Pelerinul român

În episodul de astăzi vom vorbi nu despre Olimpiadă, nici despre război, ci despre cartea Pelerinul român, apărută la editura Pelerinul român în anul Domnului 1992. În carte este vorba despre pelerini români.

Ce îşi propune această carte? Aflăm din prefaţă: „Lucrarea de faţă este o încercare de imitare a Pelerinului rus. (Nota Nadiei: mai mulţi scriitori ar trebui să aibă curajul să-şi prezinte opera ca încercări de imitare. Îngerul Sincerităţii şi-ar primi aripile în fiecare zi.) Este o lucrare în care marii duhovnici români ne arată cum practică ei rugăciunea.”

Ce mai aflăm din carte? Răspunsuri la diverse întrebări fundamentale.

De câte feluri este rugăciunea? Există 7 trepte ale rugăciunii:

1. Rugăciunea limbii. (Mă abţin să spun la ce mă gândesc când aud de rugăciunea limbii.)

2. Rugăciunea minţii. Aceasta o numesc Sfinţii Părinţi rugăciune cu un picior sau zbor cu o aripă. (Rugăciune într-un picior, ghici ciupercă ce-i?)

3. Rugăciunea inimii. Legea cea mai scurtă a rugăciunii aceasta (sic!) este să nu-ţi închipui nimic în vremea rugăciunii. Pentru ce? PENTRU CĂ MINTEA LUI HRISTOS N-A AVUT IMAGINAŢIE, toţi sfinţii o spun aceasta. (Întrebare enervată din partea Nadiei: da’de unde ştiau sfinţii ăia ce era în mintea lui Hristos? Ei drăcie! Doar nu erau telepaţi!) Când s-a pogorât mintea în inimă, inima înghite pe Iisus şi Iisus inima. (Iniţial am vrut să desenez asta, dar mi-am dat seama că e o imagine prea complexă.)

4. Rugăciunea văzătoare. Sufletul lui Amun a fost văzut de Sf Antonie cel Mare că mergea la cer, deşi Antonie era la mii de kilometri distanţă de cel care murise. (Mamă, ce tare! Asta da superputere. Deci aşa ştiau sfinţii de mai sus ce era în mintea lui Hristos, spuneau rugăciuni văzătoare. Dar în mintea lui Iuda nu vedeau, să-i dea o mamă de bătaie înainte să facă pocinogul?)

5. Rugăciunea de sine mişcătoare. Te mişcă să te rogi, şi când dormi şi când vorbeşti şi când mănânci şi când călătoreşti. (I se mai spune şi perpetuum mobile, probabil…un înlocuitor minunat pentru automobil sau bicicletă. A, şi aud în premieră expresia „de sine mişcătoare”, ca antonim la „de sine stătătoare”. Bravo, Pelerinul român!)

6. Rugăciunea în extaz sau în uimire. De un sfânt se spune în Filocalie că era cu mintea în cer, iar dracii îi luau trupul ca pe o minge şi îl aruncau strigând şi-l prindeau trupul unul de la altul. Când un om este răpit cu mintea la cer, aceasta se cheamă rugăciune în uimire. (Asta nu mai e mişto. Superputerea de a fi pasat de la un drac la altul? Dar nu se specifică ce sport anume jucau dracii cu trupul sfântului. Fotbal? Baschet? Handbal? Tenis cu piciorul?)

7. Rugăciunea contemplativă. Aceasta îl face pe om să zică precum Sf Apostol Pavel: „În trup sau în afară de trup, Dumnezeu ştie.” A fost răpit la al treilea cer, dar nu ştia! (Deja devine repetitiv. Opriţi-vă pe la 5, zic eu.)

Care sunt treptele desăvârşirii? Acestea sunt 3 şi iată-le:

1. Făptuirea morală. Aceasta este numită prima Sâmbătă, omul se odihneşte de făptuirea cu fapta a păcatului şi se sileşte să pună în locul păcatului ceva opus viciului. Exemple: curăţenia în locul desfrâului, milostenia în locul iubirii de argint, setea în locul beţiei. (Sete în locul beţiei? Cred că asta se numeşte mai degrabă re-branding-ul beţiei.)

2. Slobozenia duhovnicească. Sufletul raţional îşi retrage mintea sa din simţiri, omul nu se mai sminteşte de cele văzute. (Din nou, mă voi abţine să spun la ce mă gândesc când aud de slobozenie duhovnicească.)

3.Odihna duhovnicească a sufletului raţional, care-şi retrage mintea sa din zidiri şi o leagă de Dumnezeu cu totul. (Desăvârşirea este somnul raţiunii, deci? Am înţeles bine?)

Care este ţinuta corectă la o femeie creştin-ortodoxă? (Aici deja o dăm în banalităţi.) Femeile creştine, care voiesc să meargă în Rai, trebuie să umble tot timpul acoperite cu basma pe cap (ca la islamici, deci), fără pantaloni (în fundul gol?), să nu se vopsească la nici o ocazie, fără lux, doar le-a făcut Dumnezeu destul de frumoase, nu trebuie să-l complecteze (sic!) ele pe Dumnezeu. FEMEIA ÎMPODOBITĂ ESTE CURSA TUTUROR DRACILOR. Cea mai frumoasă femeie din lume după trei zile pusă în mormânt aşa de tare miroase, mai tare decât toate putorile din lume. (Aşa, şi?)

Urmează o descriere foarte detaliată a călătoriei sufletului după moarte, cu tot cu vămile văzduhului numărate şi alte poveşti în faţa cărora nu pot decât să mă întreb: „Băi nene, da’de unde ştiţi voi toate astea? S-a întors careva de-acolo?”

BONUS: Descoperirea Fericitului Agatanghel la anul 1327. A ieşit Sfântul la malul mării şi a văzut o hartă de piele pe care era întreaga Europă, iar pe hartă erau litere mari care arătau fiecare ţară, România cu R, Grecia cu G, Rusia cu RS, Italia cu I. Şi a prezis Sfântul viitorul României astfel: „Boul va răgi, iar România va lua toate hotarele sale!” Nice try, Pelerinul român, dar în 1327 conceptul de „România” nu exista nici măcar în proiect.

Cam atât, că m-am plictisit. Odată ce-ai citit o carte d-astea, le-ai citit pe toate…

10 gânduri despre „Pelerinul român”

  1. Ai uitat sa mentionezi ca din cele 7 trepte, 3 sunt universale si 4 intermediare.. iar primei ii mai spune si regaciunea buzelor sau a graiului, asta ca sa nu te mai gandesti la nu stiu ce, pervers-o! :p Treptele desavarsiri o fii si 3 si 9,depinde cum vrea cel care se (de)savarseste.. iar tinuta.. asa v-a fost dat, sa nu ajungeti nici una in Rai :))

  2. …mai da ce glume fac oamenii care invata despre Dumnezeu. „pervers-o” este un cuvant biblic?

  3. nu, nu este un etimon biblic, nici barem morfologic, lexic, fonetic, tonic si ce-i mai vrea, dar cu tot respectul, te rog sa ne zici tu otiginea lui.

  4. :))))
    Pelerinul roman. Fascinant. Am frunzarit-o si eu. Am retinut interdictia de a bea apa dupa o anumaita ora, precum si interdictia de a te impreuna cu dobitoacele.

Comentariile sunt închise.