Zăpadă la Londra

DIN CAUZA CONDIȚIILOR ATMOSFERICE EXTREME, ASTĂZI ÎNCHIDEM LA ORA DOUĂ. NE CEREM SCUZE PENTRU INCONVENIENTELE PROVOCATE!

scria astăzi pe ușa oficiului poștal din frumoasa suburbie londoneză unde locuiesc.

Condițiile atmosferice extreme constau într-un frig, ce-i drept, destul de mușcător, ceva polei și o zăpădică pufoasă care se depune în locurile prielnice într-un strat de maximum 5 cm, dar în general se transformă în zloată imediat ce face cunoștință cu asfaltul. Adică exact vremea dintr-o zi blândă de iarnă din România, poate chiar sfârșit de iarnă a la luna martie, când dă ultima ninsoare și noi ne târâm picioarele prin rămășițele ei apoase, dar știm prea bine că n-o s-o mai ducă mult. Ținând cont că iarna trecută am avut asemenea zăpadă în București de-am crezut la un moment dat că nu mai ieșim de sub ea, nici un bucureștean care se respectă și se află acum în Londra nu s-ar stresa din pricină de vreme. Cel mult s-ar enerva puțin că se udă la bocanci.

Londonezii, în schimb, se află într-o stare de panică ce n-a văzut Parisul. Mă întreb serios cum ar proceda în caz de zăpadă adevărată, sau doamne ferește, apocalipsă ori invazie extraterestră. Astăzi, cele patru campusuri ale universității mele s-au închis, autobuzul studențesc e suspendat, iar profesorilor și studenților li se recomandă să se ascundă într-un ungher cât mai călduros al propriei case. Drumurile din oraș, cel puțin prin partea asta, arată destul de libere, totuși autobuzele se mișcă în reluare, de parcă ar trebui să împingă înaintea lor troiene înghețate de un metru și jumătate înălțime. Instituțiile publice se închid, magazinele așijderea și în general toată lumea are o scuză a naibii de bună să nu meargă la lucru. Cireașa de pe tort, inclusiv serviciile bancare online suferă de întârzieri, căci pare-se că în Anglia, insula cu susul în jos, ninge inclusiv peste Internet.

Dacă citești știrile, afli că avem de-a face cu cea mai grea iarnă din ultimii 100 ani, toată țara e în haos, în special transporturile, iar oamenii au intrat într-o panică a cumpăratului de alimente, căci, nu-i așa, comportamentul normal și sănătos în caz de zăpadă ușoară într-un mare oraș e să te baricadezi în propria locuință cu un munte de mâncare. Sau poate într-un buncăr, nu știu exact până la ce extreme ajunge groaza de zăpadă a englezilor. Și capacitatea lor de a se văicări. Orice articol din The Guardian, ediția online, pe tema inconvenientelor provocate de ninsoare e urmat de vreo sută de comentarii în care cititorii furioși își fac guvernul cu ou și cu oțet pentru că în fiecare an e luat prin surprindere de zăpadă, or, măsurile de deszăpezire sunt sublime, magnifice chiar, dar lipsesc cu desăvârșire. Vă sună cunoscut? Na, să vedeți că nu numai în România se întâmplă asemenea lucruri, în ciuda bombănelilor românești din cazuri similare, care țin să ne compare mereu cu “țările civilizate” din Vest. Diferența e că la noi, spre deosebire de Anglia, măcar avem zăpezi serioase din pricina cărora să ne agităm ca niște găini fără cap. Iar după criza de isterie pe care am observat-o azi la o tanti lovită cu un bulgăre de un copil, am ajuns la concluzia că s-ar putea ca englezii să fie din neamul Vrăjitoarei cele rele de la Apus din povestea cu Vrăjitorul din Oz. Sau din neamul lui Superman. Kryptonita lor este zăpada, și dacă îi atinge, pielea li se va transforma în cauciuc și măruntaiele în gelatină.

Pentru una d-alde mine, care știe ce-i aia iarnă adevărată, agitația englezoilor seamănă nițel cu a unui copil de bani gata care a avut toată viața menajeră și acum e obligat, pentru prima dată, să-și spele singur farfuria din care a mâncat. O, vai! Ce chiot, ce durere! Englezilor nu le plac frigul și zăpada. Englezilor nu le place soarele. (Astă-primăvară am fost martora unei panici londoneze similare la o vreme însorită de vreo 28 grade, când anunțurile de la metrou te somau să nu pleci de acasă fără sticla cu apă și să cobori din metrou repede dacă simți că te ia cu leșin sau deces.) Englezilor le place când e gri și ploios (deși n-ar recunoaște nici în ruptul capului. A se citi tot la comentatorii de pe site-ul The Guardian cât de căcănară e vremea englezească, spre deosebire de vremea din alte țări cu mult mai mișto decât țara lor, de pildă Franța.) Dă-le orice altceva în afară de gri și ploios și îi vei vedea scuturați de epilepsie englezească. Totuși, pentru că e englezească, nu e ca epilepsia obișnuită: se manifestă prin tremurat de maximum 2 cm amplitudine și se suplinește în rest cu văicăreală.

