de EU) sa isi castige independenta prin referendum si astfel sa ii invete o lectie. Iesirea din EEA e o lovitura grea pentru economia UK si EU in acelasi timp. Mai sti cand discutam ca nu trebuie sa le dam prostilor drept de vot? Ce crezi ca se va intampla cu cei deja stabiliti acolo, zum Beispiel cu tine?

  1. Da, evident că vor numai părțile bune ale UE, dar UE n-are nici un interes să le dea un acord care le dă ce vor, ca să mai iasă și alții după aia.
   Proști, dar mulți, vorba lui Lăpușneanu.
   Momentan nu se va schimba absolut nimic în practică, urmează 2 ani de negocieri (care se pot extinde cu acordul părților). După aia, Dumnezeu cu mila, depinde ce fel de acorduri se semnează.

 3. Ceva tipic pentru acest gen de politicieni:
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21105799-incredibil-extremistul-nigel-farage-avocat-brexit-spune-unul-dintre-cele-mai-puternice-argumente-pro-brexit-fost-greseala.htm
  Daca iese si D. Trump in USA la toamna atunci chiar vin vremuri grele. Oare de ce un britanic normal ar crede atatea prostii? Credeam ca sunt diferiti de un rus sau un sud-american. Ca nu pot fi asa de usor prostiti de un extremist nebun care propune fantezii. Sunt cea mai veche democratie in sensul modern al cuvantului. Au avut primul Parlament, la ce le foloseste atatea sute de ani de experienta? Ii judecam pe romani care nu au avut nici un an de democratie adevarata in 2000 de ani ca sunt creduli si usor de manipulat dar ce e cu astia? O sa ajungem la scenariul lui G. Orwell, unde un dictator englez se lupta cu unul rus.

  1. Mi se pare mie sau esti sincer surprins de rezultat?
   Eu nu. Aveam o speranta foarte mica-pitica, dar altminteri eram convinsa ca va fi Brexit. Era inevitabil, ca un accident de masina privit cu incetinitorul, inca de cand a fost reales guvernul Cameron anul trecut pe motiv de referendum in programul politic.

 4. „According to Google, the second most popular EU-related question in the UK since the referendum result was announced in the early hours of this morning is „What is the EU?””

  1. Era și la știri o tipă care a zis că a votat și ea așa, că așa vota toată lumea, dar nu se aștepta să conteze și dacă s-ar face din nou ar vota cu rămânerea.
   Nici nu știi cum să reacționezi la așa prostie.

Comentariile sunt închise.