Ghid de protecţie împotriva turnătoriei, varianta de buzunar (cenzurat)

Parcă Grigore Vieru zicea mai demult că poporul român e plin de calităţi minunate şi îmbucurătoare, dar are trei mari defecte care îl strică, şi încep toate cu P: Pâra, Pizma şi Ploconirea. Desigur, nu aprob asemenea generalizări şi cu atât mai puţin limitarea la poporul român. […](cenzurat) Pur şi simplu îmi place să dau sfaturi.

Aşadar, iată câteva îndrumări practice împotriva situaţiilor neplăcute în care aţi putea deveni subiectul unei delaţiuni:

Regula nr 1, zisă şi De Aur: Lucrurile despre care credeţi că n-ar fi bine dacă le-ar afla absolut toată lumea nu se spun. Dacă există o nevoie arzătoare de a spune lucruri care nu se spun, se adoptă metoda „Tom şi Jerry”, adică se urlă informaţia compromiţătoare într-un borcan deschis, după care se sigilează recipientul şi se păstrează la loc întunecos şi ferit de umezeală. Aveţi grijă totuşi să n-aveţi ferestrele deschise când faceţi acest lucru.

Regula nr 2: Nu se fac excepţii de la regula numărul unu.

Regula nr 3: Nu e suficient să vă ţineţi gura. În cazul în care sunteţi martor la o conversaţie care vă provoacă vreun disconfort, de exemplu Floricica şi Marghioliţa bârfind-o pe Vasilica, ridicaţi-vă de unde staţi şi plecaţi, pur şi simplu. (Dacă stăteaţi în picioare de la bun început, cu atât mai bine.) Asta ca să nu vă treziţi după aceea cu Vasilica auzind că de fapt dvs. aţi zis cine ştie ce chestie nesimţită despre ea.

Regula nr 4: Oricine vă poate turna. Premisa „tovarăşu meu e tovarăşu meu, nu mi-ar face nici un rău” i-a înfundat pe unii în beciurile cele mai ferite de curent electric şi încălzire centrală. Premisa „ce interes ar avea cineva să mă dea în gât” e la fel de eronată, căci turnătorii adevăraţi nu toarnă ca să le fie lor bine, ci ca să le fie rău altora. Aşadar, aşteptaţi-vă mereu la ce e mai rău, căci de obicei se şi întâmplă.

Regula nr 5: Abordaţi numai subiecte de conversaţie neutre. Exemple de subiecte neutre: prognoza meteo, fata de la pagina 5, un film unanim acceptat de critică, culoarea calului alb al lui Napoleon. Exemple de subiecte tabu: orientarea politică, religioasă, sexuală, simpatiile şi antipatiile, sentimentele, familia, banii, temerile, visele, calităţile şi defectele dvs precum şi ale altora.

Observaţie: Dacă în ciuda tuturor precauţiilor aţi ajuns în situaţia tristă în care delaţiunea s-a produs, dar nu ştiţi de unde vine, abţineţi-vă de la bănuieli şi speculaţii. Triplaţi cantitatea de prudenţă generală şi nu uitaţi că făptaşul îşi face un singur păcat, iar păgubaşul o mie. (Asta ca să abordăm problema din perspectivă creştină. Căci acest blog conţine o mare cantitate de învăţături ortodoxe.)

Dacă vi se pare că sfaturile de mai sus sunt exagerate, paranoice şi aproape imposibil de urmat, aveţi perfectă dreptate. Nici măcar autoarea acestor rânduri nu le aplică…de fapt, ea cu atât mai puţin. În concluzie, înarmaţi-vă cu o doză sănătoasă de nepăsare şi faceţi cum vă taie capul…[…](cenzurat)

P.S. Pentru varianta necenzurată, adresaţi-vă cui poftiţi că nu mă interesează. Iar în ilustraţia anexată puteţi observa dumneavoastră o metaforă pentru subtilitatea Nadiei, caracteristică recunoscută şi lăudată de toţi.