Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau

-Nu mai ascult radio în mașină, zice Gogu printre dinți (în seara unei zile în care doi politicieni britanici proeminenți s-au găsit simultan să iasă la rampă cu discursuri pro-Brexit despre imperativul de a închide ușa în nasul sărăntocilor din Est.) Nu mai ascult, că m-am săturat să aud la toate știrile ce nenorociri am mai făcut noi, străinii, și cât de mult ne urăsc. În loc de asta, lasă că ascult muzică de pe stick-ul meu vechi. Vreau să văd fetele sus pe bar, să le văd țâțele cum sar, etcetera.

-Mă rog, răspund eu strâmbând din nas, dacă e vorba de repertoriul acestui artist român de mare prestigiu, știu eu una mai bună pentru clocotit și strâns din dinți: 

O piesă adecvată pentru imigranții care se simt oropsiți, plină de energie negativă motivațională- chiar dacă e de fapt vorba doar despre aventurile pușcăriabile ale lui Sișu pre-legionarism, merge, așa, de atmosferă. N-aruncăm petale, aruncăm doar cu venin. Cândva, într-o zi. Deocamdată n-avem de unde, că veninul e dreptul nativilor.

Isteria despre Brexit e sufocantă și obositoare. Dezbateri brexitice la serviciu, în presă, pe stradă, acasă, nu scap de ele nici în vizuină de animal pufos, cred, căci probabil bursucii și iepurii sunt și ei supărați pe UE dintr-un motiv sau altul. Colegul meu de apartament, pe care și-așa nu puteam să-l sufăr, acum vociferează: „Nu e corect ca guvernul să sprijine campania de rămânere! VOTE LEAVE n-are sprijinul nimănui!” Nimănui, decât pe-al tuturor ziarelor din UK, și pe-al tuturor politicienilor de dreapta în afară de premierul rămas de căruță, și pe-al tuturor rasiștilor ca tine, îmi vine să zic, dar nu zic nimic, că deh, pacea în locuință e mai presus de toate.

Xenofobia e, de fapt, singurul motiv pentru care există referendumul ăsta, dar bineînțeles că fanii lui pretind că au multe alte motive întemeiate. De exemplu, colegul e ofticat că TOATE LEGILE SE FAC LA BRUXELLES (citation needed) și că UE îi scumpește nu știu ce unelte de scufundări, parcă. Daily Express, un ziar atât de zgubilitic încât îi suspectez pe toți redactorii lui că trag ceva pe nas încontinuu, titrează: ACUM UNIUNEA EUROPEANĂ VREA SĂ NE IA CEAINICELE ELECTRICE ȘI PRĂJITOARELE DE PÂINE! A dracului UE, pune în pericol instituția națională a mic-dejunului englezesc.

-Auzi, zic eu unui prieten într-o sâmbătă noroasă, trecând pe lângă niște case cu VOTE LEAVE lipit la fereastră și steagul Angliei fluturând în bernă (al Angliei, nu al Regatului Unit, atenție). Până la urmă, dacă ei nu ne vor aicea, ce putem noi să facem? Să ne legăm cu lanțuri de asfalt? Nu ne vor, și gata. E țara lor, cică. Și dacă sunt atâția care nu ne vor, ce mai contează de fapt cum iese referendumul și care or fi regulile după ieșire? N-ar fi de bun simț să ne cărăm oricum?

-Fugi d-aici, zice amicul meu. Așa mi-au zis și mie prietenii mei spanioli cu care locuiesc. Și știi ce-am eu de zis la faza asta? Bă băieți, ați citit „Alexandru Lăpușneanu”? Eu am citit. Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau.

Totuși, „Alexandru Lăpușneanu” nu e cu happy end.

17 gânduri despre „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”

