În care Nadia se uită la o telenovelă britanică

„Te-ai uitat sâmbătă seară la Casualty?” mă întreabă cineva.

„Nu știu ce-i aia Casualty”, răspund eu. „Deci nu. Da’ de ce întrebi?”

„E serialul meu preferat!” zice interlocutoarea mea cu entuziasm. „Și în ultimul episod acțiunea se petrece în București, așa că voiam să știu dacă în București e chiar în halul ăsta, sau dacă nu cumva au exagerat un pic…”

Acu, na…nu puteam să rezist. Am căutat imediat serialul cu pricina, care s-a dovedit a fi o telenovelă BBC cu doctori, un soi de Grey’s Anatomy englezesc. Episodul bucureștean e al 32-lea, din sezonul 29. Sezonul 29! Gizăs, ăștia sunt mai ceva ca Dallas. Din fericire, după bunul obicei al televiziunilor din Englezia, poți să te uiți la emisiuni și telenovele și după data difuzării, onlain. Să mă uit, deci. Nu e ca și cum aș avea ceva mai bun de făcut cu viața mea.

Casualty episodul 32, sezonul 29: Exil, bloguit pentru dumneavoastră de Nadia!

casualty1

-Conform recapitulării de la începutul episodului, avem de-a face cu doi doctori, Charlie și Connie. Ei află că băiatul lui Charlie, călător prin lume, zace într-un spital din București. Imediat, își iau liber de la serviciu și hop în România!

-În deschiderea episodului, Charlie și Connie conduc o mașină prin fața Casei Poporului, ca să ne fie clar că ne aflăm în București. Și ascultă un post de radio din București, ceva hip hop despre o fată murdară ca un animal de pradă, care are mai multe fețe deodată și dacă o vezi pe stradă zici, uau, uau.

-Ajungem la spital, unde băiatul lui Charlie, Louis, arată bătut ca la fasole. „Trebuie să consult pacientul”, strigă Connie, și îl consultă, sub nasul unui Doctor Român Chipeș, ca și cum Doctorul Român Chipeș și restul doctorilor români din spital erau acolo să taie frunză la câini.  „Bietul băiat. Cum ai putut să vii într-o țară ca asta fără asigurare medicală?” zice Charlie. „E periculos.” „Au, au”, zice Louis. „Nenorociților”, zice Connie, „nu i-ați dat bietului băiat analgezice? lasă că știu eu cum sunteți voi doctorii în țările astea, numai șpăgi așteptați.”  „Noi nu luăm șpăgi, doamnă”, zice Doctorul Român Chipeș cu demnitate (mă mir că nu i-a crescut nasul).

-Iese la iveală că Louis e heroinoman și a fost caftit de un traficant căruia îi datorează bani. Cât se uită ta-su în altă parte, Louis dispare din spital. „Unde e bietul băiat?” strigă Charlie. Doctorul Român Chipeș explică: în România adulții care nu-s pe moarte au voie să se externeze din spital singuri când poftesc. Apoi îi strecoară lui Connie numărul lui de telefon. Doctori Români Chipeși= Smooth Operators.

-Connie și Charlie primesc un pont despre un nene Răzvan, cică prieten cu Louis. Răzvan locuiește într-un bloc semidărâmat care arată pe dinăuntru precum Catacombele Parisului. Diverși homeleși se încălzesc la focuri în butoaie. Cineva cântă la acordeon Trandafir de la Moldova.

Arlechino, unde ești? Vino să ne spui povești!
Arlechino, unde ești? Vino să ne spui povești!

-În catacombe, Connie doftoricește o fată care și-a bandajat o rană supurândă la picior cu vată scoasă dintr-un elefănțel de pluș. Connie îi explică fetei că nu e bine să-ți bandajezi piciorul cu umplutură de elefanți (aleasă cu siguranță intenționat, din gama largă de bandaje pe care le ai la dispoziție într-o catacombă.)  Între timp, Charlie l-a găsit pe Răzvan, pe care concetățenii de vârstă apropiată mie îl cunosc sub numele de Arlechino. Arlechino e bețiv, înjunghiat și are în general o zi foarte proastă- o Ali, Ali Baba, tristă este soarta ta.

-„Ajută-l, te rog, pe bietul băiat”, se tânguie Charlie. „Știu ce gândești: ah, ce băiețel stupid! Și eu gândesc la fel. Dar ajută-l!” Homeleșii sunt impresionați de durerea lui- cum să nu te impresioneze durerea unui englezoi din clasa de mijloc, cât ai fi de român, sărac, bețiv și înjunghiat? Aflăm că traficantul căruia îi e dator Băiețelul Stupid în vârstă de 23 ani preferă să-i fie plătite datoriile în rinichi și alte organe, extrase în Turcia (sau Kosovo, explică Arlechino, și îi oferă lui Charlie niște țuică dintr-o sticlă de plastic).

– Mai târziu, în timp ce Charlie continuă să-l caute pe Băiețelul Stupid prin București (la poliție și într-un squat din Centrul Vechi care n-a fost încă transformat de hipsteri într-un bar sau galerie de artă), Connie se hotărăște să-i facă o vizită Doctorului Român Chipeș. Doctorul Român Chipeș e fierbinte- are o sufragerie mișto în care se văd clar atât o sobă de teracotă cât și un calorifer. DRC îi servește lui Connie un whisky și îi povestește despre chestiile care îl împiedică să se care din România: fetița lui, Francesca (apreciez nota realistă, care reflectă tendința recentă a românilor de a-și boteza copiii străinez-snobărește), și misiunea lui de a ajuta copii romi săraci și călcați de mașini. Connie e impresionată până la lacrimi. Connie și DRC se pupă și apoi fac sex.

