Măcar nu suntem polonezi

Un poster despre maxima prietenie și colaborare dintre polonezi și nemțălăi, preluat din thelocal.de

* Nadia vorbește cu un scoțian simpatic care îi e coleg de facultate. Nadia îi povestește că locuiește în aceeași casă cu o mulțime de polonezi.

Nadia: Ce am observat este că polonezii mei folosesc cuvântul CURVA în loc de semn de punctuație. (notă: știu că am mai spus asta pe blog, dar scoțianul n-are cum să-mi citească blogul, așa îmi pot permite să mă repet unde cred eu că am găsit o formulare bună a situației). Cred că primul cuvânt al copilului administratorului va fi CURVA în loc de mama. Și curva nu e un cuvânt prea drăguț. Înseamnă…

Scoțianul: Până și eu știu ce înseamnă aia. Cine din Anglia nu știe ce înseamnă CURVA poloneză?

* Un coleg de școală al Nadiei îi explică profei de la cursul de film documentar în ce constă documentarul lui.

Coleg: Da, deci, e vorba despre niște muncitori care așteaptă în fiecare zi într-o piață să fie chemați de angajatori, pentru maximum 20 lire pe zi. Uneori sunt chemați, alteori se întorc acasă fără nici un ban. Nu au niciodată siguranța zilei de mâine și trăiesc din ce apucă. E o imagine tristă, dezolantă, grăitoare pentru condiția umană în general și a imigrantului în special…bla bla bla și iarăși bla.

Profa: Și ce nație ai zis că sunt muncitorii ăștia?

Coleg: Indieni, pakistanezi…vorbitori de Punjabi, în fine…

Profa: Și zici că trăiesc de pe o zi pe alta fără nici un căpătâi? Incredibil!

Coleg: De ce?

Profa: Păi, toți indienii și pakistanezii pe care îi cunosc eu sunt oameni cu serviciu, au rostul lor, foarte serioși și așezați, cu ambiții să-și dea copiii la facultatea de medicină….La ce mi-ai povestit inițial, mă așteptam să-mi zici că ăștia sunt polonezi!

*Conform ziarului românesc de mare prestigiu Evenimentul Zilei, care citează și mai respectabilul tabloid englez The Sun, cei mai numeroși printre deținuții străini din închisorile britanice sunt polonezii. Românii se află abia pe locul trei. Pe locul doi sunt lituanienii.  (Apropo, am avut și un colocatar lituanian care a fost evacuat pentru violență domestică la adresa gagică-sii la o săptămână după ce s-au mutat.) „Sunt student la Drept aici în Marea Britanie și uneori mă tem să recunosc că sunt polonez pentru că mi-e frică de reacția oamenilor”, zice un june pe site-ul ziarului Daily Telegraph.

Știu că alor mei conaționali le place să-și plângă de milă cum că fac parte din cel mai detestabil și detestat neam pe planetă și în special în Europa de Vest, iar simultan să se bucure că e mai râioasă capra vecinului. Această din urmă bucurie o ofereau de obicei bulgarii, care au cam încetat de la o vreme de când au început să aibă, de pildă, turism mai mișto și alte alea. Eu le sugerez tovarășilor de acasă reorientarea sentimentului de Schadenfreude spre polonezi, a căror capră pare să aibă boli de piele numeroase și variate, cel puțin în Anglia. Vă simțiți mai bine acum? Da? Nu?

12 gânduri despre „Măcar nu suntem polonezi”

 1. si toata treaba e pe bune? adica au motive sa se comporte/creada asa englezii despre polonezi?
  pentru ca nu au trecut 70 de ani de la ultima mare distractie care cam tot de la chestii d-astea a pornit. sa ma zic ca polonezii au patit-o rau si atunci…..
  eu, una, incerc sa nu fac niciun fel de discriminari si exagerari. cand aveam timp sa citesc forumurile unor ziare (romanesti) mi se zbarlea paru’ cand, indiferent de la ce subiect se pornea unii ajungea la evrei. ca de ce o tin ei langa cu RII Mondial si ca incearca sa ne faca sa ne simtim vinovati si sa obtina diverse.
  mie, una, mi se pare doar ca incearca sa ne faca sa ne amintim.
  si dupa cate se pare chiar avem nevoiem. avem o memorie tare scurta. si avem nevoie de cineva sa ne aminteasca.

  aaaa, si eu nu ma bucur.