 1. Am inteles ca totusi chiar daca ar iesi Brexit, interzicerea miscarii libere pe teritoriul britanic din sau dinspre UE nu s-ar aplica retroactiv – asa ca pe noi strict vorbind nu ne-ar ‘deporta’ din moment ce suntem aici de prin 2008 (cel putin eu). Nu zic asta ca sa apar BREXIT – mi se pare o miscare condescendenta (prin incercarea de a pacali publicul cum ca ar fi despre mai mult decat imigratie) si aroganta. Interesant e ca practic noi, romanii, (ca de bulgari nu zice nimeni nimic, na, sunt mai putini, iar polonezii sunt old news, desi de acolo a pornit scandalul cu ‘guvernul laburist al lui Gordon Brown a permis milioanelor de polonezi sa-si faca traiul in Anglia si acum uite unde am ajuns!’) am kickstarted aceasta dezbatere, oricat de futila ar fi ea. Tin minte ca asteptam sa vina 2014, sa avem full EU rights, ca sa nu mai trebuiasca sa imi fac griji sa nu-mi pierd work permit-ul prin casa (I’m known for this), si cand a venit, boom, au aparut toti UKIP-erii care brusc au inceput sa urle ca se da frau liber imigratiei pt ca Romania si Bulgaria au full rights (little do they know, cine a vrut sa vina, a venit prin 2008, imediat dupa ce am devenit stat UE, si a lucrat la negru pana si-a luat diploma, etc, nu era greu…) – ce se intampla era pur si simplu intrarea in vigoare a unei legi care era total fireasca – dupa 7 ani, niciun membru UE nu mai are dreptul sa refuze free movement, nimanui. Noi de fapt putusem sa lucram in UE cu ani buni inainte de 2014 – prin Italia, Spania, dar Olanda si Regatul Unit alesesera sa ne puna limita pana cand, legal vorbind, nu mai aveau cum sa continue. Toate tarile dinaintea noastra au trecut printr-un proces similar, ba chiar mai putin discriminatoriu – a se nota ca noi si bulgarii inca nu avem voie sa pasim pe teritoriu american fara viza de turist (gotta keep those corrupt countries away, even though they hide shit tons of missiles for us, amirite?!).
  In fine, I digress! Si eu m-am saturat. Pune-ti cunostintele irlandeze sa voteze remain, ei au drept de vot si le suntem simpatici (based on anecdotal evidence).

  1. Daca ai avut serviciu (cu forme legale) sau asigurare medicala privata in toti anii astia (sau minimum 5 incontinuu), poti sa te inscrii la permanent residence card, pe care e mai putin probabil sa le revoce. Daca nu, welcome to the club :)) Eu m-am angajat abia in 2012 deci Dumnezeu cu mila deocamdata. Ce-am inteles e ca s-ar putea sa fie cum zici tu pentru astia care suntem deja aici, dar s-ar putea sa fie altfel, cu vize si tot tacamul- nimeni nu stie momentan pentru ca nu exista precedent si se va hotari abia dupa negocieri. Nu e minunat?

 2. Mda, am auzit de procesul cu permanent residence si pare a fi un super cosmar, si dat fiind ca nu stiu daca vreau sa raman aici, i’d rather skip it & take a leap of faith 😀
  Dar vai, vize. Nu vreau sa ma gandesc. Imi amintesc cand am venit in Londra prima oara intr-o excursie pe la 15 ani (pre-UE) si eram cu 25-26 de unguri (locuiam in Budapesta si venisem cu clasa), si fiind singura romanca din autocar, trebuia sa se opreasca astia la border force (la fiecare tara) doar pt mine, sa intre controlorul si sa-mi vada viza, etc.

  1. Da, formularul are vreo 80 pagini, e intr-adevar un cosmar- dar pt mine cosmarul mai mare e sa fiu data afara cu forta :))

 3. Dar conteaza la vot cred, adica referendumul are loc in tot UK insular sau numai in Anglia? Ma refer la insula pentru ca Australia, Noua Zeelanda si Canada apartin teoretic de UK. Irlanda de nord apartin tot de UK, cred ca irlandezii ar vrea si ei sa ramana in UE. E foarte complicat totul.

  1. Referendumul are loc in tot regatul unit insular, dar oamenii din Australia, Noua Zeelanda si toate celelalte foste colonii au si ei voie sa voteze daca sunt stabiliti aici. Ceea ce personal mi se pare absurd. Unul din Mozambic poate sa voteze ca sa-mi decida soarta, dar noi, imigrantii din UE a caror soarta se decide, nu suntem intrebati.

 4. E clar ca toti cei din colonii nu vor emigranti est-europeni. Si sunt destul de multi. Sa speram ca (wie immer) votul va fi masluit cu eleganta si UK va ramane in UE. Si asa e acolo mai mult cu numele.

