Mickey Mouse? No, Donald Duck!

Pentru că mi-am petrecut ziua de ieri (re)citind benzi desenate Disney de prin anii 1940, voi încheia seria amintirilor din copilărie care mă chinuie în ultima vreme cu o analiză literară comparativă profundă.
Aşadar, cinci motive pentru care Donald Duck merită să-l iubim mai mult decât pe Mickey Mouse:

1. Mickey e personajul principal. Deci e proiectat special ca să aibă parte de toată dragostea. El e eroul. Iar mie nu-mi place să mi se spună de cine să-mi placă. În schimb, Donald a fost inventat de oamenii de la studiourile Disney ca să preia toate defectele pe care eroul Mickey, devenit prea popular, nu le mai putea avea fără să-şi strice imaginea. Şi a rămas pe nedrept în umbra eroului.
Mostră: cine face toate chestiile amuzante în filmuleţul de mai jos? Donald. Totuşi, şi la-nceput şi la sfârşit scrie „A Mickey Mouse cartoon”, pentru că Mickey apare şi el zece secunde.  Scandalos.

2. Pe Mickey îl iubeşte deja toată lumea, nu mai are nevoie de afecţiune în plus. Mickey e extraordinar de popular pe oriunde s-ar duce. Donald e nevoit ocazional să părăsească oraşul din cauza mulţimii furioase care vrea să-l jupoaie. Mickey are un prieten bun care îl iubeşte, şi anume Goofy.  Donald are în principal duşmani, de exemplu pe vecinul său Jones. Mickey are o prietenă care îl iubeşte, pe Minnie Mouse, care, cu una-două rătăciri temporare de-a lungul istoriei (pedepsite de Mickey cu umilinţe publice, de altfel) l-a iubit numai şi numai pe el.

Daisy Duck nici măcar nu se poate hotărî dacă e sau nu e prietena lui Donald, pentru că e prea ocupată să-l bage în seamă şi pe rivalul lui Donald, ridicol de norocosul Gladstone. Iar când îl bagă în seamă pe Donald, rezultatul e mai mult sau mai puţin ăsta:

Mickey are un animal de casă care îl iubeşte: Pluto. Pe Donald l-au urât, de-a lungul vremii, toate animalele pământului: câini, pisici, iepuri, papagali, ciori, maimuţe, rechini, peşti, albine, furnici. Şi şi-au manifestat ura în feluri dureroase pentru Donald.

3. Donald suferă pentru toate greşelile lui. E adevărat, face greşeli gârlă: îşi pierde cumpătul, e certăreţ, e isteric, e văicăreţ, e exagerat, e neîndemânatic, e lacom, e, de multe ori, necinstit şi obsedat de îmbogăţire rapidă, ca orice creatură imperfectă.   E însă pedepsit de nu se vede. Karma lui Donald este absolut îngrozitoare, de-a dreptul tragică. Orice glumă proastă sau intenţie rea se întoarce împotriva lui de patruzeci şi şapte de mii de ori. Mai mult decât atât, până şi intenţiile bune se întorc împotriva lui şi sunt pedepsite. Donald e un ghinionist iremediabil şi, în general, destul de nefericit. Cu mici excepţii, toate poveştile despre Donald se termină cam trist pentru el. E ca şi cum scenariştii de benzi desenate şi desene animate de la Disney ar fi adunat tot ce le-a mers rău vreodată şi ar fi revărsat povara asupra unui singur personaj. Dacă Donald ar fi niţeluş mai deştept sau s-ar afla într-o operă literară adevărată, s-ar întreba precum Kilgore Trout dacă nu cumva Creatorul său îşi bate joc de el.

Mickey, în schimb, e un perfect cu o viaţă perfectă. Şi chiar şi când nu e un perfect, de exemplu când e un ticălos misogin:


sau când îşi tratează cel mai bun prieten ca un rahat:


tot nu-l pedepseşte nimeni. Mickey e genul ăla de nemernic fermecător căruia i se iartă orice.

4. Mickey e un intelectual leneş. Îşi permite să-şi petreacă timpul rezolvând mistere şi alte aventuri d-astea care îi ies bine întotdeauna. Habar n-are ce înseamnă să depui un efort adevărat. În rarele ocazii când se coboară la munca de jos, e imediat promovat fiindcă-l loveşte vreun noroc chior sau vreo idee genială.

Pe de altă parte, Donald munceşte din greu pe bani puţini (asta când nu e şomer). Donald a fost poştaş, lăptar, grădinar, pompier, măturător de străzi, spălător de podele, îngrijitor la zoo, hingher, băiatul care livrează pizza, vânzător de alune, de hot-dogs, de vată pe băţ şi de orice se mai găsea de vândut, ca să nu mai vorbim de diverse munci umilitoare şi prost plătite pentru unchiul Scrooge, cum ar fi lustruitul infinit de numeroaselor lui monede.

Donald pompier
Donald poştaş

E adevărat că o dă în bară repede cu toate aceste joburi. Dar asta nu e din cauză că nu se străduieşte suficient, pur şi simplu aşa e el, lovit de soartă şi stângaci. Pe lângă toate astea, mai trebuie să aibă grijă şi de nepoţii lui care numai cuminţi nu-s, singur-singurel şi mereu falit, deşi e ruda celei mai bogate creaturi din Univers, Scrooge McDuck. Viaţa e atât de nedreaptă.

