Cum să te uiți la filme de Oscar, ghid practic

Shaun the Sheep, un film serios, nominalizat la Oscar
Shaun the Sheep, un film serios, nominalizat la Oscar

Zilele astea, cetățenii care au măcar un vag interes pentru arta cinematografică se reped să vadă filmele nominalizate la Oscar pe care nu le-au văzut tot anul trecut și după aia să își dea cu părerea. Nu-i judec, și eu fac la fel. Dar am văzut că unii simt foarte intens vizavi de anumite subiecte, de exemplu de ce n-a fost nominalizat și x sau y, sau de ce nu e diversitate rasială printre nominalizați (asta mai mult la străinezi decât la români), sau dacă Leonardo Di Caprio merită să ia Oscarul fiindcă s-a târât mormăind ca un urs prin apă, noroi, gheață și intestine de cal și s-a lăsat luat la pumni de un om în costum de urs. CTP, de pildă, s-a costumat el însuși în urs ca să afle mai repede răspunsul la ultima întrebare. Ca și cum Oscarurile chiar ar fi un concurs pentru filme bune și ar merita să ai așteptări de la gusturile ălora care le aleg.

Oameni buni, filmele care câștigă la Oscaruri sunt, aproape întotdeauna, extrem de proaste și plicticoase, cel puțin în categoriile considerate „importante”. Eu vă recomand următoarea procedură:

-Uitați-vă la filmele nominalizate din următoarele categorii: Documentar, Film Străin, Scenariu Original. Alea sunt cam singurele categorii în care sunt șanse să se nimerească ceva demn de văzut. („Nightcrawler” anul trecut, de pildă.)

-Uitați-vă la nominalizările pentru desene animate pentru că și acolo se nimeresc chestii demne de văzut (mai ales în ultimii ani când Academia a început să observe că mai există și alte țări în afară de SUA), și pentru că desenele animate sunt cea mai mișto chestie din Univers. În plus, au avantajul de a fi în general cu aproximativ 120% mai puțin deprimante decât filmele alelalte. Despre nominalizatele (foarte bune) de anul ăsta am scris și eu un articol în engleză. 

-Evitați pe cât posibil poveștile despre minorități, discriminări și nedreptăți sociale, gen Holocaust, dizabilități, rasism, etcetera. Nu pentru că asemenea povești n-ar merita spuse, ci pentru că orice film cu un scenariu pe tema asta care ajunge să fie nominalizat la Oscar e varianta cea mai lacrimogenă și manipulatoare a poveștii respective. Pe deasupra o să fie totul foarte plicticos și cu valoare artistică zero și numai despre Cât De Importantă e problema socială pe care o discutăm. (Eddie Redmayne e noul supererou filmelor de soiul ăsta, pare-se.)

-Evitați pe cât posibil filmele cu actori frumoși care au trebuit să se facă urâți pentru rolul ăla.

Cam atât. De fapt am scris toate astea doar ca să am pretext să recomand articolul meu despre desene animate. Dar sper să câștige Enio Morricone pentru muzică, e d-al nostru, îl știm toți din „Caracatița”.

4 gânduri despre „Cum să te uiți la filme de Oscar, ghid practic”

  1. La americani este un banc: Oscarul e cea de-a treia mare sarbatoare evreiasca. Morricone a facut muzica si pentru seria aia westernuri celebra facuta de italieni, westernurile Spagetti. The bad, the good and the ugly era unul din cele 3 parca. Imi place coloana sonora la nebunie.

    1. Da, Morricone a lucrat cu Sergio Leone la Once upon a time in the West, la ala de l-ai zis tu si multe altele. Omul e o legenda vie, si pana acu n-a luat nici un Oscar ( ma rog, unul onorific, dar alea sunt frectie). Asta zice mai mult despre Oscaruri decat despre el.

  2. Cu Nobelul este la fel, in special ala pentru pace. Le dam prea mare importanta, ar trebui sa le tratam asa cum se cuvine cu partea din spate.

Comentariile sunt închise.