Mingea e rotundă.

De azi are şi ţărişoara noastră o bucurie: joacă şi echipa României la Campionatul European de fotbal. De jucat, o să joace bine. De la excepţional în sus. Dar dacă se întâmplă totuşi vreun accident (Doamne fereşte!) şi joacă mai puţin bine decât ne aşteptam(să zicem, pierde la diferenţă mai mare de 3 goluri), atunci, cauza e cu siguranţă una (sau mai multe) din următoarele:

Pentru că n-am mai fost de mult pe la un turneu final, ne-am pierdut antrenamentul. Nu-i nimic. Bine că am ajuns totuşi la un turneu final. Atenţie, fani ai altor sporturi, nu se aplică aceeaşi consolare şi pentru voi! De exemplu, dacă echipa de gimnastică nu iese măcar pe locul 3 la o competiţie internaţională, corect este să spuneţi următoarele: „Mama voastră de fufe îmbuibate, tăia-v-ar raţia de mâncare zilnică de la 3 foi de salată la 2 foi de salată! Aşa vă slujiţi, voi, mă, ţara? Păi să nu le daţi cu capul de bârnă, domnu antrenor?”

Arbitrul, un oarecare şi infam Hans von Venetik, pătruns de o ură viscerală faţă de România (probabil din aceleaşi motive pentru care românii şi câinii n-au voie în magazine în străinătate), şi-a pus la treabă toate forţele de arbitru ca să ne împiedice victoria. A fluierat când nu trebuia. N-a fluierat când trebuia. N-a văzut un penalty cât casa. Le-a dat lor un penalty cât un microb. A tras de timp până vajnicii români s-au văzut îngenuncheaţi, apoi repede-repede a terminat meciul! Noroc că în România există jurnalism sportiv, şi se va găsi careva să publice în ziar e-mailul nemernicului de arbitru, ca să îi zică ei suporterii acolo vreo două.

Jucătorii echipei adverse au mai mult antrenament la nivel înalt, în campionate puternice, în timp ce ai noştri trebuie să se mulţumească cu liga secundă din Străinezia, sau cu banca de rezerve din prima ligă din Străinezia. De aceea era mai bine să folosim mai mulţi jucători din campionatul intern, care sunt obişnuiţi cu efortul susţinut. Că doar nu e o bagatelă să mergi cu mingea la picior printre prietenii de la echipa-satelit, sau să zbori spre vestiar mai repede decât zboară bricheta din tribune şi cioara din cuib!

Un jucător esenţial pentru bunul mers al naţionalei noastre n-a jucat, pentru că e accidentat. Sau pentru că se însoară. Sau pentru că Piţurcă n-a vrut să-l ia. Nu ştiu exact de care jucător e vorba, dar uitaţi-vă şi voi cine credeţi că lipseşte şi sigur de aia am călcat în străchini, pentru că nu l-am avut pe ăla pe teren. Poate fi şi unul de la Prefabricate Modelu sau de la Avântul Cireşu, nu contează. Sigur, era mult mai uşor dacă lipsea Mutu. Atunci echipa noastră nici n-avea rost să se mai deplaseze până la stadion.

Cu o seară înainte, câţiva „tricolori” iresponsabili s-au îmbătat într-un sexy club, ceea ce le-a scăzut simţitor capacitatea de a alerga pe teren ca Speedy Gonzales. Cu o seară înainte, tricolorii nu s-au îmbătat într-un sexy club, deşi nemernicii ştiau că asta ne aduce întotdeauna noroc.

Selecţionerul a adoptat o formulă de joc prea ofensivă, sau prea defensivă, sau prea când aşa, când aşa, de nu mai ştiau nici jucătorii cum joacă şi ne-au ameţit şi pe noi care ne uitam la ei. Vasilică Picior a fost folosit pe postul de închizător dreapta, când el era de fapt un deschizător stânga. Antrenorul de la club al lui Vasilică Picior a acuzat vehement decizia selecţionerului de a-l folosi pe un post nepotrivit şi a subliniat că dacă era el selecţioner, altă viaţă!

Gazonul era prost întreţinut, ceea ce zău că nu ne-am fi aşteptat de la gazonul dintr-o ţară aşa bogată. Gazonul era prea bine întreţinut, ceea ce zău că nu ştiam să existe. Era prea ud, şi în acelaşi timp prea uscat. Avea gropiţe precum şi deluşoare. În prima parte a meciului ne-a bătut soarele în ochi, în repriza a doua ne-a prăfuit vântul. Dungile cu vopsea erau prea vopsite şi din când în când ne-am mai împiedicat de ele.

Şi, în fine, cea mai puţin probabilă cauză, pe care un om civilizat şi cu bun simţ nici n-ar trebui s-o ia în calcul: zice-se că România n-a avut niciodată o echipă chiar aşa de tare la fotbal…

Hai, ai noştri!

19 gânduri despre „Mingea e rotundă.”

 1. Fac parte dintre cei carora nu le prea pasa de Campionatul de fotbal, intern sau extern. Trebuie sa recunosc ca ma sperie genul asta de oameni. Sunt genul de oameni care ti-ar da in cap pentru ca spui ”Romania o merita” dupa un meci penibil al nationalei.

 2. Intru adevar, este eronat sa credem ca Romania ar fi cea mai buna echipa din lume. Trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant.
  Rapid este cea mai buna echipa din lume.

 3. @ Krossfire: Pai inseamna ca n-ai inteles esenta. Romania nu o merita niciodata. De vina e conspiratia internationala care de altfel ne saboteaza si in toate celelalte domenii.

  E valabil si pentru tine, Petre.

  @Serban: Din cauza voastra se duce tara asta de rapa. Rapidisti!! Rusine!!!

 4. ce naiba, nu m-am exprimat in limba romana?
  sunt de acord cu faptul ca Romania are o echipa de fotbal FOARTE mediocra.
  numai ei ne pot demonstra ca nu e asa.membri echipei nationale.
  is it clear?

 5. Nu cred ca poti fi Foarte mediocru. Mediocru e de la sine inteles o chestie care nu admite superlative.
  Am inteles ce-ai zis. Ti-am recomandat sa fii atent la conspiratia internationala si nu la mediocritatea echipei noastre.
  Nu te ratoi la mine. Eeei, comedie.

 6. MEDIÓCRU, -Ă, mediocri, -e, adj. 1. Care se află între două limite extreme, mijlociu, potrivit; care nu iese din comun, nu se evidenţiază prin nimic, modest, banal. 2. Lipsit de inteligenţă, de capacitate ori cultură, de spirit; fără valoare.
  Cel mai potrivit? Foarte mijlociu? Nu cred ca merge. 😀
  Dar era vorba despre fotbal, oricum. Sa nu deviem.
  Hai ai nostri!

 7. „Lipsit de inteligenţă, de capacitate ori cultură, de spirit; fără valoare.” asta era subtilitatea?
  ti-am aruncat franghia (serios?), dar nu te-ai prins 😐
  dar fie, hai cu fotbalul!

Comentariile sunt închise.