 5. Uite un text al lui Mirel Axinte, preluat de pe pagina lui de Fb care merita discutat: „Știți câți români au luptat pentru armata britanică în cele două războaie mondiale? Nu știe nimeni, fiindcă au fost prea puțini. Or fi fost zece? Cinșpe? Patruzeci? O sută? Știți câți indieni, pakistanezi, bengalezi sau birmanezi au luptat în armata britanică în cele două războaie mondiale? 3,5 milioane. Știți câți soldați musulmani au luptat în armata britanică în primul război mondial? 400 000. În 1944 Armata a 14 a Britanică avea 1 milion de oameni. Indieni și africani. Știți câți soldați indieni, hinduși, musulmani sau sikh, au luptat în armata britanică în al doilea război mondial? 2,5 milioane. 36 000 dintre ei au murit în război. Indienii, pakistanezii, bengalezii, irakienii, sudanezii, nigerienii, egiptenii, sud-africanii, malaezienii, birmanezii, jamaicanii și mulți alți măslinii, negri, creștini, musulmani, hinduși, budiști, animiști și șamaniști au fost parte a Imperiului Britanic, părinții, bunicii și străbunicii lor s-au născut în Imperiul Britanic, au plătit taxe Imperiului Britanic și au luptat în războaie și au murit pentru Imperiul Britanic. România nu a avut niciodată vreo legătură cu Anglia și Scoția, Regatul Unit sau Imperiul Britanic. Nu le-am plătit taxe, nu am fost parte a Imperiului, nu am luptat pentru ei în războaie. Ba chiar am luptat pe baricade diferite în al doilea război mondial. Românii emigrați în UK și supărați că ”au venit ăștia peste noi”, în Londra sau Birmingham, ăștia fiind indienii, pakistenii și negrii, musulmani sau hinduși, ar trebui să știe că ăia și strămoșii ălora au mai multe legături cu UK decât au avut ei vreodată. Așa că atunci când treceți pe lângă un pakistanez, un nigerian, un sudanez, un indian, un bengalez, un jamaican, un malaezian, un birmanez și un palestinian în Londra sau Manchester gândiți-vă că ei sunt cu câteva sute de ani și sute de mii de strămoși plătitori de taxe și morți în războaie pentru armata britanică mai acasă decât voi acolo.”

  1. Esti totusi un pic pe langa discutie, pentru ca aici nu e vorba de suparare din partea mea ca oamenii din Commonwealth au venit in Marea Britanie. Am mai scris si eu despre cat de mult ma enerveaza romanii cu asemenea pareri si aversiuni: „prea multi pakistanezi, dar de noi nu le place” etc. E vorba pur si simplu de UE si de faptul ca deciziile vizavi de UE ar trebui luate de oamenii direct afectati si nu de outsideri. Putem sa vorbim despre competitie pe piata muncii si alte efecte indirecte, sigur, dar oricum ai lua-o iesirea din UE e totusi o chestie marginala pentru cineva care nu se afla printre „subiectii” uniunii. Nici macar nu stiu ce parere au despre UE votantii din Commonwealth, poate sunt de partea noastra- dar e o chestiune de principiu. In locul celor din fostele colonii, ar fi trebuit ca votul in referendum sa fie acordat celor din UE care au rezidenta permanenta aici, de exemplu.

 6. Imi reiau ideea de mai sus: sa speram ca, asa cum a fost de fiecare data, o sa voteze cu cine vor si o sa iasa rezultatul care trebuie. Cateodata nu sunt asa sigur ca dreptul de votul universal e bun, as face un prag, pe criterii de venit sau macar de IQ. Nici asta nu o sa ajute. Sa nu uitam ca Hitler a ajuns la putere pe cale legala, democratic, in tara cea mai educata la acel moment, nu intr-o tara bananiera.

  1. Stai un pic Sorin, deci in loc sa poata sa voteze ‘toti prostii’, mai bine voteaza doar cei bogati? Like wtf, might as well have autocracy cos that’s what that shit is.

 7. Da, e tricky. Adica pe de o parte orice alt sistem politic in afara de democratie e opresiv si nedrept. Pe de alta parte, ce te faci cand majoritatea care decide e o gloata de prosti?

 8. Prostia nu tine neaparat de educatie. Din exemplul lui Hitler reiese ca nu e de ajuns sa educi un popor ca sa eviti radicalismul politic. Nu tine nici de nivelul de trai, vezi ce avant are in USA Trump. Daca o sa citesti cartea lui Noah Harari de care ti-am zis mai demult si dupa ce o sa vezi documentarele lui Adam Curtis o sa intelegi mai multe despre cum functioneaza societatea noastra actuala.

 9. Nu, prostia nu tine de educație și nici de venit, tocmai de aia e imposibil de găsit un sistem mai bun decât democrația momentan :)) Eu mă gândeam că ar fi util să li se ofere tuturor votanților un soi de cursuri sau broșuri cu informație despre subiectul votului, și după aia să li se dea un test din el înainte de a vota. Gen, dacă nu știi ce face primarul, n-are rost să-ți ceară cineva părerea pentru un vot la primărie. Pe de altă parte infrastructura necesară pentru un asemenea sistem ar fi complicată, plus că ar fi foarte ușor ca autoritățile să manifeste rasism/clasism etcetera în felul în care oferă acces la informație și judecată pentru testul respectiv. Deci rămânem de unde-am plecat.

 10. Daca vrei sa vezi ce inseamna prostia urmareste emisiunea Vax Populi, cred ca gasesti cateva episoade pe Youtube. Era la TV Prahova parca. Astia sunt majoritatea, poporul.

Comentariile sunt închise.