Voi fi bătrân şi singur, vei fi murit de mult

Am făcut această schiţă sinistră pentru tema Old Me a blogului Monday Artday. Nadia Bătrână are următoarele caracteristici importante:
• Nadia Bătrână este, evident, mică şi slabă. Mai Mică, mai Slabă.
• Nu mai are nici un dinte, pentru că i-a distrus pe toţi cu acadele şi alte prietene ale Omuleţului care aduce Dureri de Dinţi.
• Pentru că Nadia merge de pe acum niţeluş adusă de spate, e natural ca Nadia Bătrână să aibă ditamai cocoaşa.
• E aproape complet surdă. Uneori mai prinde câte un urlet dacă îşi concentrează simultan eforturile pâlniei uriaşe şi ale aparatului auditiv prescris de doctor.
• Părul ei e complet alb, dar de multă vreme. Încă de când avea vreo 40 de ani. Deja nu-şi mai bate capul cu asta. Nu s-a vopsit niciodată, e mult prea leneşă.
• Nadia Tânără nu şi-o poate imagina pe Nadia Bătrână ochelaristă, aşa că în acest desen are tot vedere bună.
Nadia Bătrână este de aproximativ 1457 ori mai acră, morocănoasă, sarcastică şi rea decât Nadia Tânără. Nu e deloc recunoscătoare Divinităţii pentru Norocul Chior de a fi ajuns la această vârstă venerabilă, de a nu fi fost niciodată călcată de autobuz sau tramvai în timp ce traversa strada cu nasul într-o carte sau cu gândurile în nori. Nu e săracă, a economisit cu cumpătare (a se citi zgârcenie) fiecare bănuţ pe care nu l-a pierdut sau care nu i-a fost furat pe undeva. N-are copii şi n-a fost niciodată măritată. Umblă diverse zvonuri antipatice despre ea, ba că e lesbiană, ba că la viaţa ei a vrut să aibă de-a face numai cu soţii şi iubiţii altora, fiindcă îi place să strice cheful oamenilor pe care îi vede mulţumiţi. Are o groază de pisici rele, care terorizează cartierul. Pe ea însă n-au zgâriat-o niciodată.

După ce va muri, o editură va scoate o colecţie de Aproape Romane, Aproape Poveşti, Aproape Piese de Teatru şi Aproape Benzi Desenate, toate începute şi niciodată terminate de Nadia, după bunu-i obicei. Colecţia Aproape că va avea Succes. La lansare se vor proiecta Aproape Filme făcute de tot de ea.

Desigur, totul este o licenţă poetică. Nadia va muri tânără. Nu de alta, dar cealaltă variantă preferată, în care nu îmbătrâneşte niciodată, pare niţeluş Imposibilă.

8 gânduri despre „Voi fi bătrân şi singur, vei fi murit de mult”

 1. Nadia…ca banuiesc ca asta ti-e numele…am si eu o perspectiva la subiectul „batrinete”. Perspectiva mea a venit insa cu…virsta. Am 54 de ani impliniti si deci…perspectiva este temeinica.

  Nu argumentez nici una din cele ce le-ai scris…dar simt nevoia sa apar sarmana „batrinete”. Nu este chiar asa de rea…Cind sintem tineri ne speriem de lucruri de care atunci cind imbatrinim…nu ne mai intereseaza. Batrinetea da un fel de intelepciune si de eliberare. Cind sintem tineri ne uitam in orice gura cascata sa le auzim opinia…ne deranjeaza ce zice x sau ce gindeste y. Well…cind mai trecem un pic prin viata realizamm ca parerea lui x este egala cu 0 si ca gura lui y deschisa ne avantajeaza ca asa prinde mustele care altfel ne-ar enerva…

  Virsta iti da dreptul si libertatea sa fi tu cea care ai fost de fapt toata viata dar a trebuit sa joci o mie de roluri atit acasa cit si la servici…peste tot. Imi place libertatea de a spune lucrurilor pe nume, fara jena…nu neaparat sa jignesc pe cineva ci sa fac echilibru in lumea asta plina de minciuni si de conveniente sociale.

  Oh…Dumnezeu ne-a creat in mod minunat si chiar si la batrinete daca avem sanatate putem sa ne bucuram de viata…

  Cu acest simt al umorului atit de placut, parca te vad in ani…o babuta draguta, haslie, plina de viata imprastiind invataminte celor care mai au urechi de auzit.

  God bless you, my dear…

 2. @Rodica, vorbesti despre 54 de ani ca si cum chiar ai fi batrana :))

  Batranetea incepe pe la 68 de ani sau chiar mai tarziu. De fapt, batranetea in viziunea mea incepe pe la 84. Ba nu… nu nu, 96. La 96 chiar esti batranel.

  Da acum sincer, lasand orice gluma de-o parte, 54 chiar nu e batranete.

Comentariile sunt închise.