Anim'est!

După cum puteţi observa boieri dumneavoastră şi după counterul instalat de mine în partea dreaptă a paginii, mai e o săptămână până la Festivalul ăla de desene animate cu care băteam la cap lumea anul trecut pe vremea asta şi care nu interesează pe nimeni altcineva în afară de mine. Ce urmează să fac anul ăsta? Exact! Să bat la cap lumea cu aceste lucruri care mă interesează doar pe mine!
Bilanţul meu anul trecut a fost slăbuţ: n-am reuşit să târăsc decât vreo patru prieteni la câte o proiecţie şi am văzut cam puţine filme. Anul asta s-ar putea ca bilanţul să fie şi mai slăbuţ, mai ales că timp de voluntariat în slujbă evenimentului nu mai am. Dar nu mă descurajez!
Eu recomand (şi mi-am propus să frecventez) festivalul cam aşa:
Lungmetraje: la proiecţia de deschidere-Mary and Max de Adam Elliot, un nene care a luat în 2003 premiul Oscar pt scurtmetraj cu Harvie Krumpet, la un film de extrasuperpremiatul anime king Hayao Miyazaki, dacă tot vine, poate şi la $ 9,99 de Tatia Rosenthal, nominalizat la premiile Annie (care-s un soi de oscaruri numai pt animaţie), Cartoon Brew îl laudă, dar mie  nu-mi spune mare lucru din ce văd în trailer. Restul lungmetrajelor din program nu prea îmi fac cu ochiul.
Scurtmetraje: vreau să mă duc măcar un calup de „scurte” din competiţie -nu din secţiunea Mozaic (alea au potenţial mai mare de a fi îngrozitor de dubioase, din ce-am observat). Poate şi la unul de videoclipuri şi reclame. De asemenea, vreau să văd selecţia de scurtmetraje britanice oferită de British Council, anul trecut a fost foarte bună. Competiţia românească va fi probabil slabă, ca de obicei. În schimb, programul de animaţii româneşti interzise în perioada comunistă şi scoase de la naftalină ar putea fi interesant. Adică…de ce-or fi fost interzise nişte desene animate?
Aş mai merge şi la prezentarea specială din culisele Simpsons cu un nene de la ei- nu sunt fan Simpsons, dar cred c-o să fie simpatic, şi la seara de animaţie horror din grădina de la Cărtureşti. Mai o bere, mai un desen animat de groază, nu? (se pare că va fi la Patria) Mă mai gândesc. Există şi nişte expoziţii şi prezentări de comic books organizate de Librăria Jumătatea Plină (cu al cărei proprietar am făcut un interviu pt hotcity).
Dacă nu vă convine ce-am ales eu, există şi dubioşenii dubioase, pe toate gusturile. Iată, câteva rezumate din programul festivalului, din categoria:
Dramatic!!
Povestea prieteniei dintre tânărul Jemmy, venit de la ţară în Praga medievală, şi capra lui. Jemmy se îndrăgosteşte de Katy, fată isteaţă de la oraş. Capra e geloasă şi începe să o urască pe fată.
Barry este un tânăr-râmă sătul de lipsa de respect pe care i-o arată celalate vietăţi. Toată lumea consideră râmele nimic mai mult decât nişte vietăţi inutile, fără braţe, fără coloană vertebrală, fără creier. Într-o zi, după ce ascultă un vechi vinil disco, viaţa lui Barry se schimbă complet.
Suprarealist!!
‘Gluteus Maximus – Omul ce se afla in spatele posteriorului umanitatii’ este povestea unui filosof din Roma Antică ce a inventat conceptul de ‘fund’ sau ‘posterior’ în anul 23 î.e.n., în timpul Impăratului Augustus, când s-a împiedicat de el la propriu.
Joseph este un băieţel timid ce colecţionează melci. Într-o zi este înghiţit de propriul buric şi descoperă astfel lumea îngrijorătoare a celor care ‘privesc prin buric’…
Există un oraş ai cărui locuitori au pe cap plante în loc de păr. Cum se descurcă oare coafeza?
Filozofic!!
Locul de întâlnire al viselor azur, al sufletului limpede, pur.
Un balet galactic suprarealist ce explică originea stelelor. Locuitorii unei metropole futuriste se antrenează pentru a participa la Jocurile Stelare. Nişte zepeline selectează gimnaştii cu o rază de lumină asemănatoare unui OZN.
O femeie încearcă să evadeze din propriul apartament, dar, ieşind, nu cumva se încuie înăuntru?

A nu se rata, de asemenea, titluri geniale precum „Răţoiul homosexual” şi „Învierea Samuraiului Afro”. Ce chestie. Eu nici măcar n-auzisem că Samuraiul Afro a murit.

6 gânduri despre „Anim'est!”

Comentariile sunt închise.