Nadia și gătitul

Pasul 1: Nadia se hotărăște să gătească ceva drăguț, așa e frumos și echitabil, ținând cont că pentru Nadia s-au gătit lucruri drăguțe de multe ori. Talentele culinare ale Nadiei includ: 1. paste cu sos gata preparat cumpărat la borcan, 2. semipreparate a căror preparare finală se încheie în cuptor sau la microunde, 3. câteva dulciuri făcute în colaborare cu alți oameni, deci e posibil ca meritul să le aparțină mai mult lor:

-niște checuri și amandine care au ieșit foarte bune

-niște prăjiturele a căror rată de succes a fost cam trei din cinci, să zicem

Dar oricum nu poți să mănânci dulciuri la cină.

Pasul 2: Nadia alege o rețetă de pe site-ul BBC, secțiunea „Rețete ușor de făcut”.

Pasul 3: Nadia se apucă de cumpărături întru strânsul de ingrediente necesare. Rețeta necesită copănele de pui sau alt soi de carne pe os. La supermarketul din cartier se găsesc trei rafturi pline de piept dezosat și nimic altceva. Inițiativa culinară e amânată.

Pasul 4, a doua zi: În sfârșit, habemus copănele. Nadia scoate rețeta la imprimantă și se apucă de pregătit ingredientele. Dacă rețeta specifică 25 grame de ceva, Nadia va cântări 25 de grame, nu 24, nu 26. O ceapă, tăiată. Bun, trebuie să o tăiem. 2 căței de usturoi, tăiat. Bun, trebuie să-l tăiem și p-ăsta. Ciupercile trebuie tăiate? Rețeta nu specifică. Deci nu le tăiem, dacă nu scrie. Dar trebuie spălate, scrie pe ambalaj. Nadia spală cu grijă și cu atenție fiecare ciupercă în parte, frecând-o nițel ca să scoată murdăria mai persistentă. „Pregătiți puiul.” Cum naiba se pregătește puiul? Trebuie Gugălit. „Condimentați puiul”. Ce condimente se pun pe pui?

Pasul 5:

taind ceapa

Pasul 6: Nadia petrece aproximativ 15 minute străduindu-se să aprindă aragazul, operațiune care necesită sincronizarea aprinzătorului și a întorsului de buton într-un mod care Nadiei îi scapă, iar și iar. De ce mai există aragaze ne-electrice pe fața pământului? Sau aragazuri? Care e pluralul corect?

Pasul 7: Instrucțiunile spun că puiul trebuie întâi rumenit pe fiecare parte timp de cinci minute. Nadia cronometrează cele cinci minute cu mobilul.

Ești sigură că vasul ăla se poate pune pe aragaz? întreabă colega de apartament cu ochii rotunjiți de mirare. Nadia e confuză. Există vase care nu se pot pune pe aragaz? De ce mai există pe fața pământului vase care nu se pot pune pe aragaz?

Pasul 8: ulei

Pasul 9: Nadia dă focul mai mic ca să nu-i mai sară chestii în ochi. Focul se stinge. Datul focului mai mic fără să îl stingi necesită o precizie care Nadiei îi scapă, iar și iar.

Pasul 10: Nadia cere ajutor, dă-l în mă-sa de gătit independent.

Pasul 11: Vasul ăla nu se poate pune pe aragaz, zice proprietarul vasului. Păi și eu acum ce fac? Toată mâncarea în curs de preparare trebuie mutată în alt vas. Dar singurul celălalt vas suficient de mare e un fel de tigaie, care nu prea are adâncimea necesară. Aragazul nu era curat nici înainte, dar să vezi cum arată după ce pui pe el un vas în care nu încape mâncarea.

Nadia spală vasul inițial, ăla care nu trebuia pus pe aragaz și care acum are fundul crăpat de jur împrejur. Proprietarul vasului rânjește cam galben. „These things happen”, zice el cu cea mai englezească politețe de care e capabil. Traducere: „Numai ție ți se putea întâmpla așa ceva.”

Carevasăzică trebuie cumpărat alt vas.

Mâncarea a fost bună, totuși. Măcar atât. Următoarea cină pe care am gătit-o a constat în paste cu sos gata preparat în borcan.

 

6 gânduri despre „Nadia și gătitul”

  1. Iarta-ma, te rog, dar postul imi aminteste de capitolele in care britget jones incerca sa gateasca pt prietenii ei. Dc puiul n-a iesit albastru, eu as trece rezultatul pe lista succeselor. 🙂

Comentariile sunt închise.