 2. Păi cred că lucrurile stau mai mult sau mai puțin ca și în cazul românilor, adică ziarele anti-imigranți gen Sun și Daily Mail au de unde să scoată exemple cu duiumul de indivizi care să le confirme părerile, pe de altă parte și alea liberale pro-integrare gen Guardian au de unde să găsească alții care sunt oameni în banca lor. Și eu am în mirifica locuință polonezi din ambele categorii. Dar când ești într-o țară străină relele sunt puse sub lupă. Oamenii fără căpătâi veniți din alte părți sunt mai supărători din principiu decât ăia nativi, că na, e oarecum logic. Iar polonezii sunt foarte numeroși aici și sar în ochi.

 3. Motivul pentru care polonezii sunt tinta este faptul ca Polonia este principalul aliat al UK impotriva rusilor in plan strategic. Am impresia ca englezii au tolerat aceste manipulari rusesti pentru ca situatia poate fi controlata cu usurinta, spre deosebire de varianta in care in vizorul principal ar fi romanii sau asiaticii. Societatea are nevoie de supape pentru a scadea tensiunea sociala legata de perioada economica dificila, astfel incat o parte din nemultumiri sunt directionate, cu acceptul tacit al autoritatilor, spre alte lucruri, de exemplu straini. Polonia isi poate spala obrazul cu usurinta tocmai pentru ca patrimoniul cultural polonez este cel putin la nivelul britanic.
  Si in alte zone dezvoltate ale Europei ideile nationaliste si protectioniste vor lua amploare, oriucum este interesant de observat cum functioneaza sistemul parghiilor de control pe care le are fiecare societate, mai ales in domeniul media.

 4. Nu stiu daca asta e explicatia. Mi se pare ca autoritatile arata cu degetul mai degraba spre islamici, vezi discursul lui David Cameron in care a pomenit despre cum nu se integreaza aia, se incapataneaza sa ramana prea diferiti si asa mai departe. Polonezii nu mi se par un subiect prea fierbinte in media britanica in ce priveste directionarea tensiunii. Sunt aici demult si sunt antipatizati demult.

 5. Uneori politicienii si alte autoritati de decizie au programe diferite, ma refeream la control in media ca la o alternativa in caz de exagerare a tensiunilor, rusii in schimb si serviciile speciale britanice au si alte metode de actiune.
  Exista si discursul lui Sarkozy pe aceeasi tema a inamicului strain care nu se integreaza in societate, probabil tot asa ca al lui Cameron, adresat in special magrebienilor. Cred ca aceste miscari politice sunt menite sa integreze aceasta nemultumire directionata a localnicilor si nu sa se aseze de partea opusa. Aceste discursuri politice sunt menite probabil sa explice masurile cu carcater de protectionism economic care umeaza. Fiecare incearca sa-si protejeze economia de valtoarea mondiala crizei, dar nu stiu cat vor putea sa o faca pentru ca exista prevederi constitutionale europene care sunt menite sa garanteze exact opusul.

 6. Dacă zici tu. Totuși nu cred că poate fi și cel mai prost muncitor englez, pentru că englezii nu prea sunt muncitori.

 7. In Nemtia se munceste mult, nu stiu cum am eu norocul astasa nimeresc numai unde e mult de munca. Astia sunt obsedati de munca, cred ca e singura lor bucurie. Polonezii nu s-au remarcat aici decat prin faptul ca sunt niste betivani notorii, oricum si asa au o imagine mai buna decat romanii. De obicei polacken sunt la munca de jos, majoritatea necalificati, un fel de vite de povara. Mari cat usa si prosti ca noaptea. Cele mai frumoase fete din bordel dupa romance sunt polonezele. Si cele mai ieftine. In Sankt-Pauli si Moabit e plin de ploneze, Nu prea e frumos sa bag toti oamenii in aceiasi oala.

 8. ..iar eu credeam ajungand in Franta ca tot romanii sunt priviti urat..mai ales cu tevatura cu tziganii…cand colo, mai misto se face de italieni si de portughezi, din toate punctele de vedere. Macar de noi stiu ca suntem de..mai multe feluri, adica unii mai cersetori, minoritari totusi, altii muncitori si mobilati la cap.
  Dar de italieni fac un misto continu de cand il au pe Berlusconi mare sef de trib, iar cu portughezii saracii nu stiu ce au..

 9. Da, în fine. Vesticii au voie să fie rasiști, xenofobi și așa mai departe, că doar sunt vestici, s-au căcat în scăldătoare. Vina e totuși a ăstora ca noi care se dau peste cap să le obțină aprobarea.

 10. Apropo de francezi, cel mai bun banc german: un turist german este intrebat la granita franceza de catre vames:
  – Name?
  – Walter Muller.
  – Age?
  – 27.
  – Ocupation?
  – No, just visiting.

Comentariile sunt închise.