În mod cu totul surprinzător, mie nu-mi vine să mă văicăresc. Mai ales că acum strada mea arată ca într-un film american de Crăciun despre suburbii middle-class. „Singur Acasă”, să zicem. Mai lipsesc doar beculețele.

9 gânduri despre „Zăpadă la Londra”

 1. Foarte bine ca te intrebi cum s-ar descurca, asa am si eu ce-ti raspunde, desi nu era necesar ca oricum vedeam o intrebare chiar si acolo unde nu este.
  Au avut invazie, nu chiar extraterestra, doar aeriana asemanatoare unei apocalipse, si s-au descurcat. Inutil sa-ti spun ce am facut noi.
  Cred ca au o alta structura a societatii. Iti recomand o vizita la Sandhurst, s-ar putea sa-ti placa pana la urma si englezoii de acolo.

 2. Invazia aia a fost cu multă vreme în urmă, iar englezoii care s-au descurcat atunci sunt cam decedați. Nu știu cum era societatea britanică atunci, dar acum mi se pare dominată de paranoia. E adevărat că au avut niște atentate teroriste traumatizante acum câțiva ani, dar tot nu-mi vine să laud, de pildă, ușurința cu care autoritățile lor împușcă în dreapta și-n stânga, vezi aici o listă interesantă: http://en.wikipedia.org/wiki/Police_use_of_firearms_in_the_United_Kingdom. Poate că în metroul bucureștean e mai probabil să ți se fure portofelul, însă ăsta e clar un inconvenient mai mic decât să ți se zboare creierii de către un polițist căruia i s-a părut că ai o moacă suspectă, o geantă prea mare sau un trenci prea trenciulos.

 3. Inteleg ca esti ingrijorata de activitatea politistilor britanici, probabil ai si de ce cu rucksackul ala cu buline tinta in spate, ochii cei mari si antenele care ies suspect din cap. Iti ramane doar sa adopti strategia lui Kama Sutra de disimulare in multime desi nu-mi dau seama daca incerca doar sa se imbrace cat mai lejer pentru a scapa de imaginea unei bune islamiste sau se imbraca cat mai provocator pentru a face armele sa ia pauza. Am inteles ca tehnica braziliana de fuga a esuat.
  Mie legea de interzicere a bautului in puburi dupa o anumita ora mi se pare oarecum ineficienta pentru aoemni si pentru autoritati.

 4. sabina: Să ne bucurăm deci că noi românii suntem căliți anti-paranoia meteorologică. Măcar atât a făcut și țara asta nașparlie pentru noi, ar spune intelectualii scârbiți a la CTP.
  @mastic: Administratorul casei îmi explica zilele trecute că legea aia e complet idioată pentru că în loc să bei până la 5 dimineața când nu mai ești în stare de nimic, ești dat afară din pub pe stradă într-un moment când încă mai poți face scandal și tărăboi alcoolic.

 5. Probabil au ca scop principal o presiune de tip statistic, majoritatea sa nu stea noaptea in baruri si ziua sa mimeze serviciul asa cum fac ai nostri. Sigur ca te poti duce acasa sa bei, dar e altceva si pana la urma tot esti tentat sa si dormi fiind acasa. Cat despre cei care inghit cat alcool pot pe finalul programului si pleaca din pub pe strada la scandal, asta e misiunea politiei si cred ca se descurca, i-au dresat destul de bine cu sanctiuni care cresc pe masura ce recidiveaza. Cred ca asa se si explica scandalurile monstru pe care le fac suporterii echipelor englezesti care joaca in Europa la deplasari, bere ieftina, program de voie toata noaptea, politie mult permisiva fata de varianta lor de acasa, asa isi iau ratia pana la capat.

 6. Nu vrei sa stii cum e pe Marea Nordului. Am mai lucrat aici si in alti ani dar nu am prins asa ceva niciodata. In schimb nemtii sunt alta specie de oameni, pe ei iarna nu ii ia pe nepregatite, rezista la clima asta de parca sunt facuti din piatra si nu se plang niciodata. Absolut niciodata.

 7. Bag de seama ca nu aveti doar zapada la Londra, dar si manifestatii studentesti impotriva guvernului. Poate sa para lucruri mai putin obisnuite, dar exista o legatura intre toate astea.
  Nu, n-ai ghicit, glaciatiunile nu prevestesc activarea spiritului combativ al englezilor tineri. Este vorba de rusi. Sa zici spasiba, cred, da, cred ca asa se zice. Unii studenti mai carunti inteleg,

 8. E super tare articoul tau. Sa ii invitam in Rom sa vada viata adevarata, cand munti de zapada neagra te ingroapa in zilele cand nu ai de ales si trebuie sa ajungi la job fara sa intarzii.

Comentariile sunt închise.