Desene animate!!

Continuă seria articolelor cu vagă valoare informativă, ceea ce înseamnă că ori am intrat în anul morţii, ori am înnebunit.
Ziua de azi am petrecut-o la Scala cu Anim’estul. Dacă ar fi trecut careva din cunoscuţii mei pe acolo, s-ar fi mirat de evenimentul extraordinar de a o vedea pe Nadia entuziasmată de ceva şi nu doar atât, ci (aproape) fericită. Ghinionul lor că n-au trecut. Şi al meu că am eşuat, deci, în tentativa de promovare a obiectivului cultural.
Ce-am făcut:
Am desfăşurat complexa operaţiune de a apăsa în mod repetat pe un buton ca să sincronizez subtitrarea cu sunetul la neşte filmuleţe.

John R Dilworth, vazut de el insusi
John R Dilworth, văzut de el însuşi

Am luat un autograf de la John R. Dilworth (tipul cu „Courage the cowardly dog”), care arată şi se poartă el însuşi precum un desen animat. M-a întrebat dacă pot să cânt şi să dansez ca Frank Sinatra. Ce-au făcut fetele de la Indiggo din reputaţia ţării ăsteia! După aia, s-a dus să deseneze pe afişul de la intrare o răţuşcă diformă care spune „Bună!” cu fundul.
Pentru că oamenii de la Animest au avut ideea fascinantă şi ucigătoare de portofele de a face un shop de benzi desenate, chestii de la invitaţi, obiecte promoţionale…etc. în hol la Scala, şi de asemenea pentru că sunt infantilă şi nu preţuiesc banii, am cheltuit 35 ron pe benzi desenate franţuzeşti. Nu mai mult, pentru că n-aveam mai mult la mine. Mă gândesc dacă sunt suficient de nebună încât să dau vreo 20 de euro pe un roman grafic mai grosuţ sau pe un production cel original de-ale lui Dilworth. S-ar putea să fiu.
Ce-am văzut:
Programul special de scurt-metraje britanice. Vreo 12 filmuleţe, unele au lovit la ţintă, altele mai pe lângă, dar recomand:
Like Me, Only Better, de Martin Pickles- „Dacă toţi am lua Prozac, n-ar mai exista nici un fel de problemă în lume! N-ar mai fi războaie şi nimeni n-ar suferi de gelozie, pentru că Prozacul îţi taie pofta de sex.”
Stand-up, de Joseph Pierce. Un individ ţine un monolog comic într-un bar, iar glumele lui groteşti provoacă efecte la fel de groteşti în animaţie, deformează personajele.
The Pearce Sisters, de Luis Cook.Ok, treacă de la mine, pe ăsta vi-l arăt.


Nocturna, un filmuleţ spaniol mai-pentru-copii, cu un design al personajelor cam ciudăţel (sau urâţel), dar cu o poveste foarte drăguţă şi plină de imaginaţie. Dacă oamenii de la marile studiouri americane care produc animaţii formulaice generate pe computer ar avea la fel de multă fantezie, poate că ar fi şi americanii mai deştepţi. Mi-a plăcut în special ideea unor Ciufulitoare a căror unică treabă e să aibă grjjă să nu te trezeşti cumva dimineaţa cu părul în ordine.
Retrospectiva Juan Pablo Zaramella, un animator argentinian care anul trecut a câştigat premiul publicului pentru scurtmetrajul său cu o călugăriţă care se dezmembrează pe ecran în fel şi chip, în timp ce strigă disperată: „Ay, dios mio!”. Zaramella a fost şi el prezent la proiecţie, cu nevasta, şi amândoi păreau genul de oameni cu care te-ai putea distra conversând la o bere. S-au proiectat şi scurtmetrajele independente, şi reclamele făcute de nenea ăsta, şi un Making of la filmul „Viaje a Marte” (unde un băieţel călătoreşte spre, aţi ghicit, Marte, în camioneta bunicului). Zaramella face în principal stop-motion cu figuri din plastilină şi are haz inclusiv când face clipuri pentru campanii gen „Use a condom, kids!”
Mă calcă pe nervi îngrozitor că n-am mai mult timp să stau la festivalul ăsta…eventual, de dimineaţă până seara, de când a început şi până la sfârşit. Dar deh. Oricum, cu ocazia asta, mi-am mai trecut un dream project pe listă, pe lângă ăla unde eu sunt o mare ilustratoare de cărţi pentru copii: o revistă despre animaţie, ilustraţie, benzi desenate şi alte arte vizuale…asta dacă tot sunt jurnalistă în devenire. Ar citi-o oameni cât pentru o echipă de fotbal, că deh, n-avem oameni cu poftă de cultură în ţara asta. Şi ăia pe care i-am avea au o coadă de mătură înfiptă în cur.
Ok, am terminat pentru azi. Mi-e somn. Cred că o să mă culc înainte de 3 dimineaţa, incredibil! Mă oboseşte entuziasmul. Nu sunt obişnuită…

4 gânduri despre „Desene animate!!”

Comentariile sunt închise.