Box populi, box dei

Astazi…(sau mai precis, ieri, ca e deja maine..sau…uf! grea e viata unui insomniac) am dus la indeplinire o misiune jurnalistica importanta. Adica, fiind eu o fetita cuminte si constiincioasa, m-am gandit ca ar fi cazul sa-mi fac tema pentru laboratorul de Radio, si anume un vox. Pentru aceia dintre dumneavoastra care nu stiu ce-i acela un vox (privire mirata si dispretuitoare: cum, nu stiti ce-i ala un vox??dar eu stiu, ca-s la Fejesece…ce bine ma simt…): ganditi-va la reporterii aceia enervanti pe care ii vedeti la televizor ca deranjeaza lumea pe strada cu intrebari stupide…Asta am facut si eu. M-am inarmat cu reportofonul meu antic, vechi si de demult, i-am atasat un microfon caraghios si am pornit prin Cismigiu. De ce in Cismigiu? Ca sa fac si o plimbare placuta simultan. Ca era frumooos afara…

Iata cateva selectiuni din ce-a iesit:

Intrebarea: Ce parere aveti de caderea guvernului si de noul cabinet Tariceanu?

O femeie in varsta: Foarte prost, foarte prost. –rezumat al urmatoarelor 50 de fraze: Tariceanu promite si nu se tine de cuvant- Noi, pensionarii, suntem foarte abatuti, -alt rezumat: guvernul ne minte, guvernul ne minte- pentru ca guvernul nu ne acorda nici o marire de pensie…(n.n.: ah..pun pariu ca nu va asteptati sa zica asta, nu??) Tariceanu este un om…bun…(?) dar…Basescu…este…un mincinos nenorocit! Acum doi ani, l-as fi votat si cu picioarele si cu mainile (!), dar acum…acum…daca as avea putere..l-as..l-as…omori, cu toata familia! (!!!) Ar trebui sa faca toti romanii o revolta, sa-l dea jos pe omul asta de la guvernare!

Studenta, off-tape: A cazut guvernul??

Tot studenta,acum pe inregistrare: Am o parere…buna…

Eu: Dar despre faptul ca a iesit PD-ul de la guvernare?

Studenta: Am o parere…proasta..

Eu: De ce?

Studenta: Imi placeau mai mult aialalti…

Gardian public: N-avem voie sa dam declaratii presei in timpul programului.

Eu: Nu sunt presa. Sunt o amarata de studenta. E pentru o amarata de lucrare, sa iau si eu o nota acatarii.

Gardian public: N-avem voie.

Student: A cazut guvernul? Ah…nu m-ai nimerit..Nici nu stiam ca a cazut guvernul…Nu ma preocupa politica…Pe mine ma pasioneaza fotografia, grafica…sunt un artist…

Tot studentul, off-tape si cu un ranjet larg intiparit pe fata: Acuma pot sa-ti pun si eu o intrebare?

Eu (plictisita): Da…

Student-artist-fotograf-grafician: Tu faci chestiile astea pentru facultate? Ce facultate? Aia de la Leu? Ce an esti? Faceti des chestii d-astea?Si ce faci cu interviurile astea, mai exact? Si cum iti faci curaj sa intrebi asa, lume necunoscuta? Nu e greu? Hm, noi la ASE nu facem d-astea…Pai, si, iti place?

Eu: (FOARTE plictisita, servesc raspunsuri ipocrit-amabile…si ma gandesc: individul mi-a fost total nefolositor pentru nenorocitul de vox…doar nu crede ca o sa-i dau numarul de telefon!! Macar daca ar fi stiut ceva de guvern…)

El (in sfarsit!!!): Pai…bafta in continuare!

Din toti oamenii pe care i-am intrebat de vorba, doar niste batranei care citeau ziarul aveau habar cate ceva despre noul guvern. A, si alti cativa oameni (care nu erau gardieni publici) nici n-au vrut sa stea de vorba cu mine.

Nu stiu daca misiunea jurnalistica respectiva imi va si folosi la ceva. In cazul in care d. profesor n-o sa ne ceara tema (ca de obicei), n-o sa imi foloseasca la nimic. In cazul in care o sa ne-o ceara, o sa imi fie utila in obtinerea unei note <= 5. De, e bine si atat.

Concluzia nu e totusi prea imbucuratoare. Si nu, nu ma refer la faptul ca romanii habar n-au ca s-a schimbat guvernul. Bla-bla-urile astea le las analistilor incruntati de la teve. Ma gandeam la ceva mult mai “self-centered”, si anume la faptul ca a mea cariera de jurnalist e condamnata inainte de a incepe. Nu sunt numai ineficienta, emotiva si lipsita de tact. Sunt toate astea inmultite cu zece. Si cand te gandesti ca eram imbracata in mov si bausem si niste vin sec inainte. Nici asa nu-s buna de jurnalista… Ce mai, adevarata concluzie e una singura:

CE MAMA NAIBII CAUT EU LA FACULTATEA ASTA??