5. Vocea. Dacă aţi avea un prieten cu vocea de eunuc în falsetto a lui Mickey Mouse, aţi ceda nervos şi l-aţi pocni. Dacă aţi avea unul cu vocea lui Donald…ei bine, tot l-aţi pocni la un moment dat, dar măcar ar fi simpatic o vreme. În plus, dacă v-ar înjura, n-aţi putea să vă supăraţi pe el, pentru că n-aţi înţelege o iotă.

Aş mai putea găsi şi altele, dar nu vreau să mă lungesc mai mult decât e cazul.  Nu ştiu ce părere are restul lumii, dar eu zic că Donald needs a hug.

Mulţumesc maeştrilor Carl Barks, Don Rosa şi Floyd Gottfredson pentru că au desenat aceste poveşti pentru copiii între 3 şi 5 ani cu care să-şi piardă vremea o gagică de 21 în loc să înveţe pentru licenţă. Şi dacă pare că analizez prea mult un subiect atât de infantil, ţin să menţionez că pe Internet se poate orice şi că există unii oameni în toată firea care îşi petrec timpul cu dezbateri pe tema „Erau Ştrumfii comunişti?” sau „My Little Ponies văzuţi ca o colonie separatistă de lesbiene feministe„.

Later edit- această problemă complexă necesită un referendum:

[poll id=”2”]

18 gânduri despre „Mickey Mouse? No, Donald Duck!”

 1. Intotdeauna am spus ca Mickey Mouse e supraevaluat. Nu mi-e deloc clar ce a facut ca sa fie imaginea intregului Disneyland. Nu tin minte sa fi vazut desene animate cu el. Sau mai bine zis sa fi vazut niste desene animate amuzante cu el.

  A, si strumfii erau in mod evident comunisti. Si nici macar nu intru in polemici generate de faptul ca exista o singura strumfetta din tot satul…

 2. Mickey e imaginea universului Disney pentru că era preferatul lui Walt. Bătrânul Disney zicea că îl iubeşte pe Mickey mai mult decât a iubit vreodată orice femeie. Desigur, bătrânul Disney era şi el, ca şi Mickey, un ticălos misogin, deci asta nu înseamnă prea mult.

  @Anna: Which peanuts? These peanuts? 😀

 3. totally. utterly. browsed 1950 to 1956 and there’s such a long fun way ahead. i mean.. uhmm. behind 🙂 speaking of fun. i want a GOOD animation movie. any suggestion?

 4. Donald’s za man! tocmai pentru tot ce i s-a intamplat si toate ghinioanele luate fix in freza. Reprezinta omul normal, cu bune si cu rele..dar in principal cu rele.

  Am o colectie impresionanta de benzi desenate cu personajele Disney..pe vremea cand existau reviste de benzi desenate ca Mickey Mouse (care apropo, de cativa ani am inteles ca si-a schimbat numele in Donald Duck, lucru pe care l-am gasit a fi trist atunci dar acum ma bucur ca s-a intamplat), Bamse, Bugs Bunny si altele care imi scapa momentan.

  Am o colectie de peste 1.000 de exemplare stranse in decursul a mai multor ani (multumesc mami :X) si care troneaza pe mai multe rafturi intr-un dulapior bine ascuns.. :))

  Regret doar ca nu am si editii in engleza dar tinand cont ca astea care au fost scoase in Romania erau aceleasi ca afara doar ca erau traduse, nu sunt chiar asa de ofticat.

  Btw – Bamse was so efing cool!!! si el si a lui miere-traznet..de Testosul ce sa mai zic..ma opresc ca ma napadesc amintirile (cred ca ma duc sa citesc primul numar din Mickey Mouse – 1991 si posibil si o editie de Bamse) =)

 5. @Anna: Depinde ce doreşti de la filmul de animaţie. Să râzi, sau să plângi şi să te sece la inimă, sau să te sperii…şi aşa mai departe.

  @ĂlaRău: Poţi citi ediţii în engleză aici. Probabil e ilegal că cine le-a pus pe net le-a pus pe net, dar nu le-am pus eu, deci mă doare-n copyright.

 6. Na, de ce ai pus si a 3a varianta ca nu m-am putut abtine si am votat-o pe aia. Ca suna asa cool sa o votez pe aia. Plus ca nu m-am putut decide intre aia doi. Mie-mi place tom si jerry. Poate faci si o analiza in care-l pui pe jerry la colt.

 7. Problema cu bietul Tom e că nici când îşi vede liniştit de treaba lui nu-l lasă în pace şoarecul ăla afurisit. Dacă voiau să-l facă pe Tom Villain, atunci Jerry nu trebuia să şi-o ceară atât de mult şi atât de des.
  Totuşi, şi-o cere şi Tom destul de des…La ei e lupta pentru supravieţuire, lupta între specii.. e oarecum cinstit.
  Donald, în schimb, e o raţă cu viaţă de om. Cu viaţă naşpa de om.

 8. la gradinita ma persecutau colegii ca tineam cu Tom..asa ca am inceput sa ma uit la Looney Tunes.kestiile disney ma cam sperie.

 9. Pe mine mă persecutau colegii fiindcă eram fan Mary Poppins.
  Ce e aşa înspăimântător la Disney?

 10. Dacă mă atacă în somn, n-o să afle niciodată dacă nu cumva lucrez pentru ăia de la Dreamworks 😀

 11. este cineva interesat de schimb electronic de reviste Mickey Mouse, Bamse, The Flintstones ? pentru intregirea colectiei…

Comentariile sunt închise.