Smooth Operator cu încălzire centrală
Smooth Operator cu încălzire centrală

-Între timp, Charlie a găsit clubul unde operează traficantul despre care e vorba în propoziție, și unde Tineretul Român ascultă o bubuială oribilă care se vrea a fi muzică. Se vede că Tineretul Român e format din figuranți angajați, pentru că toți au cam 35 ani minim, par treji, nu fumează și dansează ca niște tocilari, legănându-se de pe un picior pe altul. Clubul e Silver Church (cred. N-am mai fost de mult prin București), iar traficantul e un băiat care când vrea să fluiere, fluieră. „Unde e Băiețelul Stupid, fiul meu?” strigă Charlie la Băiatul Care Fluieră. „Calmați-vă, domnule”, răspunde Băiatul Care Fluieră cu politețe improbabilă. „Ești un parazit care a profitat de un biet copil naiv și vulnerabil!” strigă Charlie. Băiatul Care Fluieră fluieră, și Charlie e dat afară din Silver Church în șuturi. O gagică care e impresionată de durerea lui Charlie vrea să îl ajute, dar BCF îi arde repede două palme, cum ar face orice bărbat rumân verde în locul lui.

-A doua zi, gagica pălmuită mai sus apare la ușa Doctorului Român Chipeș plină de sânge, și îi dezvăluie lui Connie (care a rămas acolo după aventura cu DRC, deși el a plecat la serviciu) că SURPRIZĂ, ȘOC ȘI GROAZĂ Louis, Băiețelul Stupid, e încă în spital, iar DRC și BCF sunt mână-n mână. Charlie și Connie pornesc val-vârtej spre spital, însoțiți de Gagica Româncă sus-numită, care, după ce cere să i se re-așeze un umăr dislocat fără anestezie, strigă: „Noi româncele suntem dure, nu ca voi englezoii!”

-La spital, Gagica Româncă știe ca prin minune exact în ce sală de operație se petrece acțiunea. Acolo, DRC tocmai se pregătește să-i extragă rinichiul Băiețelului Stupid, dar Connie deschide ușa cu efect, ca un șerif care intră în saloon, și strigă: „Opriți operația, nemernicilor!” Doctorul Român Chipeș se holbează la ea cu mâinile încă în intestinele Băiețelului Stupid. „I-ai scos deja rinichiul?” îl ia Connie la rost.” Încă nu”, bălmăjește DRC. „Atunci dă-te la o parte, că îl cos eu”, zice Connie și se bagă în operație așa, în hainele de stradă nesterilizate, urlând instrucțiuni în engleză la asistentele românce.

-După operație, Charlie se oferă să o ia pe Gagica Româncă în Anglia cu ei. Aici e casa mea, răspunde ea, cum ar face exact zero românce proaspăt bătute de un traficant de droguri. (Dar serialul e responsabil și nu vrea să încurajeze imigrația dinspre Est.) Între timp, Connie se ceartă cu Doctorul Român Chipeș. „Ce, n-ai văzut cum e aici la noi?” se vaită DRC. „Dacă vrei să fii doctor și să faci bine în România, trebuie să faci și lucruri rele, de exemplu trafic de organe. Nu se poate altfel.”  Connie e dezgustată.

-Băiatul Care Fluieră își face apariția la spital într-un BMW negru și palton cu blăniță. E furios nevoie mare, nu-i mai vine să fluiere. „Nemernicilor! Femeia care avea nevoie de rinichi e mătușa mea!” se jeluiește el. Charlie și fiul lui, Băiețelul Stupid, încearcă să scape într-un Logan, dar Băiatul Care Fluieră îi urmărește și trage după ei cu pistolul, în parcarea spitalului, ziua în amiaza mare. (Probabil încă unul din inconvenientele de a fi doctor în România: se împușcă lumea toată ziua sub fereastra ta.)  Apoi BCF se suie în BMW și pornește după ei.

Eu când vreau să trag cu pistolul, trag cu pistolul
Eu când vreau să trag cu pistolul, trag cu pistolul

-Urmează o urmărire pe viață și pe moarte: BMW versus LOGAN! LOGANUL are avans, dar BMW vine din urmă tare! BMWul ajunge LOGANUL! Dar Charlie face o manevră extraordinară demnă de Fast and Furious, adică mai precis dă un ghiont lateral BMWului cu LOGANUL, și BMW-ul se răstoarnă!!! Nici mașinile astea nemțești nu mai sunt ce erau!

-EPISODUL SE TERMINĂ, fix în acest moment palpitant!

***

E cazul să mă bucur că am scăpat cu viață din București, deci?

7 gânduri despre „În care Nadia se uită la o telenovelă britanică”

    1. Cu prea multe biciclete, cred eu. Ultima dată când am fost prin Herăstrău trebuia să sar într-o parte la fiecare cinci minute din cauza vreunui biciclist care venea vâjâind din spate. 😀

  1. In locul tau, nu as mai discuta cu tipe care se uita la astfel de seriale.Dar chiar exista un astfel de serial ?

Comentariile sunt închise.