M-am liniștit, nu-s eu singura

TGC col_adjusted

…animatoare feministă de pe fața Pământului, și nici măcar din perimetrul Marii Britanii, că uite, există de exemplu și Terry Wragg, care a fondat în anii 70 Leeds Animation Workshop. Pe vremea aceea, tineretul era militant și dornic să schimbe lumea (mă rog, în Vest. La noi, era comunism), așa că Terry și colegele ei au aterizat din mișcarea de eliberare a femeilor direct într-un studio de animație, unde au făcut filme cu mesaj social timp de 35 de ani, până în zilele noastre, când recesiunea le-a cam tăiat aripile și finanțarea.

Cum era în comunitatea de cineaști independenți a anilor 70-80 în Marea Britanie? Păi, cam așa:

„La Festivalul de Film de la Londra, reprezentantele Leeds Animation Workshop erau singurele regizoare femei. Mai mult decât atât, protagonista noastră era singura femeie îmbrăcată și/sau care nu era prezentată desfășurând munci casnice dintre toate personajele din filmele proiectate. Unele erau în costum de baie, altele dădeau cu aspiratorul- ba îmi amintesc că într-un film era o femeie care era și în costum de baie și dădea și cu aspiratorul.”

„La un moment dat, câțiva dintre bărbații care lucrau la laboratorul de developare au refuzat pentru o vreme să ne developeze filmul, acuzându-l de sexism împotriva bărbaților.”

Citiți tot articolul AICI.